Postupné zbavení se GMailu a vlastní soukromí

Fanous

Re:Postupné zbavení se GMailu a vlastní soukromí
« Odpověď #30 kdy: 24. 12. 2018, 12:12:53 »

Motá se tu několik věcí dohromady.
Jestli jde tazateli o to, zbavit se šmírováni ze strany Google (Facebook, apod.) tak to samozřejmě do určité míry lze a cest je několik. Nepoužívat Chrome, v jiném prohlížeči se samozřejmě nepřihlašovat do Google účtu, nepoužívat DNS a NTP Google, blokovat Google adresy v hostname, atd.
Alternativy Gmailu jsou také různé: protonmail, posteo.de... Případně hostovaný email nebo svůj vlastní server ve VPS nebo doma na svém HW. Tato řešení částečně zajistí soukromí, mnohem méně anonymitu.

VPN ochrání soukromí pouze ve vztahu k internet providerovi. Jestli jde o zajištění ochrany třeba proti nějaké třípísmenkové agentuře tak zapomeňte.

Obecně ochrana soukromí a anonymita je komplexní záležitost a i její řešení je komplexní.

David A.

« Odpověď #31 kdy: 24. 12. 2018, 12:25:06 »
Co odporucate ako vhodnu alternativu k gmailu? Prekaza mi smirovanie a kontrola posty. Uvazujem nad tutanota, lavabit alebo protonmail.
S tym ide ruka v ruke prehliadanie na internete a uvazujem nad VPN. Co som tak pozeral, tak najlepsie mi vychadzaju ExpressVPN, NordVPN alebo Mullvad (ten je pod kontrolou 14 eyes). Co radite vy? Vdaka

Hele me se nejvice libi kombinace Protonmail (ten sam pouzivam) + NordVPN (zatim o VPN jen uvazuji, kvuli tomu ze mam v planu prejit z korporatu na digitalni nomadstvi).

Ad: kdyz uz resim tyhle veci - zamyslel bych se taky nad bezpecnym ntb+OS zatim mi nejlepe vychazi ohackovany macos nebo openbsd, ma nekdo zkusenosti? nebo tipy na nejake alternativy?

jpu

« Odpověď #32 kdy: 24. 12. 2018, 12:31:22 »
Tak ako vhodna alternativa k OS mi pride PureOS a myslim ze maju na svedomi aj telefon Librem, ktory este nie je dokonceny.
Aby som to upresnil, ide mi o smirovanie googlom, citanie mailov a zneuzivanie na reklamne ucely (co mam z toho ja?) Sam pouzivam windows, ale je to aj moj pracovny OS, takze toho sa nezbavim

« Odpověď #33 kdy: 24. 12. 2018, 12:31:50 »
zamyslel bych se taky nad bezpecnym ntb+OS zatim mi nejlepe vychazi ohackovany macos nebo openbsd
Co je "bezpecny ntb"?

Co je "ohackovany macos" a proc vychazi nejlepe?

« Odpověď #34 kdy: 24. 12. 2018, 12:32:37 »
co mam z toho ja?
Sluzby zadarmo.

jpu

« Odpověď #35 kdy: 24. 12. 2018, 12:34:54 »
Mirku pobavil si. Zadarmo to nie je :D

RDa

• 3 055
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 24. 12. 2018, 12:35:42 »
Skor sa obavam o vase dusevne zdravie nakolko nic k teme.
Ach nema to asi zmysel, kazdym rokom to tu upada a kvalita fora ide do riti.

Dekujeme za Vas kvalitni prispevek, jez nesmirne pozvedl uroven tohoto fora!

Muj prispevek byl k teme - to jenom vy pozadujete po nas, aby jsme vam dali odpoved kterou chcete slyset.
Tak to jste se ani nemusel ptat, kdyz tu svoji spravnou odpoved davno vite.

Neprestava me prekvapovat mentalita lidi, kteri si mysli, ze obejdou "fyzikalni zakony". Tva elektronicka komunikace zanechava stopy z principu fungovani - a dnes existuje mnoho sluzeb, co zijou jen z toho, ze ty stopy jejich uzivatele vytvari - a ano, kvuli tomuto muzeme vyuzivat vyhod ktere nabizi Google. Nelibi se Ti ty podminky? Nepouzivej to, zadny narok na to ostatne nemas.

Jak tady nekdo navrhoval - nechces-li pouzivat cizi sluzbu, rozjed si vlastni. Nikdo ti v tom nebrani.

RDa

• 3 055
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 24. 12. 2018, 12:37:18 »
Mirku pobavil si. Zadarmo to nie je :D

Mirek ma pravdu. Ty snad za Google, nebo GMail platis nejake penize?

jpu

« Odpověď #38 kdy: 24. 12. 2018, 12:43:13 »
Davas mu svoje informacie, svoje sukromie. Clovek nemusi pouzivat priamo google a ine stranky maju google trackery, ktore ta spehuju. Je to smutne.
Aku odpoved som ocakaval? No napr spomenul som tu 3 vpn sluzby a zaujimali ma skusenosti, odporucania. Nikto sa k tomu nevyjadril. Ale kecat o zbytocnostiach, na to by vas bolo. Ja necakam poucenia, ze je to zbytocne, na to sa nepytam

David A.

« Odpověď #39 kdy: 24. 12. 2018, 13:20:26 »
zamyslel bych se taky nad bezpecnym ntb+OS zatim mi nejlepe vychazi ohackovany macos nebo openbsd
Co je "bezpecny ntb"?

tak napr. hw backdoory z ciny a podobnych zemi (to ze v macbooku bude potencionalne backdoor od USA mi az tak zily netrha...)

Co je "ohackovany macos" a proc vychazi nejlepe?
uzivatelska privetivost a vyhody ekosystemu, ktery dlouho pouzivam - na webu se daji dohledat tutorialy jak ho hardenedovat...

xhamsterr

« Odpověď #40 kdy: 24. 12. 2018, 14:33:27 »
Chapem, ze vianoce uz su predodvermi, ale ze uz su niektori v nejakom deliriu a nechapu, to som prekvapeny. Tak este raz k mojej otazke: alternativa k gmailu a vhodna vpn?
Napis to cesky a pak ti mozna nekdo porozumi.

jpu

« Odpověď #41 kdy: 24. 12. 2018, 14:38:11 »
Nemozem za to, ze dnesna ceska mladez nerozumie slovencine.

David

« Odpověď #42 kdy: 24. 12. 2018, 14:43:23 »
Tak ako vhodna alternativa k OS mi pride PureOS a myslim ze maju na svedomi aj telefon Librem, ktory este nie je dokonceny.
Aby som to upresnil, ide mi o smirovanie googlom, citanie mailov a zneuzivanie na reklamne ucely (co mam z toho ja?) Sam pouzivam windows, ale je to aj moj pracovny OS, takze toho sa nezbavim
Máte z toho právě tu drobnost, že můžete Gmail a Google používat. Že vám Google strojově čte maily a řešit kvůli tomu vpnku, je na hlavu. Ano, můžete mít vlastní mailserver. Ale Google přináší některé výhody, které si musíte zvážit, zda to stojí za tu námahu a nepohodlnost nějak řešit.

RDa

• 3 055
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 24. 12. 2018, 14:54:27 »
Nemozem za to, ze dnesna ceska mladez nerozumie slovencine.

Proc nehledas odpovedi ve sve rodne zemi? Kdyz uz se sem cpes s dotazy, tak by ses taky mohl naucit cesky - slozitost obema smery je stejna, ale chapu ze jako mensine se ti vice hodi si vyskakovat jak je pro tebe svet nespravedlivy.

jpu

« Odpověď #44 kdy: 24. 12. 2018, 14:57:37 »
Zatial tu nemal nikto problem s porozumenim :).