Jsem řadu let projektový manažer (dále PM) v SW firmách. Předtím jsem byl programátor a analytik. Pan František Ryšánek to ve své odpovědi napsal pěkně. I příspěvek listopera má kus pravdy, ale vždy to tak zařídit nejde, záleží na projektech a konkrétním prostředí.
Pokud bude člověk pracovat v běžných firmách dodávajících SW v ČR (já nevím, Autocont, Unicorn, Cleverlance, ...) bude se opakovaně v roli PM dostávat do situace, kdy musí vést projekt, jehož cíle jsou nesplnitelné. U mě je to tak 50% projektů. Pokud by PM postupoval podle metodik, např. PRINCE2, měl by vlastně ihned eskalovat na řídicí výbor a žádat změnu - což nejde, smlouva je podepsaná a např. v případě veřejných zakázek je dodatkování velmi obtížné. Tuto situaci způsobuje mimo jiné konkurenční boj - firmy jdou do kšeftů, které nemohou úplně správně realizovat, jinak by ty kšefty urval někdo jiný a ony by zkrachovaly.
Člověk tedy dostane na stůl smlouvu, její součástí je i základní harmonogram a ten se nedá dodržet. Nebo něco jiného, třeba některé vyjmenované funkční nebo nefunkční požadavky na dodávku. PM pak často zdaleka neplní jen roli připsanou mu zmíněnými metodikami, ale například je jeho úlohou šikovně vymyslet součinnosti nutné ze strany zákazníka a vhodným způsobem mu je v pravý čas předložit tak, aby je zákazník nesplnil a bylo pak možné realizovat projekt se zpožděním bez zavinění dodavatele.
Přijde vám to jako hnus? Souhlasím, ale je to realita. V předchozím odstavci jsem popsal jen jeden z mnoha aspektů té temnější části práce PM. Jen jako příklad. Takových věcí je tam plno.
Pro tazatele: z výše uvedeného je NEPROSTO KLÍČOVÁ role vašeho budoucího nadřízeného. Pokud to je člověk, který věci chápe a stojí - pokud pracujete dobře - za vámi, je čitelný, férový, schopný, pak stojí angažmá PM za zvážení. Pokud by to byl psychopat, který se po vás bude vozit, nemá to smysl.
Také zvažte fakt, že dobrý odborník, například programátor, má dnes často mzdu vyšší než PM a může mít po práci klid.