Povolání projektového manažera

Povolání projektového manažera
« kdy: 03. 05. 2019, 21:28:51 »
Ahoj, přemýšlím o změně profesní koleje z čistého technika na projektového manažera. Už jsem to nějakou dobu dělal částečně. Jediné co mě pořád vrtá hlavou je, jestli se tahle profese vůbec dá dělat bez stresu, neustálého napětí a velkého časového nasazení kdy vám zákazníci a dodavatelé volají ještě v 6 večer. Máte někdo najaké zkušenosti ať už osobní nebo při práci pod různými manažery. Děkuji

Re:Povolání projektového manažera
« Odpověď #1 kdy: 03. 05. 2019, 21:58:59 »
Já samozřejmě chápu, že stres a časová náročnost je součástí leckterého povolání. Někde více, někde méně. Co jsem měl možnost vidět, tak mi přijde, že zrovna u projektového manažera je to poměrně dost častý jev. Tzn. v hlavě přemýšlím, jestli je to jen tím, že to ti lidi neumí a ještě jsem nepotkal opravdového profíka nebo je to holt stinná stránka této profese.

tralala5

« Odpověď #2 kdy: 04. 05. 2019, 01:42:21 »
mam rovnake skusenosti, ze su nonstop v strese.

na druhej strane, su v strese lebo si oni sami dovolili v strese byt. nikto ich nenuti to robi. oni si to vybrali. argumenty ako "plati hypo tak musi" je blbost. Najma v korporatoch (v tych medzinarodnych a nadnarodnych), ze praca managera totalne pohltia robi defakto nonstop.

Ak managera tak len v statnej sfere. Tam nemusis riesit po "padla" vobec nic.

« Odpověď #3 kdy: 04. 05. 2019, 06:57:27 »
Jaky si to udelas, takovy to mas. Kdyz budes delat poskoka budou ti volat i o pulnoci. Kdyz slusne a s respektem nastavis hranice budes mit klid.

« Odpověď #4 kdy: 04. 05. 2019, 08:20:49 »
Náplň práce projektového managera = mít hlavu na špalku za celý projekt = za práci ostatních lidí. Lidí na tu samotnou práci bývá nedostatek, nebo třeba nemáte pokryto všechno od A do Z, časově nebo co do know-how... takže si lámete hlavu, sháníte externě, improvizujete, buzerujete. Nesete odpovědnost za realizaci věcí, které byste sám v detailech ani realizovat neuměl. Ono to začíná už při uzavření smlouvy o dílo (nebo o jakou smlouvu se jedná) nebo ještě dřív, při tvorbě nabídky (pre-sales) = co zákazníkovi slíbíte. Možná jste slíbili o fous víc než konkurence, což je Vaše přidaná hodnota navíc, ale možná měla pravdu konkurence a z Vaší strany to bylo neuvážené :-) atd. Co je reálné dodat, s jakými náklady a v jakém časovém horizontu, a co je čirá halucinace, to v lepším případě zjistíte mnohaletou praxí, díky které získáte obrovský rozhled, pokud máte schopnost zkušenosti vstřebávat a stavět na nich. V horším případě se do projekťácké profese hrnou ambiciózní rychlokvašky...
Bude dost rozdílná situace v nadnárodní korporaci, kde je spousta ustálených procesů, vnitřních lidských a technických zdrojů a všelijaké dokumentace a know-how a snad i nějaké slesitelné časové horizonty (a občas taky absurdní představy kolegů v marketingu a obchodě, a vytížení technici / rozvojáři) vs. v malé firmě, která potřebuje urvat zakázku třeba i s "inovativními parametry" a pak ji nějakým způsobem dodat, aby byla zákazníkem zaplacena... Nebo se zakázka dohodla na vyšší managersko-politické úrovni někde u oběda a projekťáku zařiď to, ať to nevypadá úplně blbě...

JurajP

• 346
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 05. 2019, 09:40:20 »
Projektovy manazer = vacsinou budiznicema, ktory len nahana developerov, pripisuje si vacsinu uspechu. To je realita

« Odpověď #6 kdy: 04. 05. 2019, 11:12:44 »
Projektovy manazer = vacsinou budiznicema, ktory len nahana developerov, pripisuje si vacsinu uspechu. To je realita

Tak určitě.

Vym

« Odpověď #7 kdy: 04. 05. 2019, 11:36:19 »
Jsem řadu let projektový manažer (dále PM) v SW firmách. Předtím jsem byl programátor a analytik. Pan František Ryšánek to ve své odpovědi napsal pěkně. I příspěvek listopera má kus pravdy, ale vždy to tak zařídit nejde, záleží na projektech a konkrétním prostředí.

Pokud bude člověk pracovat v běžných firmách dodávajících SW v ČR (já nevím, Autocont, Unicorn, Cleverlance, ...) bude se opakovaně v roli PM dostávat do situace, kdy musí vést projekt, jehož cíle jsou nesplnitelné. U mě je to tak 50% projektů. Pokud by PM postupoval podle metodik, např. PRINCE2, měl by vlastně ihned eskalovat na řídicí výbor a žádat změnu - což nejde, smlouva je podepsaná a např. v případě veřejných zakázek je dodatkování velmi obtížné. Tuto situaci způsobuje mimo jiné konkurenční boj - firmy jdou do kšeftů, které nemohou úplně správně realizovat, jinak by ty kšefty urval někdo jiný a ony by zkrachovaly.
Člověk tedy dostane na stůl smlouvu, její součástí je i základní harmonogram a ten se nedá dodržet. Nebo něco jiného, třeba některé vyjmenované funkční nebo nefunkční požadavky na dodávku. PM pak často zdaleka neplní jen roli připsanou mu zmíněnými metodikami, ale například je jeho úlohou šikovně vymyslet součinnosti nutné ze strany zákazníka a vhodným způsobem mu je v pravý čas předložit tak, aby je zákazník nesplnil a bylo pak možné realizovat projekt se zpožděním bez zavinění dodavatele.
Přijde vám to jako hnus? Souhlasím, ale je to realita. V předchozím odstavci jsem popsal jen jeden z mnoha aspektů té temnější části práce PM. Jen jako příklad. Takových věcí je tam plno.

Pro tazatele: z výše uvedeného je NEPROSTO KLÍČOVÁ role vašeho budoucího nadřízeného. Pokud to je člověk, který věci chápe a stojí - pokud pracujete dobře - za vámi, je čitelný, férový, schopný, pak stojí angažmá PM za zvážení. Pokud by to byl psychopat, který se po vás bude vozit, nemá to smysl.
Také zvažte fakt, že dobrý odborník, například programátor, má dnes často mzdu vyšší než PM a může mít po práci klid.

Vym

« Odpověď #8 kdy: 04. 05. 2019, 11:56:33 »
Ještě bych rád napsal o pozitivech práce vedoucího projektu v IT: vždy se mi za ty roky dařilo pracovat s chytrými a pracovitými lidmi, kteří cítili odpovědnost. Myslím, že kdybych vedl třeba výkopové práce, měl bych to horší. Navíc nesouhlasím s takovým tím profláklým obrazem ajťáka, viz seriál The IT Crowd. Jasně, jsou takoví, ale je to spíš milý kolorit. Mnoho programátorů, analytiků, testerů, adminů, databázistů jsou kolikrát spíš playboyové jezdící na motorkách, běhající půlmaratony a tak vůbec. Což by mi bylo jedno, ale jde o to, že ve skutečnosti to nejsou asociálové, ale chtří lidé, kteří umí výborně komunikovat.

« Odpověď #9 kdy: 04. 05. 2019, 12:22:44 »
Myslím, že toho stresu se asi nelze zbavit, protože jsem ještě nikdy neviděl aby se všechno nerozpadávalo do stavu v kterém to nemělo být a ani ta časová vata to prostě nepokryje. Leda, že by se jednalo o nějaký pidiprojekt.
Navíc musí fungovat jako "černá díra" přijmout zlou energii z jedné strany nepustit jí a vybrat jen to důležité. To vše v něm zůstává.
Dlouhodobě nevím asi to toho člověka rozloží :) a je potřeba najít nového neopotřebovaného.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

« Odpověď #10 kdy: 04. 05. 2019, 19:12:29 »
Ti lidi si za to ale muzou sami, kdo je nutil delat projektaka v nejake male firme? Projektaci v korporatech mi prijdou ze si funguji docela dobre. Jako neni mi moc lito nejakeho cloveka, co vystudoval ekonomku nebo buh vi co a pak sel delat projektaka do it, aby si vydelal, nacez ho vzali spise v nejake zumpe a pak se po nem vozi sef a zakaznici. Vsak at jde ten dotycny pryc, jestli ma kam, ne? Jenze aha, on asi nema, protoze vlastne nic neumi. Stejne tak se divim programatoru ze pracuji v urcitych fimrach. Ale to je proste kazdeho problem.

al.da

« Odpověď #11 kdy: 04. 05. 2019, 22:02:23 »
a hlavne se naucte scrum

« Odpověď #12 kdy: 05. 05. 2019, 09:50:24 »
Co je na práci PM podle mě blbé je to, že váš úspěch/výsledek závisí do značné míry na ostatních. Někdo vám řekne, že to bude hotové do 14 dnů. Vy ho párkrát oslovíte, jestli na tom pracuje a jak to pokračuje. On vás neustále ujišťuje, že je to Ok a pak zjistíte, že na tom ani nehrábl. Jenže problém máte vy a né on.

Jinak bych nedehonestoval práci PM. Takové ty "kecy", že kdo neumí řemeslo, tak jde dělat PM jsou hospodské povídačky. Každý má talent na něco jiného. Někdo je skvělý vývojář, ale v komunikaci s ostatními a týmové práci je to v podstatě asociál. Ono pracovat s lidmi a řídit je je také druh umu a práce. Znám hodně šikovné techniki, ale jsou to individuálové, často cholerici atd. Ve vedoucí pozici natropí více škody než užitku.

Medo77

• 300
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 05. 05. 2019, 10:58:32 »
Hm ...v kazdom prispevku by sa dal najst kus pravdy.
Pracoval som pre jedneho (skor vecsieho) operatora ...
PM (az na jeden jediny !!! pripad) boli ludia, co kaslali na terminy, dusili za 5 minut 12,  a z mega projektov chodili vychechtany na jachty ...
A vela zalezi od daneho projektu. Ci sa dodava zelezo, alebo sw.
V mojom pripade to bol prvy pripad, a tam sa to dalo stihat.

Kolega robil pre jednu velku banku v CZ, a postupne sa prepracoval z programatora, cez team leadra az na PM.
Team leadra ho este bavilo robit, lebo si aj zaprogramoval. Ked zistil, ze ma ako PM stravit vecsinu casu v exceli, odisiel sa zase venovat niecomu zmysluplnejsiemu ...

« Odpověď #14 kdy: 06. 05. 2019, 17:01:02 »
Dle odpovědí soudím, že je to jak kde a jak kdo. Někdo píše, že to je samý stres, tlak a hlava na špalku za práci druhých a někdo píše, že je to v pohodě a dá se nastavit si prostředí celkem normálně.