HW a CPU pro webserver

Trupik

Re:HW a CPU pro webserver
« Odpověď #15 kdy: 25. 10. 2018, 15:04:51 »
Možno by pomohlo rozdeliť úlohy - jeden server pre databázu, druhý pre apache, tretí pre veľké súbory, atď. Tým, že si prácu rozdelia, nemusia to byť žiadne superdelá, ľahšie sa dá identifikovať, ktorý z nich je ako vyťažený a potrebuje posíliť. Navyše je potom ľahšie si prispôsobiť HW na danú úlohu - na DB malé rýchle disky v RAID 0+1, na statické dáta veľké rotačné disky v RAID-5, a pod...

Peyton Sharp

« Odpověď #16 kdy: 25. 10. 2018, 16:06:48 »
Děkuji za dodatečné dotazy :-)
Webserver by byl Apache, databáze MYSQL(resp. MariaDb). Uvužuji o užití ISPConfigu.
Databáze jedna, ale má nyní 800MB.
Dále ElasticSearch.
Dat, hlavně fotky, je to cca 20GB.

Nyní vše počítám online, až na kategorie, ty používám cache, repsktive data, kterou cronem předpočítám cca co 10 minut.

Dobre. Ďalej, čo ten prepočet cien? Prečo trvá 50 sekúnd? To je nejaká query nad MySQL? Ktorá sa vykonáva 50 sekúnd? Lebo to je tiež podozrivé, na prvý pohľad je 60 000 položiek tiež nič extra.

Jo, díky za dotaz.
Řekněme scénář, kde je 60 000 položek, pracuje se třeba s pěti skupinami cen (různí zákazníci). Máme i několik měn, ve které se nakupuje a zároveň 3 měny (czk, usd, Eur), ve kterých se prodává.
K tomu je vždy ještě celkem dost dopočtů, kde se berou v potaz data od dodavatelů ze předem stažených xml feedů, abychom třeba neustřelili v dostupnosti (dodavatel doprodá atd..). Užívám též rozměr času, tedy například v 11 hodin ještě dokážeme ten den zboží odeslat v rámci ČR, ale už ne do SK. V 16 hodin ještě odešleme do Německa, ale jinam už ne třeba. Ve finále je to pár SQL příklazů, ale je to mnoho JOINŮ. Mám celkem vyhráto si s indexy, ale i tak. Těch dotazů je docela mnoho.

Neříkám, že to nejde lépe, to třeba ještě ano, ale 50s je zhruba to, co je pak na ten hosting super výsledek.
Když to samé zkouším na lokálu, kde mám právě k dispozici SSD disky a server s dvěma CPU 2.4 GHZ, spoustu ramky, tak ten skript běží cca půlku času. Ale tam jsem v ten moment sám :-)

Jop, to som si aj myslel. Že tam bude veľa JOINov. A to indexami nespravíš, jedine inou štruktúrou, možno nejaký ten VIEW by pomohol tiež, miesto joinovania znovu a znovu...

Ešte jedna vec: aký framework si použil s PHP?

Ve finále žádný framework, ale vše napsané ručně. Ovladač s PHP je PDO, ale jinak ručně.
Všechny frameworky byly na mě moc pomalé a robustní. Nepopírám též to, že si raději něco napíšu, než řešit to, kde je zakopaný pes.

« Odpověď #17 kdy: 25. 10. 2018, 16:13:51 »
Hm. Koľko web aplikácií si napísal pred tým eshopom?

Peyton Sharp

« Odpověď #18 kdy: 25. 10. 2018, 16:21:06 »

15 let jsem se tím živil, pak jsem se "vrátil" do naší rodinné firmy.

Peyton Sharp

« Odpověď #19 kdy: 25. 10. 2018, 16:24:48 »

určitě uznávám, že kdybych se do nějaké frameforku více zažral, nebo si nastudoval nějaké light framoworky, tak bych třeba to viděl jinak a viděl bych i výhody jejich, ale když si řeknu, že skoro všechno je "pár selectů" do db, tak to je pak cesta, jak se vše zvětšuje, omptimalizuje, ale jít a vše přepsat by bylo na tolik tolik času a jaká by byla toho všeho výhoda? To je lepší jít a naprogramovat nějaký konfigurátor, to pak je na podnikání vidět, protože jej lidé užívají a objednávají, ale přepis celého webu, kde je průměrná stránka vygenerována za 0,04 nyní mi smysl moc nedává.

Jak jsem psal, dlouho trvají cronjoby. Nyní chceme užít ten elasticsearch třeba, tam již s hostingem nejde užít.
VPS jsem byl jak na houpačce. Někdy ok, ale někdy člověk neví, proč je to pomalé, když já nic nevytěžuji.

« Odpověď #20 kdy: 25. 10. 2018, 16:28:33 »
Hm hm hm... Problém je, že si myslím, že nepotrebuješ nový hosting, už vôbec nie vrážať desať tisíce do servera a drahšieho server housingu. Zatiaľ to vyzerá, že výkon by výrazne vylepšilo predovšetkým prekopanie aplikácie a databázy, ich optimalizácia... Ktorý je to eshop? Daj mi link.

Peyton Sharp

« Odpověď #21 kdy: 25. 10. 2018, 16:31:55 »
De facto dost je třeba nestálost výkonu VPS vidět na tom živém vyhledávání, tedy realtime šahání do DB, kde uživatel musí vidět okamžitou reakci.

Hm hm hm... Problém je, že si myslím, že nepotrebuješ nový hosting, už vôbec nie vrážať desať tisíce do servera a drahšieho server housingu. Zatiaľ to vyzerá, že výkon by výrazne vylepšilo predovšetkým prekopanie aplikácie a databázy, ich optimalizácia... Ktorý je to eshop? Daj mi link.

V tento moment není online redesign a částečný přepis toho webu, současný je www.kocarky.cz

MP

« Odpověď #22 kdy: 25. 10. 2018, 16:39:15 »
Rozdeleni uloh sice pomuze, ale za cenu sitove latence. Dival bych se timto smerem:

1] zatizeni disku pri vypoctech
2] v cem jsou napsane vypocty (napr. php5 je sakra pomale proti php7)

Pokud se jedna o mensi objemy dat, tak se hodi mit tolik RAM, ze je db defakto nacachovana. Jinak podle poctu procesu (vm, apod), spis preferuji vyssi GHz nez vice jader, pokud neni nutna extremni paralelizace.

peva

« Odpověď #23 kdy: 25. 10. 2018, 16:45:29 »
Tak, já bych nejprve zkouknul ty Joiny, jestli to nejde lépe optimalizovat....velice často někdo tvrdí, že to je všechno ok, ale když se pak na to podívám, tak je tam nějaká výkonnostní bota. Na 60000 řádcích by to mělo při všechno fičet. 

Peyton Sharp

« Odpověď #24 kdy: 25. 10. 2018, 17:34:25 »

Zde trochu narazím, nikdo mi na hosting nenainstaluji nic na server, třeba to elastic search.

« Odpověď #25 kdy: 25. 10. 2018, 18:18:10 »
De facto dost je třeba nestálost výkonu VPS vidět na tom živém vyhledávání, tedy realtime šahání do DB, kde uživatel musí vidět okamžitou reakci.

V tento moment není online redesign a částečný přepis toho webu, současný je www.kocarky.cz

Hm! Je to pekné. Neresponzíve, za to máte od Google body dole, ale inak pekné. Len si vážne myslím, že tam toho nemáš tak moc, aby to išlo pomaly. Navyše ak to dobre chápem, stránky sa ti generujú rýchlo, že problém máš len s tými cronmi. Chce to fakt len reštruktúrovať dáta a optimalizovať query.

Sharp peyton

« Odpověď #26 kdy: 25. 10. 2018, 20:27:57 »

Hm! Je to pekné. Neresponzíve, za to máte od Google body dole, ale inak pekné. Len si vážne myslím, že tam toho nemáš tak moc, aby to išlo pomaly. Navyše ak to dobre chápem, stránky sa ti generujú rýchlo, že problém máš len s tými cronmi. Chce to fakt len reštruktúrovať dáta a optimalizovať query.

Děkuji, ten Google mě nebolí tolik, jako uživatelé. Máme 65% přístupu z mobilů. Proto redesign hlavně přináší responsivitu, toť hlavní motivace redesignu.

Načítání stránek je ok, i ty cronjoby, že jdou delší dobu nevadí, ale jde o to, že chci ten elastic search, chci užívat na serveru program na lepší práci s kompresi fotek, to mi hosting nedá samozřejmě. VPS co jsem zkoušel, tam jsem vždy narazil na to, že výkon není stále stejný. Ano, dedikač by se většinu dne kopal do zadku, ale pokud by lepší výkon, lepší hledani... Kdyby každý den toto přineslo zisk 1 000 Kč navíc, pak je nějaký rozumný stroj i housing brzy zaplacen. Když by se udělalo rozumné zálohování, tak v případě havárie serveru by se nechalo i celkem rychle (za pár hodin) případně sehnat jiný, podobný stroj a jet na něm. Sice jsem moc mrtvých hw na servery neviděl, ale stát se může vše.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 25. 10. 2018, 20:31:41 »
Fyzicky server + Proxmox + Shop jako VPSka, druha VPSka jako devel prostredi apod.

A zalohovani denne na lokalni disk a pro sichr domu na NASku

A behem nekolika hodin to rozjedes znova na novem HW kdekoli jinde...

Sharp peyton

« Odpověď #28 kdy: 25. 10. 2018, 20:37:26 »
Fyzicky server + Proxmox + Shop jako VPSka, druha VPSka jako devel prostredi apod.

,

Jo, takovou jsem měl i představu cca.
Mám do firmy supr konektivitu. 100/100 1:1. Optika az ke switchi, takže ping třeba na seznam je 2ms.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 25. 10. 2018, 20:39:38 »

,

Jo, takovou jsem měl i představu cca.
Mám do firmy supr konektivitu. 100/100 1:1. Optika az ke switchi, takže ping třeba na seznam je 2ms.

Server pronajmi - nezestarne, neresis chyby HW, snadno upgradnes a nemusis ani chladit