zdravim,
asi by to chtelo upresnit vice uvodni dotaz. Pripadne se podivat do nejakeho spravce uloh ve Windows a z toho odhadnout potrebne mnozstvi pameti.
V soucasne dobe, kdy je pamet levna, bych udelal soucet pro potrebne mnozstvi pameti takto:
- Kolik pameti mi mi zabira po startu operacni system
- kolik pameti zerou nejake maximum aplikaci, ktere mam spustene a kdyz jsou vyuzivane - treba build
- vsechno, co nacitam z disku by pak melo zustat idealne co nejdele v pameti(cache), pokud se nejedna o nejaka prilis velka data
- hodne bych zohlednil bez vicevlaknovych aplikaci, kdy kazde vlakno potrebuje treba az 1GB RAM. Viz. buildy a testy. Mit na 32 vlaknovym CPU jen 32GB RAM je vcelku malo.
Podle toho, co pisete, tak 32GB je asi na miste. A taky se dovzdelat, jak zjistit kolik pameti pocitac pro dany typ uloh potrebuje.
Z meho pohledu, vyvoj v Jave, mi treba OS zere 2-3GB, dalsi aplikace 3GB(browser, PDF, office, DB nastroje, CASE nastroje, mindmap,...), build a testy na 16 jader - 9GB, 3-5GB knihovny - cache, 2-4GB 2-4 workspace. 5GB webserver na debug. Ctecka logu klidne 5-10GB u velkych logu. IDE - 2-4GB. Neni problem se dostat na 14-22GB obsazene pameti aplikacemi. A to nepocitam diskovou cache. Klidne 30-40GB vyuziji vcetne diskove cache.
Dostavame se na 32GB moduly.
Kdyz jsem delal virtualizace a asi se k nim budu i vracet, tak 64GB je na rozumnou praci. Obcas nebylo problem obsadit 44GB jen aplikacemi.
Aktualne se rysuje nejaka moznost ladit 5 systemu z celkovych asi 10-15 pres docker nez delat na spomalenych serverech bez moznosti debugu.... Ladte pak 10 krokovy scenar... Je dost mozne, ze dokoupim dalsi 64GB a jedeme na 128GB.
Vcelku me tady dojimaji nazory, kdy lidi uvadeji, ze 8GB musi vsem stacit a ze aplikace musi byt urcite spatne napsane a take. Pokud ladite a opravujete beh a integraci vice systemu najednou, tak Vam 8GB stacit nebude. Jasne, ze se to da resit tim, ze zakoupite nejlevnejsi a nejmensi pametovy modul, date to do zakladni desky, nastartujete PC a pak budete pul hodiny cekat nez aplikace zacnou neco delat a radovat se z toho, jak jste usetrili na dovolenou v last-minute.... Ale takto rozumny clovek moc nepracuje.
gf