Černobílý TV-Out - nastavení PAL normy

Lukáš Černosta

Černobílý TV-Out - nastavení PAL normy
« kdy: 10. 04. 2011, 16:04:59 »
Ahoj,
zkouším UBUNTU protože mi Win 7 starej komp neutáhne a přestává se mi líbit politika Mrkvosoftu. Nicméně mám k němu připojenou telku (hodně hodně hodně stará) a je připojená přes TV-Out, na Win 7 mi obraz běžel barevně, protože jsem uměl přehazovat normy PAL, nicméně taky v UBUNTU jsem totálně ztracenej a nevím kde to nastavit. Obraz mi běží, ale je černobílej a je mi jasný, že v zapojení to není. Protože když přepnu do Win 7 jede to barevně.
S UBUNTU začínám :-) tak buďte prosím schovívavý.
Moc děkuju :)

vaginator2

Re: Černobílý TV-Out - nastavení PAL normy
« Odpověď #1 kdy: 10. 04. 2011, 17:53:44 »
zdravim, netusim kde to v ubuntu zmenit, ale mam maly hint pokud od PAL ove televize posilas NTSC tak je to cernobile. Hledal bych nekde v konfiguraku nebo jinde neco kde je NTSC a to bych se snazi zmenit na PAL.

Lukáš Černosta

« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2011, 18:00:12 »
No právě, problém je, že netuším, kde to změnit... :-(

dustin

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2011, 19:04:57 »
Norma TV Out se obvykle nastavuje v /etc/X11/xorg.conf. Konkrétní název konfiguračního parametru a jeho hodnota záleží na typu grafiky, resp. konkrétním ovladači. Je možné, že xorg.conf tam vůbec nemáš, pak jej stačí vytvořit.

Viky

« Odpověď #4 kdy: 10. 04. 2011, 19:29:10 »
zdravim, netusim kde to v ubuntu zmenit, ale mam maly hint pokud od PAL ove televize posilas NTSC tak je to cernobile. Hledal bych nekde v konfiguraku nebo jinde neco kde je NTSC a to bych se snazi zmenit na PAL.

Fakt? Já bych řekl, že pokud do PALové televize pošleš NTSC, tak neuvidíš nic, protože ty dvě normy nejsou ani částečně kompatibilní, jako třeba PAL a SECAM. Ale nikdy jsem to nezkoušel.

Lukáš Černosta

« Odpověď #5 kdy: 10. 04. 2011, 19:30:08 »
dustin: Moc děkuju za odpověď, myslíš, že by jsi mi to mohl popsat nějak jako pro lamu? Jsem na Linuxu jako opravdovej začátečník a s terminálem se zatím moc nekamarádíme.
Moc děkuju

radek

« Odpověď #6 kdy: 10. 04. 2011, 19:45:59 »

Fakt? Já bych řekl, že pokud do PALové televize pošleš NTSC, tak neuvidíš nic, protože ty dvě normy nejsou ani částečně kompatibilní, jako třeba PAL a SECAM. Ale nikdy jsem to nezkoušel.
ntsc ma stejny jas jak pal, pouze ma rgb signal jiny a min radku, takze na pal tv bude ntsc signal crnobily a nebude mit kvalitni obraz :)

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11. 04. 2011, 10:13:45 »
co takhle se napřed zeptat googlu?
http://tojaj.com/jak-na-to/79-konfigurace-tv-out-pomoci-xrandr-linux
http://www.google.cz/search?hl=cs&source=hp&q=xrandr+set+tv+mode&aq=f&aqi=&aql=&oq=

výsledek ale bude záviset i na použitém driveru pro xorg - ne všechny tvout umí..

Lukáš Černosta

« Odpověď #8 kdy: 11. 04. 2011, 16:25:36 »
alfi .: ano tyto návody jsem zkoušel, nicméně pokud příkazy, které mi tam radí napíšu do terminálu, docílím pouze odhlášení ze systému :-(

Papouch

« Odpověď #9 kdy: 11. 04. 2011, 16:47:08 »

Co bude videt zalezi na stari televize. Jasova slozka je stejna, podstatne je, jak si poradi se 60 Hz snimkovou frekvenci. Na starych tv (80. leta, Tesla Merkur) se rozsype synchonizace a bude videt rychle letajici (vertikalne) cernobily obraz. Na novejsi tv bude videt cernobily obraz. Cast televizi (minimalne Sony) umi obe normy i kdyz se to v navodu nezminuje.

Lukáš Černosta

« Odpověď #10 kdy: 11. 04. 2011, 17:05:27 »
V mém případě se jendá o Sony tuším, že model Trinitron (jestli nějaký takový existoval), obraz je vcelku kvalitní, nicméně velice přejasněný a černobílý. Kdyby pro Ubuntu existovalo něco jako ATI Catalist Center, věděl byhc jak na to. Grafika je konkrétně ATI Radeon HD 2600 XT

Juraj

« Odpověď #11 kdy: 11. 04. 2011, 17:12:41 »
Ak pouzivas fglrx driver, je k tomu utilita aticonfig , ktora sa tvari ze to vie nastavovat. Spusti ju a najdi spravny parameter.

Lukáš Černosta

« Odpověď #12 kdy: 11. 04. 2011, 17:25:31 »
Probélm je, že netuším jakej driver používám, žádný navíc jsem nedoinstalovával, takže bych měl používát ten základní co tam byl. Pokusím se to někde najít.

Lukáš Černosta

« Odpověď #13 kdy: 11. 04. 2011, 17:49:21 »
Tak jsem si daný ovladač fglrx doinstaloval podle Wiki, nicméně moje grafika není nejspíš mezi podporovanejma.