Trénink algoritmizace, logiky, a paměti

Trénink algoritmizace, logiky, a paměti
« kdy: 13. 04. 2019, 19:26:45 »
Ahojte,
tento prispevok sa mi nepise lahko. Niekolko rokov zivim ako sw developer, lenze poslednu dobu (asi pol rok) si vsimam, ze to najcennejsie co mam (mozog) uz nefunguje ako niekedy. Casto sa mi stava, ze pri rieseni trivialneho algoritmu pomocou zopar IFou som sa riadne zapotil, a trvalo mi to aj pol hod. kym som dosiel na spravne riesenie. Kazdopadne mam len 35r, a myslim ze hlupy nie som ... aspon niekedy som nebol kedze sa mi podarilo vystudovat MFF.

Urcite budem musiet navstivit lekara, no moja otazka na vas, ako na ludi z fachu je, ci by ste mi vedeli poradit nejaky zdroj programatorskych uloh na logiku, pamat a algoritmizciu? Bolo by super, ak by k prikladom boli riesenia ktore su najefektivnejsie.

Popripade mozete napisat, ako si udrziavate mozog v "hre" vy.
Vopred dakujem za odpovede, a drzte mi prsty.
Peter
« Poslední změna: 14. 04. 2019, 15:08:40 od Petr Krčmář »

Re:Trening algoritmizacie, logiky, a pamate
« Odpověď #1 kdy: 13. 04. 2019, 20:15:00 »
Lektoři tai-tchi říkají, že od půlky života je pro dosažení stejného efektu potřeba několikanásobně více cvičit (a že dosažitelná úroveň při tom cvičení bude záležet na tom, co člověk v první půlce života  nacvičil).

Jung říká, že před člověkem v půlce života stojí úkol dost zásadně přehodnotit životní styl a postoje a věnovat se ve větší míře svým duševním potřebám, jinak se bude pravděpodobně potýkat s řadou závažných problémů (které lze obecně charakterizovat jako ustrnutí ve vývoji a zkonstnatění, což lze pozorovat právě i v tom myšlení).

A i konvenční psychologové říkají, že člověk v druhé půlce života má spíš než na výkonu stavět na zužitkování zkušeností, delegování úkolů a školení mladších kolegů (což je způsob, jak úspěšně projít tzv. krizí středního věku).

Takže jediná cesta je na sobě pracovat - ale ne ve smyslu snažit se za každou cenu udržet tempo jako dřív, ale spíš ve smyslu přehodnocení sám sebe.

Dobrý doktor samozřejmě poradí a vyloučí onemocnění. Jinak doporučuji pobyt v přírodě, fyzickou práci anebo obnovení starých zájmů či koníčků. IMHO to pak dost pomůže i při tom programování.

A - samozřejmě - reaguji protože jsem nucen se tím také nějak zabývat...
« Poslední změna: 13. 04. 2019, 20:16:42 od Ondrej Nemecek »

« Odpověď #2 kdy: 13. 04. 2019, 20:38:39 »
Ahojte,
tento prispevok sa mi nepise lahko. Niekolko rokov zivim ako sw developer, lenze poslednu dobu (asi pol rok) si vsimam, ze to najcennejsie co mam (mozog) uz nefunguje ako niekedy. Casto sa mi stava, ze pri rieseni trivialneho algoritmu pomocou zopar IFou som sa riadne zapotil, a trvalo mi to aj pol hod. kym som dosiel na spravne riesenie. Kazdopadne mam len 35r, a myslim ze hlupy nie som ... aspon niekedy som nebol kedze sa mi podarilo vystudovat MFF.

Urcite budem musiet navstivit lekara, no moja otazka na vas, ako na ludi z fachu je, ci by ste mi vedeli poradit nejaky zdroj programatorskych uloh na logiku, pamat a algoritmizciu? Bolo by super, ak by k prikladom boli riesenia ktore su najefektivnejsie.

Popripade mozete napisat, ako si udrziavate mozog v "hre" vy.
Vopred dakujem za odpovede, a drzte mi prsty.
Peter

zkus šachy nebo se třeba začni něco učit, matematiku, další jazyk e.g. němčina etc. a samozřejmě víc cvičit.

alex6bbc

• 1 751
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 13. 04. 2019, 21:20:07 »
Ja treba piju moc aljohol a na ten to svadim. V praci delam jen tolik kolik mi moje blbost dovoli, furt je to vic nez od slabsich kolegu.

« Odpověď #4 kdy: 13. 04. 2019, 21:20:34 »
zkus šachy nebo se třeba začni něco učit, matematiku, další jazyk e.g. němčina etc. a samozřejmě víc cvičit.

Je dost různých aktivit, na které se člověk jakoby rozvzpomene, že „je chtěl vždycky dělat“.

Třeba začít něco studovat anebo hrát na nástroj. Zrovna ta hra na nástroj může být vynikající, protože propojuje motoriku a s logikou (pokud vím tak byla korelace mezi matematickým a hudebním myšlením i prokázaná). Ale je to individuální a hlavně to musí najít člověk sám v sobě.

« Odpověď #5 kdy: 13. 04. 2019, 21:34:34 »
Samozrejmy fyzicku aktivitu som zaviedol ako prvu - zacal som behavat.

Moc konickov nemam, bohuzial programovanie je jeden z tych najvacsich, takze o to pridem, o to viac ma to bude mrziet. Preto som sa ako prve pytal ci nepoznate zdroj nejakych programatorskych uloh na logiku, pretoze je to zaroven aj konicek.

Matematika by tiez bolo riesenie, ale bohuzial je to velmi vseobecny pojem, a ked clovek nepotrebuje riesit konkretnu ulohu, nebude vediet kde zacat, a akym smerom sa vydat.

xyz

• 269
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 13. 04. 2019, 21:41:34 »
Ahoj

Obrovska kolekce uloh na algoritmizaci (z computer science):
https://uva.onlinejudge.org/index.php?option=com_onlinejudge&Itemid=8&category=1

« Odpověď #7 kdy: 13. 04. 2019, 22:00:05 »
Jak jako reseni trivialniho algoritmu s par ify zabere pul hodiny.

Par ifu mi na pul hodiny teda prijde. Aspon v moji domene enterprise informacnich systemu. Nad kazdym pitomym ifem je potreba se zamyslet v tak velkem kontextu, ze to neni vube jednoduche.

Co si akorat nekdy rikam je, jestli to je ci neni kontraproduktivni a jestli blbec co ten kontext nepobere, nedosahne plus minus stejneho vysledku.

Dost casto se mi stava, ze kdyz delam na nejake komponente, tak pri programovani vidim, ze predchudci zvovlili sptany design - jakoby organicky rostouci kod ve stylu programovani kalkulacky ve 2. rocniku VS namisto technicko-matematicky-spojiteho programoveho kodu, a ze vlastne uz je to vsechno tak moc slozite, ze se proste neda neudelat chyba, ani se to neda cele pobrat a to ani kdyz ta komponenta treba nedela buhvi co. Prijde mi, ze aplikace tohoto typu se neda naprogramovat jinak, nez za soucinnosti manualniho testovani, kdy ji mam spustenou a bombarduju si ji requesty. A i presto neni mozne vyloucit nejake corner-case.

Jestli to je dobre nebo ne, to nevim. Me to dobre neprijde. Prijdu si jako kdyz se snazim aplikovat paradigma, ktere je nekompatibilni s 8 z 10 mych kolegu.
« Poslední změna: 13. 04. 2019, 22:02:42 od prihlaseny_uzivatel »

« Odpověď #8 kdy: 13. 04. 2019, 22:38:25 »
Nekdy mi prijde, ze se progrmuje ve stylu, jako dat na moto zadni brzdu, ktera nebude fungovat pri zataceni. Na otazku proc, zacne vyrobce chrli nesmysly o technickem zameru:

"no vite, my jsme dostali zadane, ze mame udelat brzdu, ze za jizdy ma byt bezpecna. No a v zatackach neni bezpecne brzdit zadni brzdou. A tak jsme vymysleli takovy narovnavak takhle na tu brzdu s takovymhle ohybakem, a takove kolecko a takovy valecek a takovy gyroskopek a na to kolecko s takovou gumickou, takze kdyz jedete do zatacky, tak vam nepujde brzdit."

Takhle mam dojem ze nekteri lidi programujou. Osobne se domnivam ze je to proto, ze programovy kod narozdil od ne-PC techniky nejde videt. Kdyby sel, tak tihleti programatori by si asi museli najit jnou praci.

« Odpověď #9 kdy: 14. 04. 2019, 01:45:30 »

Moc konickov nemam, bohuzial programovanie je jeden z tych najvacsich, takze o to pridem, o to viac ma to bude mrziet. Preto som sa ako prve pytal ci nepoznate zdroj nejakych programatorskych uloh na logiku, pretoze je to zaroven aj konicek.

Matematika by tiez bolo riesenie, ale bohuzial je to velmi vseobecny pojem, a ked clovek nepotrebuje riesit konkretnu ulohu, nebude vediet kde zacat, a akym smerom sa vydat.

No on i koníček může vyčerpat. Ale existuje asi dost (třeba i výzkumných) projektů, ke kterým se lze přidat a které jsou výzvou pro přemýšlení i pro komunikaci s dalšími lidmi... Zda je to to pravé musíte poznat sám :) Každopádně něco jako vystoupení ze zaběhlých kolejí a změna kontextu, pohled třeba i na stejnou činnost z jiné strany, to může být docela osvěžující (a prospěšné pro zachování vnitřní myšlenkové a osobnostní pružnosti).

« Odpověď #10 kdy: 14. 04. 2019, 09:38:38 »

Pořád si myslím, že dát ruce od klávesnice pryč a řešit něco jiného Ti prospěje určitě mnohem víc, než řešení dalších úloh u počítače.

Kolik času trávíš u počítače v práci? Přesčasy?
Kolik času doma?

Může být Tvůj problém vyhoření?

Jednu dobu jsem potřeboval hodně a rychle pracovat a učit se. Moje průměrná pracovní a učící doba byla cca 12 hodin za den a o víkendu 6 hodin. Toto tempo jsem vydržel jen cca 8 měsíců. Pak už to naštěstí nebylo potřeba a vrátil jsem se k modelu sedm a půl hodiny práce + jedna hodina učení a čtení a v neděli dopoledne studium.

« Odpověď #11 kdy: 14. 04. 2019, 10:09:28 »

Pořád si myslím, že dát ruce od klávesnice pryč a řešit něco jiného Ti prospěje určitě mnohem víc, než řešení dalších úloh u počítače.

S tímhle jenom souhlasím. Je výhodou mít nějaký "s prací nekompatibilní" koníček do kterého se člověk může na chvíli nebo nejlíp i na delší čas, pravidelně a plně ponořit a dát mozku čas aby si uklidil a na pomalém threadu srovnal "pracovní" věci. Jinak se postupně budeš čí dál tím víc zadrhávat.

« Odpověď #12 kdy: 14. 04. 2019, 11:56:06 »
Souhlasím, že je určitě lepší najít si nějaký "nekompatibilní" koníček. Rozšíří to obzory, člověka to zaměstná zase trochu jinak... ale pokud jde o to programování, občas není špatné zkusit si třeba nějaké jiné paradigma nebo zkusit nějaký problém vyřešit bez použití nějaké konstrukce/funkce, apod. To také může pomoci. :)

« Odpověď #13 kdy: 14. 04. 2019, 17:04:59 »
Souhlasím, že je určitě lepší najít si nějaký "nekompatibilní" koníček. Rozšíří to obzory, člověka to zaměstná zase trochu jinak... ale pokud jde o to programování, občas není špatné zkusit si třeba nějaké jiné paradigma nebo zkusit nějaký problém vyřešit bez použití nějaké konstrukce/funkce, apod. To také může pomoci. :)

Jasně, to je určitě dobrá praxe, ale ve chvíli, kdy se cítí úplně mimo, tak malá pauza neškodí a mimo práci, bych chvíli nedělal s počítačem nic. Třeba jen pár týdnů nebo měsíců, pak si udělat nějaký rozvrh, kdy, jak dlouho sedět u počítače mimo práci a zkusit to.

Re:Trénink algoritmizace, logiky, a paměti
« Odpověď #14 kdy: 14. 04. 2019, 18:34:01 »
Pohyb, extremni brutalni pohyb na pokraj omdleni... opakovane...