Ak chce zákazník BE v Symfony, tak nech ho má. Aj keď súhlasím s názormi, že šetriť na platoch
programátorov sa rozhodne neoplatí. Avšak cena vývoja nie je jediným faktorom. Ročné predplatné
IDEY je drahšie ako PHP Storm, Java má ďalšie skryté náklady, napr. JRebel. V neposlednom rade,
Oracle od nového roku spoplatňuje Javu; a tie poplatky vyzerajú brutálne vysoké. Sú tam poplatky
za vývojára, za updaty a za počet CPU. Je to veľmi neprehľadné (neviem sa vysomáriť, či sú to mesačné
alebo ročné poplatky), ale pohybuje sa to v desiatkach dolárov za advanced desktop Javu až po 3300$ za
Java Advanced Suite (bohvie čo to je). Toto sú už poriadne pálky, kde sa naozaj oplatí pozrieť na Symfony.
Ďalej tam má Oracle klauzulu
subject to change without notice, čo znamená, že to kedykoľvek môže
vyletieť hore.
Ináč Java programátor sa bude cítiť v Symfony ako doma. Nájde to známe pojmy ako repository, entity,
dokonca celý validation modul bol komplet prebratý z Java špecifikácie. Symfony je kompaktnejšie, príjemnejšie
na používanie, vyžaduje menej kódu a kognitívnej záťaže.
Thymeleaf a různé další se mi ovládali hodně těžkopádně
Súhlas. Twig je oveľa lepší. Dokonca donedávna Thymeleaf neakceptoval HTML5 tagy, ale iba XHTML, čo
spôsobovalo problémy s twitter, google, facebook atď. buttonmi.
V PHP je kód horšie udržiavateľný, pretože mu chýba typová kontrola.
S príchodom PHP 7 sa to výrazne zmenilo. Pribudli type hinty, ktoré umožnujú typovú kontrolu.
public function index(Request $request, int $page, string $_format, PostRepository $posts, TagRepository $tags): Response {
Dependency injection je tiež podľa mňa v Symfony elegantnejšie.
Nedá sa povedať, že knižnice v Jave sú lepšie.
Nuž, ja si myslím, že v mnohých prípadoch sú Java knižnice ďaleko kvalitnejšie a prepracovanejšie. Jackson, JSoup, OpenCSV, Lucene/Solr/ElasticSearch ťažko nádju v PHP alebo iných jazykoch konkurenciu. Ale určite je zopár ďalších knižníc ako je Twig, ktoré sú kvalitnejšie v PHP.