Jaký SW pro psaní dokumentů?

dvdmchl

Jaký SW pro psaní dokumentů?
« kdy: 20. 04. 2011, 10:22:31 »
Nějak si nedokážu oblíbit OpenOffice, ale občas potřebuju napsat nějaký ten dopis. Zatím to řeším psaním v html a tiskem do pdf. Ale líbilo by se mi něco rychlejšího.
Ideálně abych si jednotlivé části dopisu mohl psát jako bloky a ty si pak rozházet po "papíru". Takže asi nějaké jednoduché, rychlé, funkční DTP.
Víte o něčem?
Zkoušel jsem scribus, ale nedokázal jsem napsat ani text do textframe, prostě nereagovala klávesnice.

ghost

Re: Jaký SW pro psaní dokumentů?
« Odpověď #1 kdy: 20. 04. 2011, 10:34:16 »
Zkousel jsi LaTeX? Pisu v nem vsechno (pokud ma byt text nejakym zpusobem formatovany).
Kdyz jsi to do ted resil v HTML, tak bys jej mohl prekousnout. Asi nejhorsi na tom vsem je pripravit si nejak sablonu.

Pisu v nem vse, ale "programovat" a psat si vlastni rozsireni neumim (zatim jsem ani nezkousel). Ve vetsine pripadu sem nasel uz hotove balicky nebo postup jak problem vyresit nekde na netu ...

martin

« Odpověď #2 kdy: 20. 04. 2011, 10:36:06 »
Nepíšeš, důvody. Co abiword?

« Odpověď #3 kdy: 20. 04. 2011, 10:53:31 »
používam openoffice/libreoffice, na jeden komunitný projekt sa mi zas veľmi zapáčilo Google Docs. Dobrá to vec.

Skúsil by som teda niečo z toho, abiword či trochu šialené riešenie, s ktorým som sa už stretol - inkscape. Pridáš blok textu tam a tam a tam...

taktiež ma napadlo cez wine púšťať wordpad, ak máš aj windows.

dvdmchl

« Odpověď #4 kdy: 20. 04. 2011, 10:59:38 »
No on třeba dopis má blok s adresou odesílatele, pak příjemce, má to předmět, má to samotný obsah dopisu a pak blok pro podpis a případně nějaké zápatí.

A já bych chtěl nakreslit myší rámeček, do něj napsat třeba adresu odesílatele a někam to zatím na papíře odhodit. Takhle si napsat všechny bloky a pak si je rozmístit dle potřeby. Případně mít pak možnost uložit rozmístění do šablony.

Ten Latex je určitě príma, ale teď bych chtěl nějaké wysiwyg řešení.

Comode

« Odpověď #5 kdy: 20. 04. 2011, 11:09:11 »
Pokud to myslite vazne, stale existuje LyX jako graficka nadstavba LaTeXu. Jinak muzete zkusit Scribus. Kdysi jsem delal velmi rad v Adobe Frame Maker, ale to byly pracovni zalezitosti a pokud vim tak pro Linux uz neni.

dvdmchl

« Odpověď #6 kdy: 20. 04. 2011, 11:12:05 »
Scibus jsem nedokázal ovládat. Jsem rozmazlenej a pokud nepochopím SW intuitivně do pěti minut, už mu nedávám další šanci.

Zatím nejblíže má tomu co chci Inkscape. Jen bych uvítal větší zaměření na tvorbu textu.

Vlastně bych potřeboval jakýsi hybrid mezi DTP a word processorem.

alefo

« Odpověď #7 kdy: 20. 04. 2011, 11:39:11 »
To aj ja by som chcel vidieť taký softvér, navyše zadarmo :-) OpenOffice nemá textové polia tak ako to robí Word? To sa mi nechce veriť...

Čo sa vám vlastne na OpenOffice nepáčilo? Mne sa totiž zdá, že hľadáte bezplatný kanón na vrabca a pušku ste okamžite zavrhli.

Taký CorelDraw (komerčný vektorový editor) vie rozhadzovať objekty po stránke, ale podpora textu je tristná (už len zarovnávanie do bloku je bieda).

Adobe InDesign je hardcore DTP tool a vie rozhadzovať objekty po stránke, ale nie je zadarmo a učenie netrvá päť minút (otázka je, ktorý komplexný softvér trvá), navyše sa nepredpokladá, že editácia textu bude robená rovno v ňom.

LaTeX umožňuje elegantne definovať šablóny ale nie je WYSIWYG. LyX to isté, ten tomu dodáva len podporu, ale ak nemáte matematické vzorce a túžbu písať krásne dokumenty, OpenOffice Vám dá viac.

dvdmchl

« Odpověď #8 kdy: 20. 04. 2011, 18:49:15 »
Na OO, MS Office a obecně textových procesorech mi vadí, že více času trávím formátováním, než tvorbou obsahu.

V Inkspace to šlo přesně jak jsem si představoval, jen tam chybí některé, rychle dostupné, funkce pro práci s textem. Zarovnání, nastavení tabulátoru atd..
Ale i tak mi umožnil soutředit se nejdříve na obsah a až pak rychle rozházet prvky po papíru.

« Odpověď #9 kdy: 21. 04. 2011, 10:58:32 »
ale nekecaj. píšem teraz nejaké knižky - raz si zadefinujem v OOo štýl nadpisov prvej, druhej a tretej úrovne, nastavím písmo na bežné odstavce a píšem. Posledné výraznejšie zmeny som v tom urobil v októbri minulého roka. navyše ak chcem zmenu, tak to zmení všetky nadpisy a všetky odstavce, ako keď si cez CSS nastavíš vlastnosti jednotlivých HTML atribútov. Navyše mám k tomu kontrolu pravopisu a je to softvér, čo je zadarmo a nemusím ho ani inštalovať.

keď som písal knižku, kde boli 2 denníky, tak som len vymieňal 2 štýly. určil som, čo tam dá postava A a čo dá postava B. no a keďže sa to strieda, tak som si dal krátky example text asi stokrát a teraz už len píšem obsah. každému odporúčam. a inak, PDF to urobí jedným klikom :)

nikdo

« Odpověď #10 kdy: 21. 04. 2011, 11:17:50 »
Mně připadá, že přesně to, co popisujete, že  chcete s tím SW dělat umí Draw od OpenOffice. Aspoň já jej na takové věci (bloky textu rozházené různě po papíře) používám. Zůstává v tom možnost zadefinovat si styly textu (bez čehož jakékoli psaní je otročina) a přitom je volnost v pozicování.

k77

« Odpověď #11 kdy: 21. 04. 2011, 15:56:17 »
Nějak si nedokážu oblíbit OpenOffice, ale občas potřebuju napsat nějaký ten dopis. Zatím to řeším psaním v html a tiskem do pdf. Ale líbilo by se mi něco rychlejšího.
Ideálně abych si jednotlivé části dopisu mohl psát jako bloky a ty si pak rozházet po "papíru". Takže asi nějaké jednoduché, rychlé, funkční DTP.
Víte o něčem?
Zkoušel jsem scribus, ale nedokázal jsem napsat ani text do textframe, prostě nereagovala klávesnice.
staci na textframe 2x kliknut..

dvdmchl

« Odpověď #12 kdy: 21. 04. 2011, 16:17:31 »
Hele kdybych psal knížku tak neřeknu ani muk a jdu do nějakého OO, wordu apod. Ale já mluvím o hodně krátkých dokumentech, které mají mít nějakou formu, třeba dopis na úřad. A tam prostě více formátuju, než píšu.

Ad scribus, samozřejmě jsem na text frame klikal, i se dostal na další okno do kterého jsem mohl naimportovat text z jiného souboru, ale přímo jsem psát nemohl, možná nějakej bug, nevím nezkoumal jsem víc.

Developer

« Odpověď #13 kdy: 21. 04. 2011, 18:10:52 »
Moje formatovanie v dopisoch uradom:

Uplne hore podciarknuty riadok s menom a mojou adresou, tel. cislom zarovnany na stred.
enter enter
Pod tym adresa uradu/prijimate - zarovnane nalavo
enter enter enter
VEC: bla bla VEC podciarknuta, zarovnanie nalavo
enter enter
Napisem co chcem v normalnych odstavcoch
enter enter
V Bratislave, dna xx.xx.xx.xx - zarovnane nalavo, v rovnakom riadku Meno a Priezvisko - zarovnane napravo (podtym vybodkovanych par znakov na vlasnorycny podpis)

O akom zlozitom formatovani hovoris? Toto zvladne asi aj MS notepad...

« Odpověď #14 kdy: 21. 04. 2011, 18:14:22 »
a ak by si to chcel písať 20x a meniť v maličkostiach, tak to zvládne znovu čokoľvek. Akýkoľvek jednoduchý program, ktorý je súčasťou Windows či Linux. Ešte aj pastebin na to plne postačuje :)

Kebyže robiť v milión farbách nejaké reklamné billboardy, tak tam pár programov skúsiť, no ak to má byť text bez obrázkov formátovaný podľa jednoduchých pravidiel... :)

btw po vytlačení je to total jedno :D

Moje formatovanie v dopisoch uradom:

Uplne hore podciarknuty riadok s menom a mojou adresou, tel. cislom zarovnany na stred.
enter enter
Pod tym adresa uradu/prijimate - zarovnane nalavo
enter enter enter
VEC: bla bla VEC podciarknuta, zarovnanie nalavo
enter enter
Napisem co chcem v normalnych odstavcoch
enter enter
V Bratislave, dna xx.xx.xx.xx - zarovnane nalavo, v rovnakom riadku Meno a Priezvisko - zarovnane napravo (podtym vybodkovanych par znakov na vlasnorycny podpis)

O akom zlozitom formatovani hovoris? Toto zvladne asi aj MS notepad...