GPL modul pro komerční CMS

Zopper

• 881
    • Zobrazit profil
GPL modul pro komerční CMS
« kdy: 10. 04. 2011, 15:19:00 »
Řeším následující situaci a nejsem si jist správností svých závěrů:
Mám nějaký webový redakční systém, který nechci licencovat pod GPL (ani kompatibilní licencí), ale chci do něj zabudovat WYSIWYG editor, který pod GPL licencí je. Pokud chápu dobře podmínky GPL, pak pokud bude tento editor pevně zabudovaný do systému, musím celý systém licencovat pod GPL.

Jak je to ale v případě, že ta problematická část bude jako modul, bez něhož bude systém fungovat v pořádku, jen bez možnosti wysiwyg editoru? Můj názor je takový, že si v tom případě mohu licencovat jak budu chtít. Platí to tak ale i v případě, že takový modul bude dodávaný přímo se zbytkem systému a aktivovaný?

Petry

Re: GPL modul pro komerční CMS
« Odpověď #1 kdy: 10. 04. 2011, 15:59:57 »
Řeším následující situaci a nejsem si jist správností svých závěrů:
Mám nějaký webový redakční systém, který nechci licencovat pod GPL (ani kompatibilní licencí), ale chci do něj zabudovat WYSIWYG editor, který pod GPL licencí je. Pokud chápu dobře podmínky GPL, pak pokud bude tento editor pevně zabudovaný do systému, musím celý systém licencovat pod GPL.

Jak je to ale v případě, že ta problematická část bude jako modul, bez něhož bude systém fungovat v pořádku, jen bez možnosti wysiwyg editoru? Můj názor je takový, že si v tom případě mohu licencovat jak budu chtít. Platí to tak ale i v případě, že takový modul bude dodávaný přímo se zbytkem systému a aktivovaný?

Řekl bych, že čert je právě v tom, že to bude dodávané spolu. Pak by to mělo být celé pod GPL. Analogický je případ ne-GPL ovladačů v GPL distribuci. Ty se mohou dodat zvlášť, ale ne spolu s ní.

« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2011, 16:16:14 »
Dobra otazka. Zalezi na viacerych faktoch.
1) Mienite to rozsirovat(predavat) hromadne, ci to robite len pre jedneho klienta?
2) Je ta licencia cisto GPL, neda sa zohnat s LGPL licenciou?
3) Trochu zalezi, ktora verzia GPL to je (1,2,3).
4) Dost zalezi, aky modul to bude. GPL v tom nie je uplne jasna. Ak to ale bude formou pluginu, tak by stacilo ten plugin licencovat pod GPL a zvysok systemu moze byt uzavrety. Akurat v instalacii dodate tento extra plugin do systemu.

Bod 4 je moj nazor, neviem o ziadnom pripade, kde by sa to sudne riesilo, takze korektnost moze urcit len a len sud.  Napriek tomu si myslim, ze by to malo odolat. Zalezi vsak na predchadzajucich bodoch.

radek

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2011, 18:03:22 »
To co vy naprogramujete a nebude to primo zakomponovany do toho gpl produktu, tak nemusi byt gpl, tedy musi to byt reseny pluginem, ktery bude pod gpl. Mensi zlo je pouziti placenych wysiwyg editoru a nebo si ho udelat sam nejaky jednoduchy.

Zopper

• 881
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 11. 04. 2011, 11:29:40 »
Děkuji za odpovědi, v podstatě mi to potvrdilo můj názor (musí se to dávat samostatně).