Python jako první jazyk

Inkvizitor

Re:Python jako první jazyk
« Odpověď #75 kdy: 19. 09. 2018, 13:13:25 »
Ten úhelník je dokonalej.  Zlazý závorky. A do toho rozdíl, mezi TAB a mezerou. Běs.

Zamysli se nad sebou, nez vypustis nejakou podobnou reakci.

1. V Pythonu zadne taby pro odsazovani nejsou - konec!

2. V Pythonu existuji vnitrne dva tokeny INDENT a DETENT. To je to same, jako oteviraci a uzaviraci zavorka nebo begin a end. Ze to autori spojili s vizualni podobou, resp. nuti programatory odsazovat, protoze ty tokeny jsou spojene s vizualem, ma svoje vyhody i nevyhody. Ale v principu jde o totez. Ze se to nekomu nelibi a rad by si prasil slozene zavorky, kde ho napadne a odsazoval, kde ho napadne, je jina vec. Tak si praste treba v $PHP, mate svobodu volby.

Wichser

« Odpověď #76 kdy: 19. 09. 2018, 13:17:29 »
V Pythonu existuji vnitrne dva tokeny INDENT a DETENT
Ten DETENT je jako že někoho vytáhnou ze stanu? Nemá to být DEMENT?

Wichser

« Odpověď #77 kdy: 19. 09. 2018, 13:18:22 »
V Pythonu existuji vnitrne dva tokeny INDENT a DETENT
Ten DETENT je jako že někoho vytáhnou ze stanu? Nemá to být DEMENT?
Oops, DEDENT.

« Odpověď #78 kdy: 19. 09. 2018, 13:21:42 »
Citace
Ze se to nekomu nelibi a rad by si prasil slozene zavorky, kde ho napadne a odsazoval, kde ho napadne, je jina vec.

Použití závorek neznamená, že člověk musí "prasit složené závorky, kde ho napadne" nebo "odsazovat, kde ho napadne"

Citace
Tak si praste treba v $PHP, mate svobodu volby.
Prasit se dá v čemkoliv, proč vnucujete lidem, aby někde něco prasili, např. v PHP se dá psát i bez prasení a dokonce je to normální.

« Odpověď #79 kdy: 19. 09. 2018, 13:29:12 »
Citace
Dobre implementovana pen-and-paper vyuka programovania je velmi dobra pre osvojenie zakladov programatorskeho myslenia, lebo student nie je rozptylovany chybajucimi zatvorkami, bodkociarkami, syntax errormi, a moze sa sustredit na to, ci jeho myslienka fungovat bude.. (samozrejme aj v hodnoteni by to malo byt odrazene a nemala by sa hodnotit syntax ale myslienka a spravnost algoritmu)

Já nejsem učitel, takže těžko se vyjadřovat k vhodnosti psaní kódu na papír, ale příjde mi prostě, že když někdo napíše kód na papír, nemá žádnou zpětnou vazbu - neví, jaký je výseledek, neví zda to napsal správně (i když to, jak píšete, nemusí být důležité). Vlastně se může stát, že většina studentů pak jen něco napíše, co se teoreticky naučila a vůbec je nebude zajímat to nejdůležitější - výsledek.

Pokud prostě někam napíšu "5 + 6" tak se prostě nespokojím s tím, že jsem vytvořil nějakou sčítací operaci, chci také znát výsledek.

Psaní kódu na papír mi příjde, jako se učit v autoškole jezdit na koni. A teprve poté bude povoleno sednout si do auta (ale berte to opravdu tak, že ohledně didaktiky nic nevím)

« Poslední změna: 19. 09. 2018, 13:31:07 od pnov50 »

Inkvizitor

« Odpověď #80 kdy: 19. 09. 2018, 13:31:12 »
Citace
Ze se to nekomu nelibi a rad by si prasil slozene zavorky, kde ho napadne a odsazoval, kde ho napadne, je jina vec.

Použití závorek neznamená, že člověk musí "prasit složené závorky, kde ho napadne" nebo "odsazovat, kde ho napadne"

Citace
Tak si praste treba v $PHP, mate svobodu volby.
Prasit se dá v čemkoliv, proč vnucujete lidem, aby někde něco prasili, např. v PHP se dá psát i bez prasení a dokonce je to normální.

Uz to, hosi, tocite do vrtule. Proste se smirte s tim, ze tvurci ruznych jazyku rozhodli ruzne v otazkach syntaxe a semantiky a ma to vyhody a nevyhody. Nikdo netvrdi, ze programator v PHP musi bloky kodu prasit, on proste "jenom" muze - to je vyhoda i nevyhoda. Vy zase netvrdte bludy o tabech a o uhelnicich (protoze to proste jsou bludy) a dojdeme smiru.

« Odpověď #81 kdy: 19. 09. 2018, 13:36:56 »
Citace
Uz to, hosi, tocite do vrtule. Proste se smirte s tim, ze tvurci ruznych jazyku rozhodli ruzne v otazkach syntaxe a semantiky a ma to vyhody a nevyhody. Nikdo netvrdi, ze programator v PHP musi bloky kodu prasit, on proste "jenom" muze - to je vyhoda i nevyhoda. Vy zase netvrdte bludy o tabech a o uhelnicich (protoze to proste jsou bludy) a dojdeme smiru.

Já osobně reagoval právě na bláboly o PHP, humorná nadsázka s úhelníkem snad nikoho neurazí :-)

Wichser

« Odpověď #82 kdy: 19. 09. 2018, 13:45:10 »
Citace
Dobre implementovana pen-and-paper vyuka programovania je velmi dobra pre osvojenie zakladov programatorskeho myslenia, lebo student nie je rozptylovany chybajucimi zatvorkami, bodkociarkami, syntax errormi, a moze sa sustredit na to, ci jeho myslienka fungovat bude.. (samozrejme aj v hodnoteni by to malo byt odrazene a nemala by sa hodnotit syntax ale myslienka a spravnost algoritmu)
Já nejsem učitel, takže těžko se vyjadřovat k vhodnosti psaní kódu na papír
"Pen and pencil" není psaní kódu na papír, je to figurativní fráze. V těch plánech z ministerstva navíc není nic o kódu, jde o řešení logických problémů ("hlavolamů") a navrhování algoritmů (obecně, ne v konkrétním jazyce).

agent

« Odpověď #83 kdy: 19. 09. 2018, 13:58:38 »
Ke kreslení vývojových diagramů má docela blízko Scratch - a rovnou si lze ověřit, jestli to funguje.
Jen je to asi primárně určené pro trochu madší kategorii než SŠ/VŠ (výše se psalo o studentech).

black3r

« Odpověď #84 kdy: 19. 09. 2018, 14:17:52 »
Pokud prostě někam napíšu "5 + 6" tak se prostě nespokojím s tím, že jsem vytvořil nějakou sčítací operaci, chci také znát výsledek.

Psaní kódu na papír mi příjde, jako se učit v autoškole jezdit na koni. A teprve poté bude povoleno sednout si do auta (ale berte to opravdu tak, že ohledně didaktiky nic nevím)

Nepotrebujes kalkulacku na to, aby ti povedala ze 5+6 je 11. To mas vediet sam. Tak isto nemas potrebovat pocitac na to, aby si si uvedomil, ze ked napises kod stylu: if (x < 0) { } if (x == 0) { } else { } asi nebude robit to co chces aby robil.

V autoskole sa tiez najskor ucis teoriu a pravidla cestnej premavky az potom sadas do auta, preco asi?

« Odpověď #85 kdy: 19. 09. 2018, 14:31:52 »
Citace
V autoskole sa tiez najskor ucis teoriu a pravidla cestnej premavky az potom sadas do auta, preco asi?

No myslel jsem to spíš tím způsobem, že programování má vzah k papíru asi jako auto ke koni. Tedy je to jakýsi určitý zastaralý předchůdce. Příjde mi, že pro přitáhnutí pozornosti, je prostě lépe rovnou jít na věc a zkoušet. Teorie má čas a bude dobrá pro ty, které programování bude bavit a budou chtít vědět více. Vytáhnout na děti při první hodině matematiky Bartsche asi taky nebude to pravé ořechové.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 19. 09. 2018, 16:11:49 »
na vyuku algoritmizace by mozna stacil nejaky pseudocode, odstranilo by to barieru umet presnou syntax nejakeho jazyka a soustredit se na podstatne

Radovan.

« Odpověď #87 kdy: 19. 09. 2018, 16:22:15 »
Ke kreslení vývojových diagramů má docela blízko Scratch - a rovnou si lze ověřit, jestli to funguje.
Jen je to asi primárně určené pro trochu madší kategorii než SŠ/VŠ (výše se psalo o studentech).

The Kopenogram Strikes Back! ;D https://pctuning.tyden.cz/multimedia/hry-a-zabava/46327-blok-sem-blok-tam-vraci-kopenogramy-uder

Já mám teda radši klasické vývojové diagramy, ale tohle se mi líbí. A navíc je tam vidět právě to důležité odsazování, bez bloudících závorek, takže přejít ze Scratche na Python bez blbých keců o odsazování by neměl být velký problém.

Navíc to grafické znázornění je pseudokód samo o sobě, viz Lojza.

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #88 kdy: 19. 09. 2018, 16:58:03 »
na vyuku algoritmizace by mozna stacil nejaky pseudocode, odstranilo by to barieru umet presnou syntax nejakeho jazyka a soustredit se na podstatne

Přesná syntax je podstatná i u toho pseudokódu. Jinak skončíte jako ve vedlejší diskuzi o typových systémech vs testech, kde všichni tvrdí že něco lze, ale nikdo není schopen popsat jak nebo uvést příklad.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #89 kdy: 19. 09. 2018, 17:04:26 »
jenze syntaxe pseudokodu je imho radove jednodussi nez kterehokoliv programovaciho jazyka (vcetne napr. smalltalku)