Se hrama jsem skončil na základní škole, od té doby se věnuju studiu a práci (LaTeX, Python, PCB layout).
Rodiče mi na 17. narozeniny koupili desktop se 2GB RAM, Athlonem 3200 a nějakou Ati grafikou (256MB GDDR), HDD to mělo tuším 60GB. To byl rok myslím 2013.
I s monitorem a periferiema stál snad 5000.
XP na tom šlapaly, ale nějak mi to nestačilo, tak jsem tam tehdy dal CrunchBang linux a jel to další 4 roky, openbox mi tehdy přirostl k srdci.
No nicméně, na vysoké jsem dostal lenovo Z50-70, kde jsem fungoval pod W10 (ten počítač stál snad 21000, byla to chyba, vím).
Pak jsem přesedlal na ThinkPad X220 (i5, 8GB RAM, 256GB SSD), kde provozuju Linux Mint.
Jako návrhář HW a občasný programátor už potřebuju dva monitory, takže čekám jen a jen na nějaký hezký desktop, který si vyhlídnu na bazosi (jsem student, tak nemůžu utrácet za nové věci).
Moje investice (bez monitorů) bude cca do 15000. A dost vážně přemýšlím nad ThinkCentre (i7 -7700, 16GB RAM, M.2 NVMe atd).
Takže, ať nevypadám, jak retard, co nic neřekl.
X220 jsem kupoval, protože mi v půlce psaní bakalářky klekl notebook, investice 5000 (přehodil jsem disky a RAMky).
Teď utratím cca 15000 za desktop.
Není to už ani o tom, že bych byl omezený výkonem, byť třeba u 3D tisku mě brzdí ten render (x220 na to prostě není stavěná), spíš jsem omezený porty a celkově možností přidat si další NVMe, přidat si něco do PCI, postavit si vlastní PCI kartu a tak.
Takže počítám, že další cca 3-6 let ten počítač vydrží. Provozovat na tom asi budu Linux + Win (ty uvidim zda z virtuálu, nebo v dualbootu).