Bral bych raději tykání, jestli vám to neva...
Vy jste ta makra stale nepochopil.
Z čeho tak usuzujete? Napsal jsem, že nevidím žádnou výhodu v tom, když jazyk nějakou vlastnost nemá, přestože je dostatečně flexibilní na to, aby si uživatel mohl (musel) tuto vlastnost psát sám. Daleko lepší mi přijde klasický koncept, kdy jazyk má přímo zabudováno 99.99% vlastností, které uspokojí 99.99% jeho uživatelů. A ti ostatní použijí nějaký jazyk vhodnější pro daný účel. No problem - nikdo netvrdí, že třeba CLI je vhodné na vše.
(Kdyz jsme u toho, Viky zminil Forth - to je take jazyk, na ktery byste se mel podivat, ma k Lispu velmi blizko tim, jak je programovatelny.)
Forth jsem v tom výčtu jazyků, se kterými jsem se setkal, zapomněl uvést. Ne, že bych v něm něco psal, ale trochu jsem si ho prošel. Ano, je rozhodně zajímavý - a k seznámení s ním mě vedly JASNĚ UVEDENÉ výhody oproti jiným jazykům: brutální minimalismus, jednoduchý koncept, dostatečná vyjadřovací schopnost. Mimo to znám forthovský bootloader z FreeBSD a musím říct, že to je moc hezká věc. Jinými slovy, milovníci Forthu mi jasně předvedli, k čemu se ten jazyk hodí víc než jiné a neotravovali mě kecy o tom, že jedině oni jsou ti správní real men, protože si pomocí nářadí vyrábí nářadí...
Vraceni vice navratovych hodnot (coz z ostatnich jazyku pokud vim hezky umi jen Python), i kdyz zapis je ponekud pres ruku. Opravdu nevim (podobne jako u tech restartu) proc tak jednoduchou vec jeste nezavedly i ostatni jazyky.
Jaktože nezavedly? V CLI se dá vracet pole objektů a v Boo se s tím dá pracovat úplně stejně jako v Pythonu:
def f() as (string):
return "a","b"
a,b = f()
Takže bez problému. Není to moc používané - asi to nikdo moc nepotřebuje...
Má to taky nevýhodu, že tím člověk může ztrácet část typové kontroly - ale tu lisp tak jako tak (afaik) nemá vůbec, takže to není argument.
Reader makra (a vubec cely koncept reader-printer) - v podstate vam umoznuje predelat si syntaxi totalne. Takze pokud chcete nejaky syntakticky cukr, neni problem si ho dovyrobit.
To je pořád dokola. Ano, tohle je zajímavé. A dá se to využít k něčemu *praktickému*, co by se bez toho (v jiném jazyce) nedalo napsat? Pořád dokola tady slyším, jak jsou lispaři geniální, tak by snad mohli pochopit i tuto jednoduchou otázku. Ale možná jsem málo real man, abych pochopil že lapidární odpověď "makra" vyjadřuje vše...
...tak mě napadá, že odpovídat takhle blbě je asi trochu deformace z lispu - zřejmě odpovídající předpokládá, že si odpověď na svoji otázku doplním sám, protože přirozený jazyk je na to dostatečně flexibilní

Zobecnene promenne - v podstate jde o neco podobneho jako lvalue v C, akorat si muzete definovat vlastni.
Tomu nerozumím. Můžete mi ukázat příklad?