Uvažoval jsem, jestli to sem vůbec napsat

ale musím.
Všechny problémy s HW se mi podařilo po týdnu opravit a to jednoduše tím, že jsem si připlatil za Windows
Tak, uklidníme se... jen vtip, ok?
Sice jsem teď fakt ve woknech (kde mimochodem opravdu vše perfektně funguje, sorry za upřímnost..), ale chtěl bych se dostat zpět do ubuntu mate, kde už to tak perfektní není..
1) S výchozím nainstalovaným open ovladačem amdgpu systém naběhne, funguje ok, jen grafika (nakonec RX580) ve 3d jede na 18 fps max. Po instalaci amdgpu-pro systém spadne okamžitě po spuštění např glmark2 (nebo čehokoli jiného, co sahá na gpu, vč. hashcatu) Nemám tušení jak vlastně zjistit na čem to vůbec spadne, snažil jsem hledat souvislosti v logu, ale nic co by souviselo s gpu jsem nenašel. Vždy to vykreslí horní 1/3 obrazu, spodní část je zcela skrytá za artefakty.
2) Při použití obou ovladačů i nějaké té alternativy přes ppa:cosi.. (už nevím přesně, zkouišel jsem jich mimo oficiálních hodně..) bohužel nefunguje řízení otáček ventilátoru, konkrétně jde o to, že se neustále točí. Líbilo by se mi, kdyby ovladače od výrobce uměly s kartou pracovat, jelikož tato bez zátěže ventilátory úplně vypíná. Dělá to i v biosu, i ve voknech bez ovladačů, tzn. dělá to přímo ta karta, tak nerozumím, proč linuz toto nějakým způsobem "přepíše" a roztočí to na studené grafice...
Vlastně ty alternativy zkouším jen tak ze zvědavosti, rád bych nějak rozběhal oficiální ovladače.
Co se týče ventilátoru, vím, že si lze nadefinovat svou křivku C° / RPM
Toto právě ale nechci, ideální by bylo zachovat nasatzvení jak je od výrobce (které neznám a nechci dělat testy a týden pátrat při jaké teplotě se to má jak točit...) jen povolit úplné zastavení tak, jak to má fungovat od výroby samo od sebe..
Wokna jsem nainstaloval kvůli těm pádům při použití gpu, abych udělal benchmarky, atd.
Všechny celodenní testy cpu/gpu/memtest proběhly bez chyb, takže hw by měl být OK. Ventilátory gpu se spouští zcela výjmečně (a to na neslyšné otáčky), ventilátor skříně je na hranici zastavení (250-300 rpm)
Ještě mě napadá jedna možná příčina.. používal jsem ubuntu 64bit a instalátor amdgpu si stěžoval na nevyřešené závislosti... Psalo to, že držím balíky a v porouchaném stavu. Což teda nedržím, protože to byla čistá instalace a jako první jsem řešil grafiku. Byly tam nějaké 32bit knihovny, vygooglil jsem dpkg --add-architecture i386 což pomohlo, ale proč to chce... ?
S HW jako takovým jsem spokojený, do linuxu ho ale musím NEDOPORUČIT, pokud chcete jen nainstalovat a pracovat. S tímhle si člověk musí dlouho hrát, neč se dokope ke stabilnímu systému.