FreeRadius - nasměrování klienta na konkrétní DHCP

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
Ahoj,
dá se nastavit aby FreeRadius odkázal stanici na konkrétní DHCP server?
Chtěl bych vytvořit profil, který by zajistil, že všichni kdo se do něj přihlásí dostanou IP z určeného subnetu.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Lol Phirae

Re:FreeRadius - nasměrování klienta na konkrétní DHCP
« Odpověď #1 kdy: 31. 10. 2018, 12:44:28 »
Takhle se to opravdu nedělá. Zkus Google: 802.1x, RADIUS, VLAN assignment.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 31. 10. 2018, 13:01:15 »
Takhle se to opravdu nedělá. Zkus Google: 802.1x, RADIUS, VLAN assignment.
děkuji,
btw: mým cílem je zanášet informace do českého fóra, tedy v češtině, proto to dávam sem
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

x

« Odpověď #3 kdy: 31. 10. 2018, 16:24:30 »
mým cílem je zanášet informace do českého fóra, tedy v češtině, proto to dávam sem

Vasim cilem by spis melo byt ziskani nejakych zakladnich znalosti nez zacnete psat do for.

Posledni dobou mi pripada ze kazdy kdo vcera objevil pocitac ma potrebu nastavovat neco cemu vubec nerozumi.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 31. 10. 2018, 16:49:58 »
blablabla..
Fóra jsou právě od toho aby si lidi poradili když někdo něčemu nerozumí, nebo se sem lidi chodí jen vytahovat?!
Já FreeRadius používám 2 roky a funguje mi to a je mi jedno, že mi nějakej louda jako Ty tvrdí, že tomu nerozumím.

Já se jen opět ptám, zda někdo ví, jak šikovně nastavit attribut DHCP-relay, zdali vůbec existuje.
Pokud to nevíš a nebo nechceš poradit "lůze" jen pro své ego...vyfič a drž mordu!

« Odpověď #5 kdy: 31. 10. 2018, 17:04:31 »
Radius je autentikační databáze, "back end". Jeho se ptá nějaký "access router" (nebo switch apod), co má dělat s nově příchozím. Takže se chci zeptat: co je to za "accessovou technologii" ? Nějaký dial-up asi ne, co takhle APN v mobilní síti, nebo ethernet, nebo wifi?

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 31. 10. 2018, 17:29:00 »
František Ryšánek:
Radius protokol naslouchá na WI-FI interface na routrech Ubnt a Mikrotik

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 31. 10. 2018, 18:02:35 »
Já FreeRadius používám 2 roky a funguje mi to a je mi jedno, že mi nějakej louda jako Ty tvrdí, že tomu nerozumím.

To je pěkné, že ho používáš. Bohužel bez pochopení základního principu fungování DHCP je to zcela k hovnu - jinak by ses na takovou pitomost ani neptal.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 31. 10. 2018, 18:04:41 »
To je pěkné, že ho používáš. Bohužel bez pochopení základního principu fungování DHCP je to zcela k hovnu - jinak by ses na takovou pitomost ani neptal.
projednu Tě prosím, nesnaž se mít poslední slovo pokud nemáš zájem poradit!
Prosím nevšímej si mě a oba budeme mít klid.

Lol Phirae

« Odpověď #9 kdy: 31. 10. 2018, 18:13:33 »
projednu Tě prosím, nesnaž se mít poslední slovo pokud nemáš zájem poradit!

Radu jsi už dostal. Přečti si, jak funguje RADIUS a DHCP, a do té doby se do toho neser. A jestli se ti to nelíbí, tak si běž poklábosit třeba na Zpovědnici.

samalama

« Odpověď #10 kdy: 31. 10. 2018, 18:18:47 »
František Ryšánek:
Radius protokol naslouchá na WI-FI interface na routrech Ubnt a Mikrotik

tak urciteee...

M.

« Odpověď #11 kdy: 31. 10. 2018, 20:08:49 »
Já se jen opět ptám, zda někdo ví, jak šikovně nastavit attribut DHCP-relay, zdali vůbec existuje.
Pokud to nevíš a nebo nechceš poradit "lůze" jen pro své ego...vyfič a drž mordu!
Nu, DHCP relay je informace, kterou dostane RADIUS server, aby podle ni vymyslel parametry, co má vrátit dotazujícímu se DHCP klientu. DHCP relay agent sub info přidává do DHCP dotazu příslušný DHCP relay agent poslouchající někde na síti, který zachytil DHCP požadavek.
Rozhodně to není parametr v odpovědi od RADIUS serveru, ale informace pro DHCP nebo RADIUS server, aby podle toho něco vrátil. Přesněji máš někde běžící na switchích nebo něčem DHCP relay agenta, ten při příjmu DHCP požadavku jej přepošle na nastavneý DHCP server a případně přidá do dat DHCP relay agent informaci a toto pošle na DHCP server. Pokud je DHCP server nastaven, že to má poslat na nějaký RADIUS server, tak to tam pošle a čeká, co dostane zpět, a to vrací zpět klientovi.
Pokud mluvíš o Mikrotikách, tak v nich je to v /ip dhcp-relay set add-relay-info=yes relay-info-remote-id=XXX
Jinak, co se týče FreeRADIUSu, tak nevím aktuálně, ale dříve v requestech DHCP option 82, subopt 2 (DHCP-Relay-Remote-ID) ignoroval a neuměl zpracovat, ale snad už to tam opravili a jde podle toho selectovat.

samalama

« Odpověď #12 kdy: 31. 10. 2018, 20:30:16 »
Nu, DHCP relay je informace, kterou dostane RADIUS server, aby podle ni vymyslel parametry, co má vrátit dotazujícímu se DHCP klientu. DHCP relay agent sub info přidává do DHCP dotazu příslušný DHCP relay agent poslouchající někde na síti, který zachytil DHCP požadavek.
Rozhodně to není parametr v odpovědi od RADIUS serveru, ale informace pro DHCP nebo RADIUS server, aby podle toho něco vrátil. Přesněji máš někde běžící na switchích nebo něčem DHCP relay agenta, ten při příjmu DHCP požadavku jej přepošle na nastavneý DHCP server a případně přidá do dat DHCP relay agent informaci a toto pošle na DHCP server. Pokud je DHCP server nastaven, že to má poslat na nějaký RADIUS server, tak to tam pošle a čeká, co dostane zpět, a to vrací zpět klientovi.
Pokud mluvíš o Mikrotikách, tak v nich je to v /ip dhcp-relay set add-relay-info=yes relay-info-remote-id=XXX
Jinak, co se týče FreeRADIUSu, tak nevím aktuálně, ale dříve v requestech DHCP option 82, subopt 2 (DHCP-Relay-Remote-ID) ignoroval a neuměl zpracovat, ale snad už to tam opravili a jde podle toho selectovat.

ale ved on to uz ma vsetko nastudovane...

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 31. 10. 2018, 21:47:57 »
díky..toto už mě směruje ke konrétním věcem
já to ale nakonec vyřeším tak, že vytvořím virtuální ESSID a to bude požadavky směrovat do extra DHCP poolu

A Vy dva kundihvízdi (lol pirae a samalama) neplýtvejte energii, Vy dva svou egoistickou arogancí jen potvrzujete jak jsou česká fóra marná. :]

Lol Phirae

« Odpověď #14 kdy: 31. 10. 2018, 22:07:55 »
A Vy dva kundihvízdi (lol pirae a samalama) neplýtvejte energii, Vy dva svou egoistickou arogancí jen potvrzujete jak jsou česká fóra marná. :]

Prosimtě, tak už sem hlavně nelez... Magora, který zřejmě nemá v síti ani manažovatelný switch a přidělování IP adres chce řešit tím, že mu v síti běhá několik DHCP serverů s různě nastavenými rozsahy, toho aby fakt pohledal. Jinak díky za "zanesenou informaci", že od tvých sítí se má soudný člověk držet hodně daleko.