reklama

Úloha z SQL

A. F.

Úloha z SQL
« kdy: 16. 09. 2018, 02:04:00 »
Vedle se rozebírá zajímavé téma o databázích. Měl bych tu tedy jednu pěknou úlohu.

Mám tabulku s články: posts.
Ke každému článku jsou komentáře: discuss (vazba discuss.id_post=posts.id).

Jak napsat SQL abych vytáhl 200článků, a ke každému článku deset komentářů seřazených podle jména titulku toho komentáře?

Typ databáze neuvádím schválně.
« Poslední změna: 16. 09. 2018, 21:13:02 od Petr Krčmář »

reklama


mailo

Re:úloha z SQL
« Odpověď #1 kdy: 16. 09. 2018, 03:46:18 »
Pouzit v tabulke posts row_num() a join kde je row_num mensi 11?

Re:úloha z SQL
« Odpověď #2 kdy: 16. 09. 2018, 07:09:33 »
Ukázka úlohy TOP n pro každou skupinu - je to dobrá úloha pro cvičení - čistě relačně ve starém SQL 86 by to možná šlo přes selfjoiny - a spíš by to připomínalo IQ test. Proto už se takové úlohy řeší nerelečním aparátem v SQL - např. window funkcemi, případně lateral joinem a limitem - viz např. článek https://www.root.cz/clanky/budte-moderni-v-sql/ .

Pokud databáze implementuje ANSI SQL 2003, 2008 nebo má obdobnou funkcionalitu - nejstarším možným způsobem je korelovaný poddotaz s LIMITem - dnes se to dá udělat čitelněji a čistým ANSI SQL.

peter

Re:Úloha z SQL
« Odpověď #3 kdy: 17. 09. 2018, 09:45:06 »
SELECT id_clanek FROM clanky LIMIT 200 - vytahne 200 clanku, idecka

Tim druhym si ale nejsem jisty, to ani rozepisovat nejdu. Melo by to byt neco s GROUP BY a COUNT.
Pro kazde id_clanek vypsat vsechny komentare. Ocislovat je COUNTem, pokud maji stejne id_clanek. A potom pomoci where vybrat vsechny, ktere maji count<10. Tohle budou asi SELECTY v sobe.

A jako jeden dotaz by slo o 3 SELECTY.

Jinak, asi moderni db na to maji nejspis 1 prikaz, jen ten neznam.

Re:Úloha z SQL
« Odpověď #4 kdy: 17. 09. 2018, 10:37:19 »
SELECT id_clanek FROM clanky LIMIT 200 - vytahne 200 clanku, idecka

Tim druhym si ale nejsem jisty, to ani rozepisovat nejdu. Melo by to byt neco s GROUP BY a COUNT.
Pro kazde id_clanek vypsat vsechny komentare. Ocislovat je COUNTem, pokud maji stejne id_clanek. A potom pomoci where vybrat vsechny, ktere maji count<10. Tohle budou asi SELECTY v sobe.

A jako jeden dotaz by slo o 3 SELECTY.

Jinak, asi moderni db na to maji nejspis 1 prikaz, jen ten neznam.

S lateral joinem je to primitivní
SELECT * 
   FROM posts,
            LATERAL (SELECT *
                               FROM discuss
                              WHERE discuss.id_post=posts.id
                              ORDER BY discuss.title
                              LIMIT 10) x
  LIMIT 200


Re:Úloha z SQL
« Odpověď #5 kdy: 17. 09. 2018, 12:13:43 »
S lateral joinem je to primitivní
Žel s MySQL má člověk smůlu. Sice tam jsou nějaké náznaky window funkcí, ale mě to nefachalo.

Peter

Re:Úloha z SQL
« Odpověď #6 kdy: 17. 09. 2018, 12:56:49 »
S lateral joinem je to primitivní
Žel s MySQL má člověk smůlu. Sice tam jsou nějaké náznaky window funkcí, ale mě to nefachalo.


ved ti to napisali hore, ze sa to da cez row_number ...
SELECT *
   FROM posts ps
   left join (SELECT title,
                            id_post,
                            ROW_NUMBER() OVER(PARTITION BY id_post ORDER BY title) AS  rn           
               FROM discuss 
              ) dis ON dis.id_post = ps.id
                   AND rn < 11
ORDER BY ps.id, ps.rn
LIMIT 200

Re:Úloha z SQL
« Odpověď #7 kdy: 17. 09. 2018, 22:46:18 »
S lateral joinem je to primitivní
Žel s MySQL má člověk smůlu. Sice tam jsou nějaké náznaky window funkcí, ale mě to nefachalo.
ved ti to napisali hore, ze sa to da cez row_number ...

No jo no, mám MariaDB 10.1.18, a window funkce jsou až od 10.2. To bude tím.

ttxx

Re:Úloha z SQL
« Odpověď #8 kdy: 18. 09. 2018, 16:46:44 »
reseni: nebud linej, pouzi bash, pouzi while cykly a if podminky, docasne data.
vyreseni bude biznisovo funkcni)

(a k lidem co chteji vse v sql: bude machri a udelejte hloubkovou deailnou analyzu a modifikaci dat pres slq.... nedokazete)

oss

Re:Úloha z SQL
« Odpověď #9 kdy: 18. 09. 2018, 19:19:55 »
MS SQL 2008 cez ROW_NUMBER()

 

reklama