Váš názor na agilní vývoj - Scrum

M.K.

Re:Váš názor na agilní vývoj - Scrum
« Odpověď #15 kdy: 26. 11. 2018, 09:25:34 »
Daily scrum (nebo standup) je fakt o tom co se dela, co se nemuze delat (blocked) a jestli neco nevisi a nema prirazenou osobu (treba code review hotoveho). Co jsem delal vcera do scrumu nepatri. Hlavni idea teto denni aktivity je aby zbytek teamu mel sajnu co delaji kolegove a jestli neobjevuji ameriku.

MarSik

« Odpověď #16 kdy: 26. 11. 2018, 09:28:58 »
Styl odpovědi hrozný, ale máte v hodně věcech pravdu.

Pulka z vas nechape co vubec 'agilni' znamena. Jednak vas zmatly kecy konzultantu ktery to slovo znasilnili, jednak jste v cechach, kde se o vecech nedebatuje, jen se prebira, posloucha a drzi hubu a krok.

Tohle je přesně to o čem mluví Bob Martin (další z autorů agile manifesto) ve své přednášce Future of programming. https://www.youtube.com/watch?v=ecIWPzGEbFc

Kanban a TPS taky velmi nepochopeno. Pokud nemate jasne definovany staze vyrobniho procesu, tak z toho tezko udelam kanban. Na cisty datlovani kodu to ani nejde pouzit.

Ale jde. Například pro údržbu starého produktu, kde dominují bugy, je to mnohem vhodnější než Scrum. Kanban má přece jediné pravidlo, omezení na množství práce v rozdělaném stavu. A bugzilla/JIRA/redmine/... definuje i ty kroky procesu (třeba ve formě NEW - ACCEPTED - MODIFIED - VERIFIED - CLOSED).

Na vývoj na zelené louce zase Kanban tak moc vhodný není.

SadMan

« Odpověď #17 kdy: 26. 11. 2018, 11:18:17 »
scrum je hodne vtipnej - a jeste vtipnejsi sou scrum masteri - to je vetsinou dobra bandicka naprostejch budizknicemu :) za ty roky co delam sw muzu rict ze nejvetsi zmr*i sou prave ty "role" nabaleny na sw vyvoj - jako scrum masteri, product manageri (owneri), testeri - proste banda hovad co neumi programovat ani premyslet ale cejti se jako vyvoleni v ramci vyvoje a ti jedini obvykle kteri nerozumi ani problemum ktere se maji resit ani tomu jak delat sw :)

scrum samotnej hodne pripomina demenci v pokrocilem stadiu - zvlast potom ty nalepovaci papirky nebo ruzne hry a pomucky - v cele se skrum masterem je to obcas hodne bizardni podivana na bandu a pokud by ten team daly za tluste sklo v bohnicich tak verim ze by nikdo nepoznal rozil ...

ale i mezi nima jsou svetle vyjimky - tyto vyjimky jsou ale samozrejme fungovat v jakemkoliv systemu zeno

« Odpověď #18 kdy: 26. 11. 2018, 11:44:42 »
Mě to trošku příjde jako s papírovou evidencí, vzniklo to jako podpora nějakého procesu. Pak se lidi zbláznili a začali papírovat každý nesmysl, bez vazby na realitu. Tlupa opic v akci :)
Každá pomůcka se má používat tak, aby byla efektivní a něco přinášela. Nikoliv aby "byla použita" a máme odškrtnuto.

Je mnoho situací, kdy se vyplatí papíry spálit, data vymazat a neřešit to. Stejně tak je mnoho úkolů, které si bez kvalitního předávání informací nelze představit.
Každý nástroj je taky vhodný na něco jiného a zabíjet hřebíky šroubovákem není dobrý nápad.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

agent

« Odpověď #19 kdy: 26. 11. 2018, 13:57:27 »
Taky jsme si dva roky zpátky na scrum a prvoplánový agilní vývoj hráli. Přišel s tím nový šéf a tlačil přesvědčení, že to je pro nás to správné.
Jenže on byl přijatý spíš kvůli zlepšení špatné finanční produktivity firmy - ziskovosti realizovaných projektů, a když se to po půlroce nelepšilo, tak byl zase odejit - a s ním odešel i scrum (myšleno standupy, retrospektivy... agilní vývoj úplně ne, různé jeho prvky používáme odjakživa).
Jeho volná náhrada sice programování nerozumí, ale rozumí vedení projektů a financím, dokáže si pohlídat smlovy, příjmy a náklady a firmě to celkově prospělo víc než scrum.

PetrM

« Odpověď #20 kdy: 26. 11. 2018, 14:01:44 »
Mě to trošku příjde jako s papírovou evidencí, vzniklo to jako podpora nějakého procesu. Pak se lidi zbláznili a začali papírovat každý nesmysl, bez vazby na realitu. Tlupa opic v akci :)

+1

Když v minulé práci zavedli povinně stand upy, zjistili jsme, že jsou k ničemu a zrušili jsme je (úkoly byly v Jiře, nový věci stejně trvaly měsíc a nemělo smysl říkat, že "Jura dneska bude zase řešit co je v Jiře a Karel bude dneska dělat na implementaci protokolu XY jako celý předminulý a minulý týden". Manažeři se ale rozhodli, že to je povinný a nařídili nám je. Tak se ráno domlouvala naprosto konstruktivně hospoda, fotbal, řešily se ženský,... O projektu stejně ani slovo.

« Odpověď #21 kdy: 26. 11. 2018, 15:25:44 »
To bych rekl, ze je docela dost. 10 min denne = 50 min. Nezapomen, ze se potkavaji lidi z ruznych oboru SWD/QA.

Na druhou stranu je mnohem efektivnější se domluvit na plánu osobně, než si půl dne vyměňovat emaily. Ranní porady jsou celkem běžnou věcí ve spoustě profesí.

Za důležitější fakt považuju informaci, že Standup není status meeting. Je to totiž planning meeting. Není potřeba otravovat ostatní nudným vyprávěním o tom, co jsem dělal včera. Je potřeba zjistit co nám chybí a kdo potřebuje pomoct.

Osobne ani omylom, to je akurát tak najrýchlejšia cesta na niečo zabudnúť. A maily tam tiež nepatria, tie sú leda tak na notifikácie, že mi bol napríklad pridelený ticket. Ani ma nehne urobiť nič, na čo nie je ticket. Kto zabudne požiadavku zadať, jeho chyba. Ak je zadaná a ja ten ticket ignorujem, moja chyba. Ale nikdy hádky typu "povedal som ti to, ale ty si na to zabudol" vs "nie, to ty si mi to zabudol povedať". NIKDY ŽIADNY PROCES NEZADÁVAŤ OSOBNE, NIKDY ZIADNY PROCES NETRACKOVAŤ MAILOM.

Martin

« Odpověď #22 kdy: 26. 11. 2018, 15:45:50 »
Me scrum postihl pred nekolika lety. Nejak jsem nepochopil, k cemu to je vlastne dobre. Byli jsme celkem sehrany tym, kazdy mel svou oblast, kde byl kovany s urcitymi prekryvy. A ted scrum do toho. Jak mam vedet, jak dlouho / jak je narocny ukol X? Pro me, co o tom vi kulovy, je mesic malo, kolega odbornik na danou vec to ma za 10 minut. Tak cemu scrumove hlasovani (mam na mysli takove ty karty s cisly obtiznosti co symbolem kafe)?
Scrum jsme meli 3 tydny. T.j. kazdy 3. tyden se jen schuzovalo, vetsinu ukolu jsme schuzovali 3x, na koncove schuzi, ze se nestihl, pak na uvodni, ze se zase bude delat a pak na planovaci, ze by se mel teda delat. Pak se to vetsinou za 3 tydny opakovalo, protoze prisel nejaky pru... a ten mel vyssi prioritu.
A "standup" - to je jak nastup na buzerplatz, ponekud nedustojne.

Prislo mi, ze scrum vede k odflakle praci, ted 5 minut usetrim a pak tim stravim hodinu kazdy dalsi scrum.

« Odpověď #23 kdy: 26. 11. 2018, 16:12:45 »
Neumeli jste to uchytit.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

SadMan

« Odpověď #24 kdy: 26. 11. 2018, 16:43:02 »
Neumeli jste to uchytit.
nemeli konzultanta ani certifikovanyho sc(r)um mastera

agent

« Odpověď #25 kdy: 26. 11. 2018, 18:35:17 »
Dotaz:
Kdo měl v téhle souvislosti tu čest se [url =https://sochova.cz/]Zuzanou Šochovou[/url]? 
Ještě teď na mě v práci na stole kouká z jedné z těch scrumových karet. ;D

Lol Phirae

« Odpověď #26 kdy: 26. 11. 2018, 18:43:29 »
Neumeli jste to uchytit.

Tak hlavní je, že tu kokotinu uměli vyhodit.  :P

olda

« Odpověď #27 kdy: 26. 11. 2018, 18:58:48 »
Dotaz:
Kdo měl v téhle souvislosti tu čest se [url =https://sochova.cz/]Zuzanou Šochovou[/url]? 
Ještě teď na mě v práci na stole kouká z jedné z těch scrumových karet. ;D

na jeji webove strance:

'Je nositelkou mnoha dalších uznávaných certifikací jako'

mysli se tim, ze je nosi porad ssebou?

Jinak tech certifikatu ma mila pani vice jak rusky general vyznamenani. Je mi pres 60 a nikdy jsem neco takoveho nemusel delat, ale na druhou stranu nebyly ty banany a toaletni papir.  Mladou generaci lituji, musi se s tim poprat, doufam ze nakonec zvitezi a mladi lide budou moct chodit normalne do prace jako my drive.

SadMan

« Odpověď #28 kdy: 26. 11. 2018, 19:04:20 »
takovejch je cela armada ruzne rozstrkana po firmach :) je to peknej ulet - ma to za sebou i takovy ukrutny letadlo model

Karči

« Odpověď #29 kdy: 26. 11. 2018, 19:33:14 »
U nás vo firme su mixed teamy, kde sú ľudia roztrúsení po celom svete. Uriadiť to inak ako cez agile a scrumm si neviem predstaviť  :)