Licence IDE a komerční vývoj

Sova

Licence IDE a komerční vývoj
« kdy: 13. 04. 2011, 09:50:00 »
Zdravim,
řeším následující věc. Ve vývojovém prostředí (IDE) chci naprogramovat multiplatformní GUI software, který bych ve finále chtěl šířit jednak komerčně a druhak „osekaně“ jako freeware popř. free software. Nyní nevím, zda můžu k vytvoření mého programu použít IDE s licencí pod GPL (popř. BSD či jiné) a výsledný program pak komerčně šířit. Kupříkladu, Qt Creator IDE má duální licenci, přičemž na netu jsem se dočetl, že v tomto IDE pod licencí GPL nemohu svůj program šířit komerčně. Výchozí programovací jazyk je zvolen C++, resp C. Díky za rady, popř. za linky. 
« Poslední změna: 13. 04. 2011, 10:24:06 od Petr Krčmář »

Re: Dotaz ohledně IDE, licencí a komerčního sw
« Odpověď #1 kdy: 13. 04. 2011, 10:07:40 »
Zalezi na konkretnom IDE. Kazde si vacsinou riesi tento problem po svojom. Napr. Visual C++ express umoznuje vyvijat komercne veci. Taka IntelliJ Idea v opensource verzii zakazuje vyvijat komercny softver. Ten mozes vyvijat iba v platenej. Takze si treba precitat vsetky veci ohladne daneho IDE.
Obecne by opensource IDE nemalo zakazovat vyvoj komercneho produktu, pokial nie je povedane inak - to jest, treba to explicitne zmienit v licencii alebo podmienkach pouzivania.

« Odpověď #2 kdy: 13. 04. 2011, 10:14:44 »
O licenci IDE nejde. IDE je jenom nástroj, který používám k vývoji a který není součástí díla.

Důležité je, jaké knihovny můj program používá. Nezbyde, než si jejich licence přečíst. Ve zkratce: pokud jsou pod GPL, pak musí být pod GPL i můj výsledný program - tj. pokud ho chci někomu prodat, musím mu zároveň dát plně k dispozici i zdroják (což obvykle u non-free sw nechci). Pokud je knihovna pod LGPL nebo BSD, můžu ji v programu použít a zdrojáky uživateli dávat nemusím.

O tomhle tématu je toho na webu až dost, je potřeba si něco přečíst...

Sova

Re: Licence IDE a komerční vývoj
« Odpověď #3 kdy: 13. 04. 2011, 13:04:06 »
Oběma díky za „rady“.

to Miroslav Prýmek:
O tomhle tématu je toho na webu až dost, je potřeba si něco přečíst...

Jakkoliv může můj následující níže uvedený komentář k Vaší větě vyznít, nechci se Vás a ani nikoho jiného dotknout, ale nedá mi to nezareagovat. Máte naprostou pravdu, na webu toho je až dost. Právě o to těžší je pak najít to, co konktrétně hledám mezi tunou nepotřebných informací a balastu. Všimněte si na co se ptám a jaké dostavám odpovědi, cenná informace skoro žádná. Já chápu, že většina dotazů nemá pomálu hlavu ani patu, ale já se opravdu neptal jak je to mezi knihovnama, licencema a programem či zda „Visual C++ express umoznuje vyvijat komercne veci“. Navíc nevím jaké téma máte teď namysli, zda licence, IDE, GUI nebo knihovny, GPL, LGPL...

« Odpověď #4 kdy: 13. 04. 2011, 13:26:30 »
Všimněte si na co se ptám a jaké dostavám odpovědi, cenná informace skoro žádná.

Dobrá, tak odpověď na to, na co se ptáš.

Nyní nevím, zda můžu k vytvoření mého programu použít IDE s licencí pod GPL (popř. BSD či jiné) a výsledný program pak komerčně šířit.

Ano, můžeš použít IDE šířené pod GPL nebo BSD licencí. Taková licence totiž uživateli nemluví do toho, k čemu dílo (tedy IDE) používá. Ostatní licence si budeš muset přečíst.

Sova

« Odpověď #5 kdy: 13. 04. 2011, 13:34:13 »
to Miroslav Prýmek:
Ještě jednou děkuji, ale znova jste to psát již nemusel. Pochopil jsem to hned z Vašeho prvního příspěvku.

« Odpověď #6 kdy: 13. 04. 2011, 13:50:29 »
to Miroslav Prýmek:
Ještě jednou děkuji, ale znova jste to psát již nemusel. Pochopil jsem to hned z Vašeho prvního příspěvku.

No tak pokud chcete vědět ještě jiného, tak se na to zeptejte.

PCnity

• 706
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 13. 04. 2011, 15:17:03 »
Pokial je pouzita vanilla GPL alebo BSD licenicia, mozes skutocne produkt vyuzit na co len chces... jedine ze by tam mali explictne povedane nieco ine.

nhx

« Odpověď #8 kdy: 13. 04. 2011, 15:25:46 »
Pokud je knihovna pod LGP ... můžu ji v programu použít a zdrojáky uživateli dávat nemusím.

Pokud vím, o LGPL knihovně toto platí pouze v případě, že není staticky přilinkována k naší binárce - v opačném případě je SW jí využívající považován za odvozené dílo.

« Odpověď #9 kdy: 13. 04. 2011, 17:05:20 »
Pokud vím, o LGPL knihovně toto platí pouze v případě, že není staticky přilinkována k naší binárce - v opačném případě je SW jí využívající považován za odvozené dílo.

To je pravda:
Citace
Avšak sestavením "díla, které používá Knihovnu" s Knihovnou vznikne spustitelný soubor, který je spíše odvozeninou od Knihovny (protože používá části Knihovny), než "dílem, které používá Knihovnu". Proto se tato licence tohoto spustitelného souboru týká.

http://www.gnu.cz/article/34/

...ale to je celkem nezajímavý detail - kdykoli jde knihovnu přibalit jako samostatný soubor, není důvod ji staticky přilinkovávat.

P.S. taky se vám zdá jazyk toho překladu příšerný?