V první řadě si doporučuji ujistti, že skutečně chcete pojištění, a co od něj případně chcete:
1. Jak velkou škodu by to případně mělo krýt?
2. Jak velký problém by to pro mě byl? Do jaké částky to prostě pokryju z rezerv?
Škoda za 30 000 CZK pro mě osobně spadá do „naštvalo by to, ale zaplatil bych to“. Škoda za milion by už mohla být problém. (I když, jako zaměstnanec mám ručení omezené nějakým násobkem příjmu, takže na ten milion se asi ani nedostanu…) Různí lidé to mohou mít nastaveno různě podle situace – nejen příjmy, ale i výdaje a plány.
Pokud by případné plnění pouze řešilo situaci, kdy mě to naštve, ale prostě bych to zaplatil bez problému ze svého, nemá pojištění moc smysl. Radši si částku ušetřenou za pojištění odkládat a navýšit si tím rezervy pro případ potřeby. Pojišťovna chce pochopitelně vydělat, takže cena pojistného bude taková, že na tom statisticky vydělá. Pokud máte jiný pocit, pak se nejspíš buď mýlíte, nebo se chystáte na pojistný podvod (no offence).
Pokud by pojištění krylo nějaké zásadnější riziko, pak má smysl. Snažil bych se ale o něco se spoluúčastí, sice klesne případné pojistné plnění (i pravděpodobnost – budete-li mít spoluúčast 50 000 CZK a škodu za 30 000 CZK, za pojišťovnou s tím nepůjdete…), ale zase se sníží pojistné, a o to víc si můžete odkládat do svých rezerv.
Zjednodušeně řečeno, spoluúčast ideálně až do částky, kdy to bez problému pokryju z rezerv, zlevní to pojištění. Jinak to povede ke dražší pojistce, než potřebujete. Pokud spoluúčast <= krytá částka, pojištění nedává žádný smysl.