Může malý spajk probudit uspaný počítač

Uvelelv Matinit

Může malý spajk probudit uspaný počítač
« kdy: 09. 11. 2018, 11:11:01 »
Stala se mi takové zvláštní věc, měl jsem v zásuvce uspaný PC (napájení: Zdroj 230V na 20V, z něj teprv miniPC). Do vedlejšího soketu ekektrické roztrojky jsem připojil zdroj na notebook (a jistě každý zná, že to "udělá blesk", když se trefí fáze zrovna mimu okamžitou nulu voltů).

V ten okamžik se mi probudil onen uspaný počítač (Windows 10)
Kód: [Vybrat]
powercfg /lastwake:
Wake History Count - 1
Wake History [0]
  Wake Source Count - 1
  Wake Source [0]
    Type: Device
    Instance Path: USB\VID_1A2C&PID_2124\...
    Friendly Name:
    Description: Složené zařízení USB
    Manufacturer: (Standardní hostitelský řadič USB)

Může to s tím souviset? V biosu mám povolená wake on USB, je možné, že se krátký výpadek(nebo přepětí) projevilo na připojeném USB zařízení (mám připojenou myš a klávku, ale ještě přes jeden USB hub) a nějak zařízení vyresetovalo, které pak falešně probudilo PC? Nebo to jen vyřadilo dočasně USB v PC, které samy probudily PC (i kdyby na nich nic nebylo)?

Může to probuzení mít takto elektrický podtext?

mtd

Re:Může malý spajk probudit uspaný počítač
« Odpověď #1 kdy: 09. 11. 2018, 11:32:39 »
Teoreticky může. Nicméně mě počítač v takovéhle situaci budí myš, která se trochu pohne a vzbudí PC. Stačí trochu ťuknout do stolu a někdy fungujou i vibrace od projíždějící tramvaje. Zkuste odpojit hlodavce :), jestli to pomůže. Asi by šlo i někde nastavit, aby se myši vypnulo ve sleep mode napájení.

Jenda

« Odpověď #2 kdy: 09. 11. 2018, 11:48:13 »
Mně se to děje s notebookem když je připojený monitor a zhasnu lampičku ve stejné zásuvce. Myš je při tom vypnutá. V /proc/acpi/wakeup by mohlo jít danou událost zablokovat.

mtd

« Odpověď #3 kdy: 09. 11. 2018, 13:27:56 »
Jestli to fakt způsobuje ten puls na napájení, tak by měla pomoct běžná přepěťová ochrana/výměna zdroje/připojení na ups.

Ale jak jsem psal, pokud myš není vypnutá, hledal bych problém spíš tam. Myši bývají citlivé na vibrace, nárazy a na rozsvícení a zhasínání světla v místnosti.

torar

« Odpověď #4 kdy: 09. 11. 2018, 16:39:33 »
Já zase když rozsvítím lampičku tak mi Windows spustí zvuk odpojeného usb. Vždy mě zajímalo čím to je. :D

aa

« Odpověď #5 kdy: 10. 11. 2018, 20:45:03 »
stava se mi to same, uspane PC a do stejne zasuvky pripojim NB a probudi se

xffefef

« Odpověď #6 kdy: 10. 11. 2018, 23:24:06 »
Co je "spajk"???

xxx

« Odpověď #7 kdy: 11. 11. 2018, 22:56:34 »
Co je "spajk"???
Spike is a vampire and played various roles on the shows, including villain, anti-hero, trickster and romantic interest. https://en.wikipedia.org/wiki/Spike_(Buffy_the_Vampire_Slayer

T.j. jednoznacne moze.