Klonování diskového oddílu

Jiří Chmiel

Klonování diskového oddílu
« kdy: 21. 10. 2018, 11:18:00 »
Zdravím všechny. Rád bych Vás poprosil o radu ohledně klonování diskových oddílů.

Mám dva disky. Jeden starší s nainstalovaným Kubuntu a jeden nový větší na kterém je předinstalovaný Win 10. Můj záměr je z nového většího disku vytvořit dual boot Win10/Kubuntu. No a abych nemusel Kubuntu instalovat znovu a překopírovávat všechny konfiguráky, data atd., myslel jsem, že bych na tom novém disku vytvořil nový diskový oddíl a naklonoval do něj diskový oddíl ze starého disku právě s tím Kubuntu.

A tady jsem narazil. Na klonování používám program Macrium Reflect. Rozložení disků je následující (šipka na screenshotu naznačuje odkud kam chci klonovat)

https://ibb.co/jnhskf

když pak kliknu na Copy Selected Partitions, pak se mi rozvržení oddílů na novém cílovém disku přeorganizuje na

https://ibb.co/m43bBL

Což nechci, protože bych tímto klonováním ztratil ty předinstalované Win10. Tady bych se Vás rád zeptal: Proč dochází k přeorganizování cílového disku? Proč nemůžu provést klonování z jednoho oddílu na jiný oddíl? A nebo je celá má úvaha z kopírováním Kubuntu na nový diskový oddíl chybná? Moc děkuji za pomoc.

nikdo

Re:Klonování diskového oddílu
« Odpověď #1 kdy: 21. 10. 2018, 11:37:30 »
Dobry den,takto to nemuzete realizovat.

Na 1 blk device muzete mit maximalne 4 primary partition. Vy jich chcete 5.

Pravdepodobne musite zvolit v tom programu na klonovani volbu advanced a jestli to umi nejdrive nechat vytvorit na druhou polovinu disku logical partition a do ni nechat odklonovat tu ext4.

Nebo vytvorite na novem disku logickou particii do ni presunete ty dve particie windows a windows recovery. Do uvolneneho mista na konec presunete finalne jako primarni tu ext4 z prvniho disku.

mejte hezky den

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 21. 10. 2018, 11:47:47 »
Na 1 blk device muzete mit maximalne 4 primary partition. Vy jich chcete 5.

Od kdy má GPT omezení na 4 partition?

Každopádně mám obavu, že tazatel vůbec netuší co musí zajistit při přechodu z MBR na GPT, aby mu to vůbec startovalo, takže doporučuji buď dostudovat nebo požádat někoho, kdo s tím problém nemá. Řešitelné to je lehce, ale je třeba opravdu vědět co a jak.

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 21. 10. 2018, 14:17:07 »
Nepoužívat nějaké WTF programy, pomocí gparted zmenšit partition s Windows a vytvořit novou pro Linux, rsyncnout soubory, upravit /etc/fstab, přegenerovat initramdisk, nainstalovat zavaděč.