Ahoj,
.NET je celá řada jazyků, takže i zmiňovaný C++. Já můžu mluvit pouze za C#, který je co se týče rychlosti vývoje hodně dobrý. Na netu najdeš hromadu připravených knihoven, v podstatě minimum věcí píšeš sám, spíš lepíš knihovně dohromady a píšeš jen business logiku specifickou pro konkrétní aplikaci.
C# je vyspělý jazyk, silně typový a pokud znáš C++, pak křivka osvojení si C# bude strmá. Pokud znáš javu, pak to bude procházka růžovým sadem, jen je potřeba nastudovat, jak funguje .NET framework, ale to se dá studovat běhěm vývoje. Žádné raketové inženýrství.
Ne každý musí se mnou souhlasit, ale Visual Studio je vyspělé prostředí s hromadou funkcí a např. způsob, jakých se debuguje ve VS jsem ještě nikde jinde neviděl. Je to velmi pohodlné, přehledné a výstup z debugu se nechá upravit pomocí attributů tak, že je hned na prní pohled vidět, co člověk chce a nemusí se debugem proklikávat. Tvorba vlastních debugovacích pohledů pak umožňuje koukat na debugovaný objekt pomocí vlastního pohledu, což u složitějších objektů velmi usnadňuje ladění. Pro často používané objekty jsou na netu celkem pěkné pohledy, např. na DataSet.
Pro windows platformu je to vedle javy další dobrá volba a .Net framework se Microsoftu opravdu povedl (a to říkám, že vím o spoustě problémech, ale celkový dojem mám po 7 letech na tomto frameworku dobrý - a to jsem přešel z javy:)).