Žádný strach. Python 1.r, JS/TS a PHP 2-3.r, Java a C# 3-4.r (jen backendisté) HTML a *SS 1-4.r pak ještě mysql a nosql (elastic+mongo). Na operačních systémech taky bash/zsh. K tomu pár FE/BE frameworků které budou ”in” i o 3-4 roky.
Kedy si naposledy bol v triede/ucebni so zacinajucimi programatormi? Vzdy, ked sa ucis novy jazyk, ta zabija syntax toho jazyka, veci ktore v tvojom predchadzajucom jazyku fungovali inak, uvodzovky, dolare, bodkociarky, pocet rovnitok, atd... Ked sa mas naraz ucit novy jazyk a nove myslienky, castokrat sa na tie myslienky nedokazes sustredit, lebo bojujes so syntaxou. S tym ma problemy vacsina programatorov..
V tomto ma Python obrovsku vyhodu, ze v nom vela klasickych, systemovych, aj webovych myslienok dokazes vysvetlit.
Ked uz niekoho ucis JS a TS, ktore sa uz dnes vacsinou pouzivaju aj na generovanie HTML (React, Angular, Vue) a Python, naco este ucit navyse PHP, ktore bolo stavane na generovanie HTML kodu? Clovek ktory ovlada Python by mal pochopit Flask maximalne za tyzden a to mu uz k pouzitelnym webom staci..., V PHP bud zacnes vysvetlovat URL rewriting, alebo frameworky, a to uz zmatie aj tych snazivejsich, ked pridu z pythonu.
MySQL ako jazyk je zabijak aj pre niektorych vysokoskolakov, stredoskolakovy bohate staci ukazat nejake ORM-ko (napr. v Pythone SQLAlchemy, ked uz sme s tym zacali) a ked chce, na nizsiu vrstvu sa potom vie dostat aj sam...
bash/zsh syntax si clovek nastuduje, ked bude fakt potrebovat robit so strojom, na ktorom nic ine nie je.., ale vacsina linuxovych distier ma predinstalovany python, v ktorom sa da naskriptit celkom dost.. (od prace so subormi az po konfiguraciu systemov cez ansible)
Vyhodu takyto pristup bude mat, ze koho to skutocne bavi, ten sa aj tak sam pozrie na tie veci za tym a nauci sa ich dobre.., koho to nebavi az tak, alebo mu to az tak nejde, nezabijes zbytocne komplikovanymi vecami len kvoli tomu, ze teba ich tak ucili..., ale vysvetlis mu tie zakladne principy a postupy, o ktore vacsinou ide a ku ktorym by si sa mozno inak nedostal