Zadaný příkaz reboot / -bash: reboot: command not found

Zaátečník

Zdravim.
Když do příkazové řádky zadám "reboot" tak dostanu následující chybu.
-bash: reboot: command not found
Znamená to, že jsem nainstaloval Debian špatně? Kdysi dříve to fungovalo. Děkuji za objasnění.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Zadaný příkaz reboot / -bash: reboot: command not found
« Odpověď #1 kdy: 04. 12. 2018, 16:56:38 »
sudo reboot?

Abych upřesnil, co se snažím říct - normální uživatel nejspíš nemá dostatečná práva pro spuštění reboot.
« Poslední změna: 04. 12. 2018, 16:58:53 od Pavouk106 »

Jožo

« Odpověď #2 kdy: 04. 12. 2018, 18:08:26 »
Keď nezadáš sudo, Ubuntu ti vypíše, že nemáš oprávnenie. Na Debiane vypíše command not found.

TKL

« Odpověď #3 kdy: 04. 12. 2018, 18:24:25 »
sudo reboot?

Abych upřesnil, co se snažím říct - normální uživatel nejspíš nemá dostatečná práva pro spuštění reboot.

Nejen, že nemá práva, ale hlavně nemá adresář /sbin v $PATH.

TKL

« Odpověď #4 kdy: 04. 12. 2018, 18:29:30 »
Zdravim.
Když do příkazové řádky zadám "reboot" tak dostanu následující chybu.
-bash: reboot: command not found
Znamená to, že jsem nainstaloval Debian špatně? Kdysi dříve to fungovalo. Děkuji za objasnění.

Reboot může udělat jen superuživatel.
Takže buď zadáte

$ sudo reboot

v případě, že jde o desktopovou distribuci typu Ubuntu nebo Fedora, ve které je předinstalován balíček sudo a vy máte oprávnění ho použít

nebo v případě serverové distribuce typu Debian zadáte:

$ su

pak zadáte heslo roota, a pak už jako root (na začátku příkazového řádku bude znak #) zadáte

# reboot

Toť vše. Takto vám to muselo fungovat i kdysi. Možná jste ale standardně pracoval pod rootem, což rozhodně není dobrý nápad, takže jste si práva zvyšovat nemusel.

k3dAR

• 3 190
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 12. 2018, 21:11:58 »
[...] Takto vám to muselo fungovat i kdysi. Možná jste ale standardně pracoval pod rootem [...]
pokud se nepletu v Debian <9 nainstalovan/nastaven na pouziti sudo, pusteni "reboot" oznamilo ze neni opravneni a uzivatele to koplo ze ma pred reboot zadat sudo, s Debian9 tim ze reboot nema user v $PATH, tak to hlasi nenalezen...

ByCzech

• 1 864
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 04. 12. 2018, 21:15:34 »
[...] Takto vám to muselo fungovat i kdysi. Možná jste ale standardně pracoval pod rootem [...]
pokud se nepletu v Debian <9 nainstalovan/nastaven na pouziti sudo, pusteni "reboot" oznamilo ze neni opravneni a uzivatele to koplo ze ma pred reboot zadat sudo, s Debian9 tim ze reboot nema user v $PATH, tak to hlasi nenalezen...

Pokud je nainstalován command-not-found, tak hlásí více:

Kód: [Vybrat]
$ reboot
Command 'reboot' is available in '/sbin/reboot'
The command could not be located because '/sbin' is not included in the PATH environment variable.
This is most likely caused by the lack of administrative priviledges associated with your user account.
reboot: command not found

k3dAR

• 3 190
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 12. 2018, 21:35:21 »
pekne, btw: chtel sem vyzkouset co hlasi *buntu 18.04 kdyz zadam reboot jako user bez sudo a... nezahlasi nic, rebootuje, zdravim systemd  :-)

Sten

« Odpověď #8 kdy: 04. 12. 2018, 21:48:23 »
reboot může spouštět pouze root, takže je potřeba sudo reboot. Pokud používáte PolicyKit, tak uživatelé mohou mít oprávnění jej spustit pomocí systemctl reboot.

Zaátečník

« Odpověď #9 kdy: 04. 12. 2018, 23:05:36 »
Děkuji všem za informace.

« Odpověď #10 kdy: 05. 12. 2018, 13:35:08 »
pekne, btw: chtel sem vyzkouset co hlasi *buntu 18.04 kdyz zadam reboot jako user bez sudo a... nezahlasi nic, rebootuje, zdravim systemd  :-)

Právě jsem to na sobě otestoval taky,  ;D.
reboot v konzole a buch!, restart.
To se mi teda nezdálo, tak jsem to po restartu zkusil jako první věc a - bim ho! - zase reboot.
Úžasná vyfikundace.

PS:
$ type reboot
reboot is /sbin/reboot
$ file /sbin/reboot
/sbin/reboot: symbolic link to /bin/systemctl
$
Gooood!

MP

« Odpověď #11 kdy: 05. 12. 2018, 13:58:48 »

To se mi teda nezdálo, tak jsem to po restartu zkusil jako první věc a - bim ho! - zase reboot.
Úžasná vyfikundace.

PS:
$ type reboot
reboot is /sbin/reboot
$ file /sbin/reboot
/sbin/reboot: symbolic link to /bin/systemctl
$
Gooood!

A cos cekal? Pokud chce linux do desktopu/ntb, tak musi byt moznost ho vypnout i bez admin prav...

Trupik

« Odpověď #12 kdy: 05. 12. 2018, 14:28:31 »
A cos cekal? Pokud chce linux do desktopu/ntb, tak musi byt moznost ho vypnout i bez admin prav...
Používateľ má možnosť vypnúť to tlačidlom na to určeným. Podobne ako video prehrávač, či práčku. Tam sa tiež nehlási cez konzolu.

Toto je len zase ďalší "zlepšovák" od systemd, ktorý nás kusne do zadku v najmenej vhodnej chvíli.

« Odpověď #13 kdy: 05. 12. 2018, 14:34:04 »
...

Huh?

Jenda

« Odpověď #14 kdy: 05. 12. 2018, 15:15:06 »

Úžasná vyfikundace.

A teď si představ že když na systému z doby 5 let před vynálezem systemd zmáčkneš v té konzoli Ctrl+Alt+Del, tak se to taky rebootne! Skandááál!!1!!11!  (může za to defaultní "ca:12345:ctrlaltdel:/sbin/shutdown -r now" pro inittab)