Zdravím,
předem bych se chtěl omluvit těm, kterým přijde můj dotaz zbytečný, těm, kdo by mi doporučili googlit atd.. Googlil jsem, ale našel jsem dost protichůdné odpovědi.
Tedy. Jsme eshop, denní návštěvnost máme cca 3000 UIP.
Z důvodu potřeb například ElasticSearche nám nevyhovuje hosting. Na VPS občas narážíme na problémy s výkonem, hlavně IO operace, holt sousedy si nevybereš a i vzhledem k plánovanému rozšíření oboru se kloním k nákupu dedikovaného stroje a jeho následnou virtualizaci (Proxmox) a na něm provozovat jeden virtuál (Debian) a na něm webserver.
Mám trochu v merku koupit zánovní server, něco jako HP DL360 G8, například koupit na
www.czech-server.cz, nebo zahraniční podobné obchody.
Kde vidím obrovské rozdíly v cenách jsou užitá CPU, dokonce se často potkáme i s násobky těch cen.
Například stroj s dvěma Xeony, šeštijádro 2.9 GHZ se liší třeba 15 000 Kč oproti osmijádru 1.8 GHZ, který je levnější.
Dále do stroje určitě plánuji SSD disky pro systém a databázi, rotační disky pro zálohy. Určitě pořádný řadič s cache.
Ramku vůbec neuvažuji málo, naopak 32 a více GB, zde ta cena zase tak neroste.
Jde mi o dosažení nejlepší možné odezvy pro klienty, žel díky konfigurátorům, obrovským propočtům dostupností atd...
Má smysl si připlácet za vyšší takt CPU na jádro, nebo to nemá smysl? Určitě není předpoklad takového vytížení naráz z hlediska UIP, ale základní dotaz je, zda se i při třeba 20-30 UIP ve stejný moment ukáže rozdíl.
Vím, že třeba Wedos měl kdysi HP DL380 s CPU 1.8 GHZ, to měl na ta VPSka, ale zde bych chápal i důvod spotřeby, kterou asi dost honí. To já úplně neřeším, jde mi o maximální uživatelský komfort.
Dodám, že mi na serveru každý cca 5 - 10 minut běží dost cronjobů, dost přepočtů atd... Často se reaguje na změnu kurzu v mnoha měnách naráz. Přepočet cen u 60 000 položek nyní trvá třeba 50 sekund. Nerad bych se tedy dostal do toho stavu, že by cronjoby vytáhly všechnu kapacitu pro ostatní uživatele a celé by to bylo horší, jak nyní na hostingu.
děkuji moc za rady, jsem za to vděčný!