DOSBox a case sensitivita jmen souborů

Danny

DOSBox a case sensitivita jmen souborů
« kdy: 16. 10. 2018, 12:49:21 »
ahoj,

Používám DosBox na DOSové gamesky. Řešili jste někdo problémy s case-sensitivitou při přistupování k souborům? Hra v DOSu může třeba vytvořit soubor FOO.BAR a pak otevírat soubor foo.bar a v DOSu to projde, na druhou stranu pokud je DOSový program na linuxovém souborovém systému, ten je case-sensitive. Nevím, jak je to "vevnitř" v DosBoxu řešeno.

Na minulém počítači jsem měl dual-boot s Windows a DOSové hry na FAT32 "datové" partition sdílené oběma systémy. Vím, že aby mi DosBox nedělal nepořádek s case sensitivitou, musel jsem v /etc/fstab vypnout volbu "utf8" u dané partition.

Nyní mám adresář s hrami normálně na linuxovém disku na ext4. Ještě se stalo to, že jsem adresář s hrami přenášel ze starého počítače na nový přes externí opět FATkový disk, tam se ty velikosti písmen taky mohly poplést.

Nyní kde je problém: když jsem se na novém počítači pokusil nahrát uloženou pozici z jedné hry, která byla uložena na starém počítači, hra spadla. Naštěstí když jsem vytvořil novou položku pro ukládání, tak ta již funguje. Podezřívám právě velikost písmen. Podobný problém jsem měl i s ještě jednou hrou.

Asi dojde na strace, budu muset najít to správné volání open() a podívat se, co hra na disku doopravdy hledá. Řešili jste někdy něco podobného?
« Poslední změna: 16. 10. 2018, 13:46:14 od Petr Krčmář »

Danny

Re:DOSBox a case sensitivita jmen souborů
« Odpověď #1 kdy: 16. 10. 2018, 14:04:43 »
Tak mi na jiném fóru poradili, ať si udělám FAT partition v podobě velkého souboru mountovanou přes loopback: to by mohlo být řešení, měl bych case insensitive filesystem a mohlo by to fungovat.

Sten

« Odpověď #2 kdy: 16. 10. 2018, 15:00:55 »
DOSBox to řeší stejně jako Wine, simuluje case-insensitivitu

MasoxCZ

« Odpověď #3 kdy: 16. 10. 2018, 15:18:19 »
Definuj "na minulém počítači", hlavně s ohledem na časové razítko.
Používám DOSbox portable a aktuální verze na NTFS case-insensitivity simuluje bezchybně.

J.V.

« Odpověď #4 kdy: 16. 10. 2018, 17:02:45 »
Co si pamatuji tak se do dosu dal nahodit nejaky LFN*.SYS a system pak umel dlhe nazvy souboru. Byla to tusim soucast win95 anebo nejake reimplementace ve FreeDOS atd. Smozrejme to fungovalo pouze v shellu, aplikace pouzili 8.3 nazvy. Jako odrazovy mustek muze byt tohle:

http://sta.c64.org/lfnemu.html

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 16. 10. 2018, 22:48:17 »
[...]Nyní kde je problém: když jsem se na novém počítači pokusil nahrát uloženou pozici z jedné hry, která byla uložena na starém počítači, hra spadla. Naštěstí když jsem vytvořil novou položku pro ukládání, tak ta již funguje. Podezřívám právě velikost písmen.[...]

necham stranou ze pokud chces mit jistotu ignorovani velikosti, je reseni loopback fat32 image jasna volba, pokud nebudes chtit (zbytecne) udelat primo fat32 oddil (resp. lepe LV v LVM)...
ale prvni co bys mel udelat je overit, zda je opravdu ten problem s velikosti pismen, protoze pokud ti nejaka hra pada a kdyz si ji odstranil slozku pro "savy" a vytvoril novou, podival ses jake velikosti pismen novej save byl? porovnal s tim co jsi kopiroval? nebyl problem spis v pravech ze uzivatel nemel moznost zapisu do save slozky a proto to padalo?
Kód: [Vybrat]
ls -ld slozka_se_savenebo (pousteno pod UZIVATELEM kterej pousti DOSBox)
Kód: [Vybrat]
touch slozka_se_save/zjistim_zda_sem_muzu_zapsat

J.V.

« Odpověď #6 kdy: 17. 10. 2018, 08:48:02 »
nebyl problem spis v pravech ze uzivatel nemel moznost zapisu do save slozky a proto to padalo?

Tak predpokladam, ze byl natolik inteligentni, ze tu slozku vytvarel v shellu dosboxu ne ? Protoze jestli je tohle pripad, ze se hral se soubory v host OS tak to pak potes koste, neni co resit a muze to vytvaret nanovo.

D.A. Tiger

• 486
  • Tygr, který žere tučňáka ;-)
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 17. 10. 2018, 11:52:06 »
Co jsem si vsiml, tak dosbox velikost pismen neresi, mam ten dojem ze vyjimkou je pouze prikaz mount. tedy HRA.EXE je to stejny jako hra.exe a stejne jako v dosu ji muzes zavolat bez pripony. Ono to je mozna i logicke, protoze by to mohlo znamenat problem pro pri selekci souboru dosovou aplikaci.

Vetsinou je - podle mych zkusenosti problem bud v poskozenych souborech, spatne nastavenych pravech mountovane slozky a jejiho obsahu (nejcasteji "jen" nejde ukladat, ale vede to obcas i k padu aplikace, napr. vytvari-li si vlastni docasne soubory atd...), jsou hry, ktere nepojedou pod 64bit dosboxem, atd... 

Danny

« Odpověď #8 kdy: 17. 10. 2018, 13:27:57 »
Vetsinou je - podle mych zkusenosti problem bud v poskozenych souborech, spatne nastavenych pravech mountovane slozky a jejiho obsahu (nejcasteji "jen" nejde ukladat, ale vede to obcas i k padu aplikace, napr. vytvari-li si vlastni docasne soubory atd...), jsou hry, ktere nepojedou pod 64bit dosboxem, atd...
No vida: 64bit - to mě nenapadlo. Na tom minulém PC jsem měl 32bitový OS, tady 64bit, myslel jsem, že DOSBox je emulátor a tak je nad takové implementační detaily povýšený. Jinak právy to snad nebude, pouštím to pod uživatelem, pod jehož domovským adresářem ty adresáře a soubory jsou a on je vlastníkem. Ale zkontroluju.

k3dAR

• 3 193
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 17. 10. 2018, 13:42:15 »
nebyl problem spis v pravech ze uzivatel nemel moznost zapisu do save slozky a proto to padalo?

Tak predpokladam, ze byl natolik inteligentni, ze tu slozku vytvarel v shellu dosboxu ne ? Protoze jestli je tohle pripad, ze se hral se soubory v host OS tak to pak potes koste, neni co resit a muze to vytvaret nanovo.
psal ze soubory prenasel/obnovoval, save dir pro hru pak delal problem, rucne nove vytvoren sel ok, tedy plati co sem psal, prenosem/kopirovanim mohlo dojit k zmene prav a mel by porovnat toho co padalo s tim co nepada...

k3dAR

• 3 193
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. 10. 2018, 13:44:53 »
No vida: 64bit - to mě nenapadlo. Na tom minulém PC jsem měl 32bitový OS, tady 64bit, myslel jsem[...]
pokud mi neco neunika nebo si neco nezatajil ;-) tak tim to preci byt NEmuze, kdyz tebou nahrazenej adresar pro save te padajici hry zacalo fungovat, porovnej ta prava ;-)