Vidím, že se specializujete na komentování věcí, o kterých nic nevíte.
ze to zmeni design Javovskych frameworku k lepsimu.
Je pozoruhodné, jak často na Javu nadávají lidé, kteří předpokládají, že Java == Spring.
Protoze ta kompilaci na native ma nejake problemy s reflexi
Ve skutečnosti se akorát musí pro reflexi při kompilaci přibalit další informace. Nedivil bych se, kdyby to v budoucnosti nebylo potřeba. Ostatně kdyby se spojila AOT a JIT kompilace (aplikace by nastartovala z nativního kódu, ale dál by se v při běhu uměla optimalizovat pomocí JIT), byl by to další krok vpřed.
ja si myslim, ze Spring pouziva reflexi az presprilis
Podle mne Spring vůbec nesmyslně vše řeší až za běhu, přitom většina věcí, co dělá Spring, se dá řešit v době kompilace. Podle mne málokdo používá modularitu až v době běhu. Ale vzhledem k době vzniku je to pochopitelné.
Takze treba ten Micronaut je v tomhle vice odlehceny a mozna je to castecne zasluha toho GraalVM.
Nemyslím si, že je to zásluha GraalVM. Podpora pro GraalVM byla do Micronautu dodána až později. Udělat něco jako Spring, ale anotace použít tak, jak byly původně především zamýšlené – tj. využít je při překladu – vyselo ve vzduchu, byla jen otázka času, kdy se do toho někdo pustí.
Akorat nevim jak se tam treba resi anotace typu @Transactional, asi nijak. Snad se jednou dockam jazyka, kde se @Transactonal a podobne veci poresi uz v prubehu kompilace, protoze se mi nelibi, kdyz se porad vsechno musi volat pres proxy beany.
Micronaut anotaci
@Transactional umí používat a řeší ji přesně tak, jako řeší vše ostatní – už v průběhu kompilace.
To by se u normalniho stavoveho stroje s await async nemelo stat, protoze tam bezi jenom jeden thread.
Jistě, použít jediné vlákno je na dnešních mnohojádrových procesorech výborný nápad.
Protoze na tom, jak se neco pouziva a jak slozite je to nakonfigurovat, setsakramentsky zalezi. To ma problem pochopit Jirsak.
Naopak, já tohle chápu velice dobře. Mimochodem, v tom je právě jedna z předností Javy, že je prostředí kolem už tak bohaté, že se spousta i poměrně složitých věcí používá velmi jednoduše. GraalVM je mladá technologie, takže to samozřejmě bude chvíli trvat, než bude také tak snadno použitelná, ale to je problém všech nových technologií, včetně třeba toho Go. Navíc Oracle se dost snaží GraalVM nedělat jako revoluci ale jako evoluci současných nástrojů, takže některé vlastnosti můžete používat tak, že OpenJDK spustíte s určitým parametrem a do projektu si přidáte závislost na normálním jarku dostupném v Maven repository. Vás to dokonce zmátlo tak, že jste si myslel, že to ani nepřináší podstatné nové možnosti.