Dobre implementovana pen-and-paper vyuka programovania je velmi dobra pre osvojenie zakladov programatorskeho myslenia, lebo student nie je rozptylovany chybajucimi zatvorkami, bodkociarkami, syntax errormi, a moze sa sustredit na to, ci jeho myslienka fungovat bude.. (samozrejme aj v hodnoteni by to malo byt odrazene a nemala by sa hodnotit syntax ale myslienka a spravnost algoritmu)
Já nejsem učitel, takže těžko se vyjadřovat k vhodnosti psaní kódu na papír, ale příjde mi prostě, že když někdo napíše kód na papír, nemá žádnou zpětnou vazbu - neví, jaký je výseledek, neví zda to napsal správně (i když to, jak píšete, nemusí být důležité). Vlastně se může stát, že většina studentů pak jen něco napíše, co se teoreticky naučila a vůbec je nebude zajímat to nejdůležitější - výsledek.
Pokud prostě někam napíšu "5 + 6" tak se prostě nespokojím s tím, že jsem vytvořil nějakou sčítací operaci, chci také znát výsledek.
Psaní kódu na papír mi příjde, jako se učit v autoškole jezdit na koni. A teprve poté bude povoleno sednout si do auta (ale berte to opravdu tak, že ohledně didaktiky nic nevím)