už leta připravuji článek o tom, jaký je SQL ( tabulkové databáze) nesmysl, ale ještě jsem se neodvážil to panu Krčmářovi nabídnout, neb se obávam, že by to redakca nevzala z oprávněné obavy z urážlivých komentářů pod článkem a z toho vyplývajícího popotahování s úřady.
V dnešní diskuzi mne svými výroky překvapil pan Ponkrác (kterého považuji za nejchytřejšího člověka na zeměkouli - těsně před V. Klausem). Např:
'Tabulkové databáze vznikly mimo jiné proto, že jsou rychlé'
To je ta genialita některých vývojářů, že už dopředu vědí, že jejich výtvor bude rychlý. Já osobně si sice pamatuji, že relační databáze měly jeden veliký nedostatek - oproti tehdejším databázím byly pomalé. Nakonec i dnes je pan Stěhule živ z toho, že obchází firmy a zrychluje ty jejich aplikace. Samozřejmě by pan Stěhule udělal ty aplikace hned zpočátku rychlé - ale on nemůže bý u každého projektu - ledaže by si vzal k ruce pana Jirsáka.
'Důvod organizovat do tabulek je proto, že vám jako aplikaci, která využívá služby databázového stroje není absolutně nic do toho, kde jsou data uložena. Váš to nezajímá.'
Ja si od roku tak 1980 nepamatuji, že by existovala databáze, kde by aplikační prograátor musel vědet, kde jsou data uložena. Kde tohle pan Ponkrác sebral fakt nevím.
Ale musím přiznat, že i naše firma po 30 letech přešla na tabulkovou databázi. Protože ty ostatní vpodstatě vymřely.