Vliv základní taktovací frekvence CPU na odezvu

swdev

Vliv základní taktovací frekvence CPU na odezvu
« kdy: 23. 10. 2018, 09:45:44 »
Zakladni otazka:
Ma velky vliv na odezvu zakladni (nizka) taktovaci frekvence CPU?

Upresneni:
Dnesni procesory byvaji taktovane v zakladu treba na pouhych 1.8GHz (napr. i7 8550U) s boostem az na dvojnasobek. Jaka je rychlost "pretaktovani" pri skokovem zatizeni? Jde radove o milisekundy, desitky milisekund nebo az stovky milisekund?

Modelovy pripad:
Windows 10, klidovy stav, kliknu WIN+E, spusti se pruzkumnik. Merit se bude doba spusteni. Test provedu na dvou identickych strojich, jeden z nich ma CPU 1.8GHz (boost 4.0GHz) a druhy ma CPU 2.9GHz (boost 4.0GHz).

Zajima me, jestli spusteni pruzkumniku bude subjektivne pomalejsi na stroji s nizsi zakladni taktovaci frekvenci nebo to je pretaktovani tak rychle, ze to uzivatel nema sanci zpozorovat.
« Poslední změna: 23. 10. 2018, 09:55:53 od Petr Krčmář »

Madafa

Re:Vliv zakladni taktovaci frekvence CPU na odezvu
« Odpověď #1 kdy: 23. 10. 2018, 09:54:51 »
Je to děsně rychlé a zároveň je to děsně pomalé.

PŘI PRÁCI TO NEPOZNÁŠ.

podkova

« Odpověď #2 kdy: 23. 10. 2018, 09:58:18 »
V tvém příkladu nepoznáš ani rozdíl mezi 1.8 a 4.0 GHz.  ;)
Ani při běžné kancelářské práci skoro nepoznáš rozdíl.

swdev

« Odpověď #3 kdy: 23. 10. 2018, 10:47:04 »
Je to děsně rychlé a zároveň je to děsně pomalé.

PŘI PRÁCI TO NEPOZNÁŠ.

Mi hrozne vadi, kdyz kliknu "a nic se nedeje". Mel jsem na zkousku NTB s i7 8550U a prislo mi, ze zpozdeni mezi WIN+E a zobrazenim pruzkumniku byla tak 0.3s, coz je na me opravdu hodne a pri bezne praci by mi to vadilo. Proto zvazuji, jestli to vyresi NTB s vyssi zakladni taktovaci frekvenci.

swdev

« Odpověď #4 kdy: 23. 10. 2018, 10:48:03 »
V tvém příkladu nepoznáš ani rozdíl mezi 1.8 a 4.0 GHz.  ;)
Ani při běžné kancelářské práci skoro nepoznáš rozdíl.

Viz komentar vyse. Zpozdeni 0.3s mi prijde hodne.

Madafa

Re:Vliv základní taktovací frekvence CPU na odezvu
« Odpověď #5 kdy: 23. 10. 2018, 11:36:20 »
Zpozdeni 0.3s mi prijde hodne.

Ach jo :(
Tyhle věci se dají přeci ovlivnit profilem a zpoždění 0.3s bude asi způsobené něčím jiným.

MasoxCZ

« Odpověď #6 kdy: 23. 10. 2018, 11:55:32 »

Tyhle věci se dají přeci ovlivnit profilem a zpoždění 0.3s bude asi způsobené něčím jiným.

Pozor, v následujícím kole se dozvíme, že v tom doma stavěném "stroji" má 2GB RAM a předpotopní 5100rpm disk s 1MB z netbooku (třeba z Aceru d150 od Mountfielda)

podkova

« Odpověď #7 kdy: 23. 10. 2018, 12:15:51 »

Pozor, v následujícím kole se dozvíme, že v tom doma stavěném "stroji" má 2GB RAM a předpotopní 5100rpm disk s 1MB z netbooku (třeba z Aceru d150 od Mountfielda)

Ať tam má co chce, v případě otevření průzkumníka, zpoždění nebude u CPU a už vůbec ne u posledních verzí, byť se jedná o nízkonapěťovou verzi. Jinak samozřejmě předpokládám dodržení původních "pravidel", a to identických strojů, tedy stejný HDD, GPU, RAM, ale i SW, včetně toho, co běží na pozadí. Zpomalení bude zřejmě SW původu, když na pozadí může být zrovna něco "vytěžujícího", např. probíhající AV kontrola atd. ...

Yokotashi

« Odpověď #8 kdy: 24. 10. 2018, 21:19:12 »
Zpozdeni 0.3 sekundy nemel ani Linux s Fluxboxem na Pentiu 120MHz. Samozrejme by se melo vsechno vejit do RAM a ne zacit swapovat, pripadne zavit nejdriv roztacet uspany disk - pak se da nasbirat i nekolik sekund bez ohledu na OS.

MasoxCZ

« Odpověď #9 kdy: 24. 10. 2018, 23:11:50 »
Zpozdeni 0.3 sekundy nemel ani Linux s Fluxboxem na Pentiu 120MHz. Samozrejme by se melo vsechno vejit do RAM a ne zacit swapovat, pripadne zavit nejdriv roztacet uspany disk - pak se da nasbirat i nekolik sekund bez ohledu na OS.

OMG v defaultním nastavení Windows jen ta debilní animace vyhupsnutí okna z taskbaru do prostoru desktopu okna trvá snad 500ms.

Luzir

« Odpověď #10 kdy: 24. 10. 2018, 23:49:36 »
Pšš, až s dozví, že těch 1.8 GHz je base clock, ale procesor v klídku běží na LFM, což je 600-800MHz, případně 1.2Ghz u Ivy Bridge a starších.

Taky záleží zda je aktivní Speed shift, mimochodem, víte, co je parametr EPP zde (hledat string epp, podívat se na obrázky na page)? Resp, jak ověřit, zda to funguje v praxi.