Na desktopu mas makat a ne ho rozjebavat upravami. Ma fungovat out out the box, ne jako linux ze ho budes mesic ladit
vymytej mozek to asi nepochopi, ale je rozdil v tom zda je nutne neco ladit a zda je mozno pokud chci neco zmenit k obrazu svemu...
a pak prijde upgrade, vsechno ti domrda a muzes zacit znova.
s GNU/Linuxem s upgrade (at jiz aktualizace balicku, nebo prechod na novou verzi systemu) nemam, nevim jak je na tom MacOS, ale Windows jsou na tom rozhodne mnohonasbe hure, ty rozhodej uzivateli 1x pul roku celej system pri "velke" aktualizaci a mezitim mesicnima aktualizacema obcas zrusej ovladace(=funkci HW), obcas prestanou tisknout, obcas smazou ostanti oddlily na disku, obcas po restartu uz nenabehnou atd, atd..
Kdyz jsi takovy svobodny hrdina proc neporadis tazateli s jeho problemem ? Protoze vite kulovy a hrajete se na cool nezavisle svobone linuxaky a pritom jste vendor locknuti na sracku 
Nepouzivam KDE, protoze sem si svobodne vybral jine Desktopove Prostredi
Mimochodem dnes bude Apple mse a budou predstaveny krasne nove stroje !
Tak snad nebudou opet tak hloupe, ze bude problem je provozovat s 1 monitorem :-) viz,
reakce Applisty na to ze s UltraWide monitor budou s Apple problemy ;-)
Nevim jestli je tenhle monitor uplne idealni pro MacOS, prijde mi, ze ta filozofie window manageru je trochu rozdilna:
1. Ma to slabe DPI 110, kdyz budes prechazet do mission control tak to bude rozpite
2. Default window manager neumi ani davat vedle sebe 2 okna, mimo fullscreen rezim, a to neni uplne pro tenhle usecase delane, zkrypli ti to moznost dynamicky menit pulku monotoru za jinou
3. Neumozni ti to si proste prohodit okno na prave pulce monitoru naraz za neco jine, treba z IDEcka na Webovy prohlizec a pak treba Email clienta - budes si ty okna muset zbytecne znovu rucne preusporadavat, klikani navic.
Podle me, ikdyz to vypada hezky, tak to nebude tak prakticke jako 2 monitory, kde jeden mas jako primarni a druhy jako sekundarni - presne takhle je to v MacOS zamyslene.
ja tedy nemam UltraWide, nicmene s GNU/Linux pouzivam klavesove zkratky ktere sem si sam zvolil, na umisteni oken do stran, do rohu, do hornich/dolnich polovin... ;-)