Zvolit 16 GB RAM nebo už 32 GB do nové sestavy?

peter

Re:Zvolit 16 GB RAM nebo už 32 GB do nové sestavy?
« Odpověď #30 kdy: 21. 09. 2018, 15:30:57 »
Do desktopu. Ak by som chcel zo 16GB upgradeovat na 32GB dokupenim dalsich 16GB, nie som si isty, ci by to fungovalo spravne, mozno sa mylim, ale tie RAMky by mali byt z jedneho setu.
.

Myslíte asi multi-channel architekturu. Co musia splnat ramky aby mohli bezat v dual/tripple/quad channel mode (Treba pozriet co podporuje doska ktoru vyberate). Citacia https://en.wikipedia.org/wiki/Multi-channel_memory_architecture. Pozeram ze je to poriadne stare, no neviem ci sa to vyrazne zmenilo.

• Capacity (e.g. 1024 MiB). Certain Intel chipsets support different capacity chips in what they call Flex Mode: the capacity that can be matched is run in dual-channel, while the remainder runs in single-channel.
  • Speed (e.g. PC5300). If speed is not the same, the lower speed of the two modules will be used. Likewise, the higher latency of the two modules will be used.
  • Same CAS Latency (CL) or Column Address Strobe.
  • Number of chips and sides (e.g. two sides with four chips on each side).
  • Matching size of rows and columns.

Fungovat to bude aj v single channel mode akurat o nieco pomalsie. Ale podla benchmarkov to ma vplyv tak do 5%. Vid. https://www.tomshardware.com/reviews/PARALLEL-PROCESSING,1705-15.html

peter

« Odpověď #31 kdy: 21. 09. 2018, 15:34:16 »
Pozeram ze je to poriadne stare, no neviem ci sa to vyrazne zmenilo.
To malo byt k tomu linku na ten benchmark. Sorry.

cjcjd

« Odpověď #32 kdy: 21. 09. 2018, 16:32:34 »
32GB je naprosté minimum pokud to myslíš s prací na pc vážně. 16GB stačí tak PHP lopatám.
Máš pravdu, java lopaty ze zaostalého korporátu bez 32GB nenapíšou ani hello world. Normálním lidem na vývoj většinou 16 bohatě stačí.
Myslis jako ze ram nahrazuje mozek ...to asi ne kamarade.

« Odpověď #33 kdy: 22. 09. 2018, 09:11:18 »

michal2

« Odpověď #34 kdy: 22. 09. 2018, 14:49:27 »
32GB je naprosté minimum pokud to myslíš s prací na pc vážně. 16GB stačí tak PHP lopatám.

No nevím, já začínal s C na počítači s 512kB a s PHP na počítači s 64MB a šlo to v pohodě.

/dev/ka

« Odpověď #35 kdy: 22. 09. 2018, 15:16:31 »

No nevím, já začínal s C na počítači s 512kB a s PHP na počítači s 64MB a šlo to v pohodě.
Evolucia programatorov... na asembler 32kB RAM, na C 640KB RAM, na PASCAL 8MB RAM, na C++ 16MB RAM, na JAVASCRIPT 8GB RAM, na PHP 16GB RAM a na JAVU 64GB RAM ... osobne by som tazatelovi odporucal 128GB RAM a viac ... rychlejsie naprogramuje cca 32 000 riadkovy program...

schuster

« Odpověď #36 kdy: 22. 09. 2018, 15:27:59 »
A ta nová sestavy je na kdy?

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 22. 09. 2018, 16:31:58 »
Evolucia programatorov... na asembler 32kB RAM, na C 640KB RAM, na PASCAL 8MB RAM, na C++ 16MB RAM, na JAVASCRIPT 8GB RAM, na PHP 16GB RAM a na JAVU 64GB RAM ... osobne by som tazatelovi odporucal 128GB RAM a viac ... rychlejsie naprogramuje cca 32 000 riadkovy program...
Ještě bych přihodil strojový kód, který se psal ručně na děrný štítek. Ale jinak je ta evoluce blbost. Pokud těmi 32kB myslíš nějaký osmibit, tak tam to byl spíš basic než assembler. Pascal je starší než C, tak proč více RAM ? Já bych to spíš viděl na stejný stroj pro assembler, Pascal, C, C++ o něco silnější stroj pro Javascript a PHP (možná 1GB RAM, CPU PIII a Windows XP, protože to jsou technologie z přelomu milénia). Akorát pro tu Javu je potřeba nadupaná mašina, pokud chceš používat šitozní Eclipse.

k3dAR

• 3 098
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 22. 09. 2018, 17:40:02 »
[...] Pokud těmi 32kB myslíš nějaký osmibit, tak tam to byl spíš basic než assembler. [...]
pokud myslel ZX Spectrum ktere melo 32kB tak to byl spis assembler nez basic (v tom si psali doma deti), pripadne mohl myslet Commodore 64 kterej mel sice 64kB, pro basic bylo dostupnych 32kB(?) ale pro assembler 64kB a take to byl spis assembler nez basic v pouzivanejch programech, hrach, demech... prave proto ze dokazal z HW (nejen RAM) vytahnout maximum

jurdo

« Odpověď #39 kdy: 22. 09. 2018, 18:13:59 »
Tak s procesorom ryzen 2700x, msi gtx 1070 ocakavam vydrz tejto zostavy minimalne 5-10 rokov

Pavel_Kysilka

« Odpověď #40 kdy: 22. 09. 2018, 18:39:55 »
zdravim,

asi by to chtelo upresnit vice uvodni dotaz. Pripadne se podivat do nejakeho spravce uloh ve Windows a z toho odhadnout potrebne mnozstvi pameti.

V soucasne dobe, kdy je pamet levna, bych udelal soucet pro potrebne mnozstvi pameti takto:

- Kolik pameti mi mi zabira po startu operacni system

- kolik pameti zerou nejake maximum aplikaci, ktere mam spustene a kdyz jsou vyuzivane - treba build

- vsechno, co nacitam z disku by pak melo zustat idealne co nejdele v pameti(cache), pokud se nejedna o nejaka prilis velka data

- hodne bych zohlednil bez vicevlaknovych aplikaci, kdy kazde vlakno potrebuje treba az 1GB RAM. Viz. buildy a testy. Mit na 32 vlaknovym CPU jen 32GB RAM je vcelku malo.

Podle toho, co pisete, tak 32GB je asi na miste. A taky se dovzdelat, jak zjistit kolik pameti pocitac pro dany typ uloh potrebuje.

Z meho pohledu, vyvoj v Jave, mi treba OS zere 2-3GB, dalsi aplikace 3GB(browser, PDF, office, DB nastroje, CASE nastroje, mindmap,...), build a testy na 16 jader - 9GB, 3-5GB knihovny - cache, 2-4GB 2-4 workspace. 5GB webserver na debug. Ctecka logu klidne 5-10GB u velkych logu. IDE - 2-4GB. Neni problem se dostat na 14-22GB obsazene pameti aplikacemi. A to nepocitam diskovou cache. Klidne 30-40GB vyuziji vcetne diskove cache.
Dostavame se na 32GB moduly.

Kdyz jsem delal virtualizace a asi se k nim budu i vracet, tak 64GB je na rozumnou praci. Obcas nebylo problem obsadit 44GB jen aplikacemi.

Aktualne se rysuje nejaka moznost ladit 5 systemu z celkovych asi 10-15 pres docker nez delat na spomalenych serverech bez moznosti debugu.... Ladte pak 10 krokovy scenar... Je dost mozne, ze dokoupim dalsi 64GB a jedeme na 128GB.

Vcelku me tady dojimaji nazory, kdy lidi uvadeji, ze 8GB musi vsem stacit a ze aplikace musi byt urcite spatne napsane a take. Pokud ladite a opravujete beh a integraci vice systemu najednou, tak Vam 8GB stacit nebude. Jasne, ze se to da resit tim, ze zakoupite nejlevnejsi a nejmensi pametovy modul, date to do zakladni desky, nastartujete PC a pak budete pul hodiny cekat nez aplikace zacnou neco delat a radovat se z toho, jak jste usetrili na dovolenou v last-minute.... Ale takto rozumny clovek moc nepracuje.

gf

Honza

« Odpověď #41 kdy: 22. 09. 2018, 18:50:22 »
V soucasne dobe, kdy je pamet levna, bych udelal soucet pro potrebne mnozstvi pameti takto:
V současné době právě paměť levná není. Já osobně bych si představoval ceny tak poloviční, jinak by to právě nebylo potřeba vůbec řešit.

ffef

« Odpověď #42 kdy: 22. 09. 2018, 19:13:51 »
V současné době právě paměť levná není. Já osobně bych si představoval ceny tak poloviční, jinak by to právě nebylo potřeba vůbec řešit.
Já bych si zase představoval poloviční ceny aut ... ale co naděláme.

k3dAR

• 3 098
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #43 kdy: 22. 09. 2018, 19:34:58 »
Já bych si zase představoval poloviční ceny aut ... ale co naděláme.
rozdil je v tom, ze cely RAM jsou 2x oproti stavu pred povodnema pred par lety...
a ceny aut jsou nizsi nez pred par lety...

Pavel_Kysilka

« Odpověď #44 kdy: 22. 09. 2018, 20:37:56 »

Budu trochu pocitat.

32GB RAM DDR4 = nova 8000,-Kc. Neni to malo. Pokud ji budu pouzivat 3-4 roky (2600-2000,-Kc/rok za novou cena rocne). Do toho prodam starou pamet, protoze uz 8GB minimalne mam. Me to vychazi cenove dobre. Kdyz mi na to nezbydou penize z vyplaty ci od rodicu, tak staci par dnu maknout na brigadach a na par let mam zajimavou pamet do PC.

32GB RAM DDR4 - bazar, klidne nejake to aukro. Kdyz uz to nekdo chce - pocital bych tak 1/3 ceny nove. 2600-3000,-Kc.

Proste je dobra doba pro nakup pameti ale i treba SSD disku. Pro nekoho je to pakatel. Nekdo se musi par dnu otacet nebo chvilku setrit, ale ma to taky.

Priznam se, ze nevim, co resime. Se skudlenim nebo neustalym kalkulem do nekonecna nedovedu poradit.

gf