Framework Nette pro dynamický web

Hmmm

Re:Framework Nette pro dynamický web
« Odpověď #15 kdy: 05. 09. 2018, 10:47:19 »
Použili byste Nette pro dynamický web? Teď nemyslím nějaké to překreslení sem tam nějakého prvku, ale jde o různé šoupání tabulek (obdelníků), změna obsahu tabulek (načtení z DB), nastavení různých atributů (k tabulkám) a ve finále odeslání celé stránky (rozuměj toho layoutu) na server.  Co byste doporučili, pokud ne Nette?
Nerozumiem ako chces s PHP frameworkom urobit dynamicky web, ked PHP na prekreslenie potrebuje cely obsah a DOM zahodit a nacitat celu stranku odznova.

Tohle vážně není věc PHP. PHP je jen interpreter, jehož výstupem může být vše - od textu, přes část HTML stránky až po celou stránku. s DOMem ani webovým prohlížečem to nemá nic společného
Samozrejme, ze to nie je vec PHP. Preto sa cudujem tejto otazke. PHP dynamicky web neurobi, takze je tak trochu jedno ci ho pouzije alebo nie.

Hmmm

« Odpověď #16 kdy: 05. 09. 2018, 10:50:56 »
to co chceš s backendem nesouvisí.
Hodlám třeba využívat validaci formulářových prvků, které v těch tabulkách jsou použité, nějakou komponentu ve spojení s AJAXem pro dynamické načítání dat do comboboxu a jiné...

...JavaScript mít jen tam, kde je to nutné...
Sam si rozmysli kolko toho na stranke bude dynamicke. Od urciteho bodu je uz potom lepsie tu stranku urobit v Javascriptovom frameworku (Angular, Meteor, ...) alebo s pomocou javascriptovej kniznice (React, ...) a PHP ked tak pouzit len ako backend/API.

Hejty na JS si nevsimaj. Ten je dnes uplne niekde inde vykonom a pouzitelnostou a ak to neposeries, tak ziaden problem nebudes mat ani ty a ani uzivatel.

Hmmm

« Odpověď #17 kdy: 05. 09. 2018, 10:52:54 »
Nette tě od spousty věcí odstíní a když nemáš nějaký základ, při problémech si neporadíš.

Nette má dobrou dokumentaci a funkční fórum, stačí hledat nebo se zeptat.

Programovací jazyk, framework ani žádná technologie ti nenahradí znalosti či zkušenosti..

Jasně, ale framework Nette jsem si vybral právě proto, že to chci mít rychle a ne se patlat s každou maličkostí, která je už dávno vyřešená.

Musíš nejdřív vědět, jak to funguje.....

Já vím jak to funguje. To, že Nette tyhle věci zakrývá - pro mne trochu nelogicky - mi vadí, ale dá se na to zvyknout a pak už to jde.

Tím spíše, že Nette není orientováno na tvůj problém a není to specializované řešení na to co chceš dělat..

Poraďte tedy co je víc orientováno na můj problém, abych nemusel řešit každou maličkost a trochu to odsejpalo.
To radsej pouzi CodeIgniter.

Ten ma DOBRU dokumentaciu. Alebo aspon mal pred niekolkymi rokmi. Neviem aky je sucasny stav, ale ja som presiel prave z Nette na CodeIgniter, pretoze bol mocnejsi, jednoduchsi a dokumentacia fungovala.

prokop

« Odpověď #18 kdy: 05. 09. 2018, 10:56:18 »
Použili byste Nette pro dynamický web? Teď nemyslím nějaké to překreslení sem tam nějakého prvku, ale jde o různé šoupání tabulek (obdelníků), změna obsahu tabulek (načtení z DB), nastavení různých atributů (k tabulkám) a ve finále odeslání celé stránky (rozuměj toho layoutu) na server.  Co byste doporučili, pokud ne Nette?
Nerozumiem ako chces s PHP frameworkom urobit dynamicky web, ked PHP na prekreslenie potrebuje cely obsah a DOM zahodit a nacitat celu stranku odznova.

Tohle vážně není věc PHP. PHP je jen interpreter, jehož výstupem může být vše - od textu, přes část HTML stránky až po celou stránku. s DOMem ani webovým prohlížečem to nemá nic společného

Jasný,  předpokládal jsem, že pokud napíši "dynamický web", bude každému jasné, že k tomu také AJAX a nějaký ten JavaScript. Z dalšího mého komentáře to pak mohlo být zcela jasné.

Prokop Pitel

« Odpověď #19 kdy: 05. 09. 2018, 11:12:40 »
Nette má vestavěnou podporu ajaxových "snippetů", kdy lze dynamické parciálně refreshovat části stránky, stačí úsek vyznačit v šabloně pak to nějak v logice "hintnout" (tuším že, jde li o proměnnou komponenty, postará se o to framework sám, jinak je nutné ručně povědět komponentě, že se má její nějaká část nebo celá invalidovat~=překreslit) a o překreslení se postará samo, je li includovaná JS soubor.

Možná by mohlo vadit, že to posílá html fragmenty, někdo by možná chtěl čísté řešení (datový JSON), to ale pak musí vhodně zpracovat - přidělat si práci na klient.stránce . Možná že něco takového už je součástí frameworku

prokop

« Odpověď #20 kdy: 05. 09. 2018, 11:16:23 »
Nette bych použil už jenom na menší projekty. Na REST API aplikaci už bych volil mezi Laravelem, Symfony a nebo rovnou Lumen. Nette je super, ale nemá dokumentaci, momentálně nemá žádnou podporovanou verzi.

K dotazu, to co chceš, tak s tím nemá BackEnd nic společného. Nette umí snippety ale to slouží pouze k překreslení bloku na FrontEndu, ale tato metoda už je značně zastaralá a moderní web se dělá již jinak.

Frontendové frameworky zatím ještě moc neznám -prostě stará škola- takže se mi do toho moc nechce. Kdybych měl čas si  s tím hrát, bylo by to jiné, ale to nemám.

Prokop řiť

« Odpověď #21 kdy: 05. 09. 2018, 11:18:24 »
Krok 1: Nauč se PHP a JS
Krok 2: Až se to naučíš, tak si těch frameworků pár vyzkoušej a nauč se je aspoň okrajově, aby jsi věděl jaký má silný/slabý stránky

Krok 3: Vyber optimální na daný problém, a udělej to
Krok 4: PROFIT ?!

Tím, že se na fóru zeptáš, který framework použít na dynamický web, se ti dostane odpovědí ve formě flame, kdy bude každý obhajovat své řešení a kritizovat cizí protože, "doplň si libovolný nesmyslný důvod"..

Už jen tím, že jsi se na tuhle otázku zeptal nebudeš asi moc programování znalý, jinak by jsi se zeptal, jestli si ovšem senior tak pardón, ale nevypadá to tak.

« Odpověď #22 kdy: 05. 09. 2018, 11:25:55 »
Citace
Už jen tím, že jsi se na tuhle otázku zeptal nebudeš asi moc programování znalý, jinak by jsi se zeptal, jestli si ovšem senior tak pardón, ale nevypadá to tak.

Stal se obětí nestálého spamu, který se line od Davida Grudla a Nette, že je to nejlepší věc ve vesmíru. Že to vyřeší světový mír, že to vyřeší válku v Afghánistánu, že to vyřeší i nepravidelnou stolici, a nedostatek sexu. Prostě Nette je všelék, a všude už je to slyšet.

Jen chybí střízlivé hodnocení Nette. Není to všelék na všechno - je to framework, který některé problémy vyřeší, a jiné - jako je třeba problém tazatele - téměř nikoli.

Nelze než doporučit každému, aby se seznámil s více frameworky. Pak pochopí, že všudypřítomná reklama na "dobrou dokumentaci" a řadu báječných vlastností Nette je poněkud jinak.

JavaScript a JavaScriptový framework je to hlavní, co by mělo teď pracovat.

« Odpověď #23 kdy: 05. 09. 2018, 11:29:00 »
Citace

Stal se obětí nestálého spamu, který se line od Davida Grudla a Nette, že je to nejlepší věc ve vesmíru. Že to vyřeší světový mír, že to vyřeší válku v Afghánistánu, že to vyřeší i nepravidelnou stolici, a nedostatek sexu. Prostě Nette je všelék, a všude už je to slyšet.

Jen chybí střízlivé hodnocení Nette. Není to všelék na všechno - je to framework, který některé problémy vyřeší, a jiné - jako je třeba problém tazatele - téměř nikoli.

Nelze než doporučit každému, aby se seznámil s více frameworky. Pak pochopí, že všudypřítomná reklama na "dobrou dokumentaci" a řadu báječných vlastností Nette je v realitě mnohem smutnější a šedší. To neznamená, že Nette je špatný, ale chybí střízlivý pohled na Nette jako sůl.

Prokop řiť

« Odpověď #24 kdy: 05. 09. 2018, 11:29:10 »
Citace

Nelze než doporučit každému, aby se seznámil s více frameworky. Pak pochopí, že všudypřítomná reklama na "dobrou dokumentaci" a řadu báječných vlastností Nette je poněkud jinak.

Češi jsou líný hovada a na PHP framework s českým supportem prostě slyší..

prokop

« Odpověď #25 kdy: 05. 09. 2018, 12:32:46 »
Krok 2: Až se to naučíš, tak si těch frameworků pár vyzkoušej a nauč se je aspoň okrajově, aby jsi věděl jaký má silný/slabý stránky

Tím, že se na fóru zeptáš, který framework použít na dynamický web, se ti dostane odpovědí ve formě flame, kdy bude každý obhajovat své řešení a kritizovat cizí protože, "doplň si libovolný nesmyslný důvod"..

Nevím, většina těch komentářů, kromě toho vašeho a možná dvou dalších, byla užitečná. Už vím jaké jsou i jiné možnosti. To že jsem začátečník jsem napsal, na nic si nehraju. Na nějaké velké hraní s frameworky  čas nemám. Jinak často se ptam i na konkrétní dotazy, ale tentokrát mne zajímal názor takový, který se může zvrtnout ve flame, to je mi jasné. Víc byste mi promohl, kdybste mi dal nějaký tip, jak to v Nette řešit  pokud máte už s Nette zkušenosti (řekněme nějaký hodně dynamický web jaký jsem popsal). Mnoho dynamických snippetů a kde to nepůjde tak JavaScript - s tím zatím počátám. Možná ale řešení nějakým frontendovým frameworkem by bylo v tomhle případě vhodnější.To je to, v čem si musím udělat hned na začátku jasno.  Nebo třeba tip na nějakou Nette komponentu, která mi vše výrazně usnadní.

Hmmm

« Odpověď #26 kdy: 05. 09. 2018, 12:36:50 »

Jasný,  předpokládal jsem, že pokud napíši "dynamický web", bude každému jasné, že k tomu také AJAX a nějaký ten JavaScript. Z dalšího mého komentáře to pak mohlo být zcela jasné.
Tak preco sa potom pytas na PHP framework, ked to co ta zaujima je AJAX a Javascript?
Tu ti neulahci zivot ani Nette, ani CodeIgniter, ani nic ine. A na PHP backend ti Nette netreba. Na to su omnoho lepsie frameworky.

Hmmm

« Odpověď #27 kdy: 05. 09. 2018, 12:39:28 »

Nevím, většina těch komentářů, kromě toho vašeho a možná dvou dalších, byla užitečná. Už vím jaké jsou i jiné možnosti. To že jsem začátečník jsem napsal, na nic si nehraju. Na nějaké velké hraní s frameworky  čas nemám. Jinak často se ptam i na konkrétní dotazy, ale tentokrát mne zajímal názor takový, který se může zvrtnout ve flame, to je mi jasné. Víc byste mi promohl, kdybste mi dal nějaký tip, jak to v Nette řešit  pokud máte už s Nette zkušenosti (řekněme nějaký hodně dynamický web jaký jsem popsal). Mnoho dynamických snippetů a kde to nepůjde tak JavaScript - s tím zatím počátám. Možná ale řešení nějakým frontendovým frameworkem by bylo v tomhle případě vhodnější.To je to, v čem si musím udělat hned na začátku jasno.  Nebo třeba tip na nějakou Nette komponentu, která mi vše výrazně usnadní.
Ale aj to Nette bude zrejme riesit tie "snippety" cez Javascript, pretoze PHP nie je schopne urobit refresh len jednej casti stranky.

Teda jedine, ze by si pouzil iframe  :) Dufam, ze Nette toto neriesi cez iframy...

prokop

« Odpověď #28 kdy: 05. 09. 2018, 12:40:21 »

Tak preco sa potom pytas na PHP framework, ked to co ta zaujima je AJAX a Javascript?
Tu ti neulahci zivot ani Nette, ani CodeIgniter, ani nic ine. A na PHP backend ti Nette netreba. Na to su omnoho lepsie frameworky.

Uveďte nějaký "lepší framework".

Hmmm

« Odpověď #29 kdy: 05. 09. 2018, 12:57:06 »

Uveďte nějaký "lepší framework".
Uz ich tu par zaznelo.

Laravel, Lumen, Slim,...

https://nordicapis.com/5-lightweight-php-frameworks-build-rest-apis/