NTP - No association ID's returned

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
NTP - No association ID's returned
« kdy: 24. 09. 2018, 10:54:30 »
Ahoj...
zjistil jsem, že na jednom obstarožním systému:
Linux lamp 2.6.32-32-generic-pae #62-Ubuntu SMP Wed Apr 20 22:10:33 UTC 2011 i686 GNU/Linux
mi nefachá NTP:

ntpq -p                                         
No association ID's returned

dpkg-reconfigure tzdata

Current default time zone: 'Europe/Prague'                   
Local time is now:      Mon Sep 24 11:21:50 CEST 2018.       
Universal Time is now:  Mon Sep 24 09:21:50 UTC 2018.   

------
nainstalovaný mám jen balík ntp, ntpdate ne
vě většině článků vidím, že lidé míchají ntp s ntpdate, je potřeba mít oba tyto balíky?
Hodil by se vyčerpávající článek o čase, kde se uvede na pravou míru zda jsou tyto balíky nezávislé, zda jdou kombinovat a samozřejmě i podrobné vysvětlení nastavení pro oba případy.

poradil by někdo po čem mám pátrat?
« Poslední změna: 24. 09. 2018, 11:01:59 od ZAJDAN »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Re:NTP - No association ID's returned
« Odpověď #1 kdy: 24. 09. 2018, 11:17:19 »
Utilita ntpq potřebuje ke svému běhu spuštěný ntpd. Vypadá to, že spolu nemůžou komunikovat. Běží ten démon?

Utilita ntpdate je úplně něco jiného, je to nezávislý prográmek, který dělá jen to, že jednorázově zjistí čas a zapíše ho do systémových hodin. Je to silně nedoporučovaná věc, která se hodí jen u zařízení bez RTC, která po bootu neznají svůj čas. Takže se během startu dá jednou ranou ten čas přibližně seřídit, ale za běhu systému už by se měl používat NTP démon, který hodiny nenastavuje skokově, ale řídí plynule rychlost jejich běhu.

Odpověď tedy je: nemusí být nainstalovány zároveň a ntpdate pravděpodobně vůbec není potřeba mít.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24. 09. 2018, 11:21:58 »
Utilita ntpq potřebuje ke svému běhu spuštěný ntpd. Vypadá to, že spolu nemůžou komunikovat. Běží ten démon?
....
ps aux | grep ntp
root      4559  0.0  0.3   4340  1660 ?        S    Sep23   0:04 ntpd -gq
root     21124  0.0  0.1   1792   576 pts/0    S+   11:42   0:00 grep --color=auto ntp

/etc/init.d/ntp status
 * NTP server is running
« Poslední změna: 24. 09. 2018, 11:24:24 od ZAJDAN »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 09. 2018, 11:37:58 »
rozhodl jsem se, že udšlám reboot systemu a dalo se to do kupy, ale spíš mě zajímá proš se tak stalo

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24. 09. 2018, 13:21:25 »
když už jsem téma NTP načal....dokázal by někdo objasnit, proč se čas v systému dokáže předbíhat i o 2 minuty za hodinu?(po synchronizaci)
« Poslední změna: 24. 09. 2018, 13:26:36 od ZAJDAN »

« Odpověď #5 kdy: 24. 09. 2018, 13:28:03 »
Poslal byste výpis /etc/ntp.conf a čerstvý ntpq -p ?
Vnímám, že jsou to citlivé údaje...

Běží to na holém železe, nebo to pácháte ve virtuálu?

2 minuty za hodinu jsou dost, ke všemu se to předbíhá?
(Kdyby se to zpožďovalo, mohl bych to svádět na dlouhé doby se zakázaným interruptem časovače.)

Standardní krystal má přesnost cca +/- 50 ppm. Tohle je asi tak +30000 ppm :-) Přemejšlím, jestli může být o tolik mimo kalibrace softwarové časové základny (kernelova časová základna běží za chodu Linuxu softwarově). Když se ntpd chytí, a necháte ho pár hodin proběhnout aby se ustálil / nakalibroval kernelovu základnu, a pak ntpd stopnete (nebo mu seberete uplink) - pořád se to rozjíždí?

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 24. 09. 2018, 13:35:42 »
dokázal by někdo objasnit, proč se čas v systému dokáže předbíhat i o 2 minuty za hodinu?(po synchronizaci)

Jistě - ve věku té vykopávky bych už taky spěchal na hřbitov.  ;D

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24. 09. 2018, 13:37:41 »
1)- Poslal byste výpis /etc/ntp.conf a čerstvý ntpq -p ?
2)- Běží to na holém železe, nebo to pácháte ve virtuálu?
3)- 2 minuty za hodinu jsou dost, ke všemu se to předbíhá?
(Kdyby se to zpožďovalo, mohl bych to svádět na dlouhé doby se zakázaným interruptem časovače.)
.....
1)
Kód: [Vybrat]
# cope with large time drifts (useful in VM scenarios)
tinker panic 0

# ntp servers
server tik.cesnet.cz iburst
server tak.cesnet.cz iburst

# drift file
driftfile /var/lib/ntp/ntp.drift

# Enable this if you want statistics to be logged.
statsdir /var/log/ntpstats/

statistics loopstats peerstats clockstats
filegen loopstats file loopstats type day enable
filegen peerstats file peerstats type day enable
filegen clockstats file clockstats type day enable

# By default, exchange time with everybody, but don't allow configuration.
restrict default kod nomodify notrap nopeer noquery
restrict -6 default kod nomodify notrap nopeer noquery

# Local users may interrogate the ntp server more closely.
restrict 127.0.0.1
restrict ::1

2)
je to virtuálka, ale host system má čas seřízený, takže i v případě, že by si Guest bral čas z hosta, dostaneho ho seřízený

3)
ano....synchronizoval jsem, zkontroloval(čas byl přesný/seřízený) a za hodinu už se o dvě minuty předběhl
« Poslední změna: 24. 09. 2018, 13:40:26 od ZAJDAN »

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24. 09. 2018, 14:03:02 »
vypnul jsem synchronizaci času mezi hostem a guestem,tak uvidíme zda to něco ovlivní

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 25. 09. 2018, 09:24:31 »
dnes podávám výsledek:
Vypnutím synchronizace času z hosta na guesta(virtualizace) se předbíhání času zastavilo a nyní je čas v pořádku.
Je to pro mne ale i tak zvláštní jev, protože host měl/má přesný čas.