Tak uz vim, co je to "flame". Nasel jsem si to na wikipedii. Tam se mluvi o "flame war", neboli "prilis ohniva diskuse". Tady v nasi diskusi o LISPu, podle mne sice flame nevznikl (nebo se pletu?), ale byla to docela dlouha hadka.
Nechci nikomu stranit, ani se pridavat na neci stranu (protoze, vsichni tady maji v necem pravdu), ale ted je to prave JS, kdo tady startuje dalsi hadku.
A co se tyka chytrosti? Ja teda nejsem zrovna genius. A kdybych byl, nejspis uz bych mel za sebou nejakou vysokou skolu a pracoval v nejaky dost dulezity firme. Nechci se hadat kvuli IQ. Co vim je to, ze jsou lidi chytrejsi nez ja a jsou lidi hloupejsi nez ja. A nikoho za to nijak neodsuzuju. Proste kazdy ma svoje a kazdy je v necem lepsi nez ten druhy i kdy je treba hloupejsi nez ten druhy.
Videl jsem nekolik dokumentu o vyznamnych firmach z ruznych oborun. Mluvili tam lidi z vyvojovych laboratori. A vypraveli ruzny prihody. A skoro pokazdy tam vypraveli, ze se schazeji nekde v baru nebo nejake te hospudce, kde probiraji tak nejak oddychove veci kolem nejakyho vyvoje. V te diskusi vzdycky nekdo placl nejakou hovadinu a kolikrat to myslel jen tak ze srandy. Jenomze z te hovadiny nakonec byla diskuse mnohem vaznejsi, pak z toho byl vyvoj v laboratorich a nakonec z nich vysel jeden z nejslavnejsich produktu te ci one firmy. Ja vim, ze ty pribehy jsou uz casem zkresleny, ale to placnuti hovadiny tam je porad. Dulezity je, ze ta hovadina padla na skupinu spolupracujicich kreativnich lidi.
A proc o tom mluvim prave ted?
Nepripada mi, ze by Mirek placl nejakou hovadinu. Spis naopak. Mluvi o tom, ze kazdy programovaci jazyk dokaze svym osobitym zpusobem resit zakladni problemy (jake to presne jsou sice nrekl, ale budiz). Dale rekl, ze urcite speciality dokaze jeden jazyk resit lepe nez ten druhy (opet nerekl, o jake speciality jde, ale opet budiz). A tim, podle mne, priznal, ze i LISP dokaze resit zakladni problemy svym osobitym zpusobem stejne, jako jine jazyky. A ze i LISP ma sve speciality, diky kterym dokaze jiste veci resit lepe nez jine jazyky. Stejne je na tom Python, Boo, Cecko, Java, Assembler atd.
Tak jsem si tak rikal, ze diskuse konecne nabere konstruktivnejsi podobu, kde si lidi budou vymenovat svoje zkusenosti s tim ci onym jazykem a nebudou se hadat. Ale safra, nejak nam to nevychazi. To protoze tu porad jednu z hlavnich roli hraji emoce.
No ale budiz. Pokud je to dulezity, nebudu nejak zvlast do toho zasahovat. Konec koncu je to nase diskuse a jestli ma kdokoliv pocit nejakych nevyjasnenych veci, nebo emoci, at se jich tady zbavi hned. Je to lepsi, nez je drzet v sobe. A az se to vsechno tak nejak vyjasni a vyvazi, rad si prectu, co z toho nakonec ve finale vznikne.