a tak bych byl rád kdyby mi zde raději někdo porovnal Python a Node.js (a to jak z technické stránky tak i po stránce uplatnění těch technologií v praxi apod...)
Případně navhrněte i nějakou další alternativu.
Mám čerstvou zkušenost z firmy, kde se postupně použily všechny 3 zmiňované technologie.
Začalo to 2 vzájemně propojenými projekty v Nette (web a api zvlášť, ale nad stejnou db), které z různých (i netechnických) důvodů doiterovaly do hrůzy, kterou nikdo neuměl dát do kupy. Kromě jiných faktorů tam ale hrálo i roli to, že Nette je takové trochu nedodělané a věci, které jiné frameworky (nejen Django, ale třeba i Laravel) mají vyřešené, se řešily ručně.
Tým na to reagoval tak, že začali tlačit Node.js. Vzniklo dost microservices, které se nasekaly rychle, ale problém byl ve dvou věcech:
1) neexistence jasných standardů vedla k tomu, že každá služba byla udělaná jinak
2) velká rychlost jakou se proměňuje JS ekosystém - zažili jsme přechod npm -> yarn, kterým se rozbilo pár věcí nečekaným způsobem, callbacky -> Promise (různými způsoby: es6-promisify, bluebird a já nevím co ještě) -> async/await. i neustálé náhrady nějakých knihoven (node-uuid -> uuid, apod.).
Výsledkem bylo to, že na můj vkus se příliš energie věnovalo neustálým přepisům a refaktorům místo přidávání fíčur.
Nakonec jsme se dostali k tomu, že jsme jak zastaralé Nette, tak progresivní Node.js nahradili Pythonem, kde databázová a webová část se udělala v Djangu, na což se velmi hodí a to, co se hodilo řešit pomocí microservis se udělalo v asynchronním Pythonu (aiohttp).
Neříkám, že tahle zkušenost se dá doslova zobecnit, ale pát poučení bych si z ní vzal:
1) Na web použít vyspělý framework, jedno ve které jazyce (RoR, Django nebo Laravel mi přijdou ok), Nette má jedinou výhodu, že je v Česku populární
2) Node.js vyžaduje disciplínu, aby se člověk neutopil v možnostech, které nabízí a je třeba počítat, že se neustále mění
3) Použití nejnovějších technologií nevede k lepším výsledkům než staré, ale osvědčené nástroje (třeba nasazením GraphQL jsme si dost užili a vše se zlepšilo návratem k trapnému RESTu)