novy zvladne dva 4k, stary jen jeden
Není tak úplně pravda. Viz. například
https://forums.macrumors.com/threads/dell-p2715q-and-p2415q-4k-ips-displays.1816805/page-42#post-21019171. Zálěží na GPU, protože podle různých diskusí to v pohodě dá verze s NVIDIA GeForce GT 750M, ale verze s AMD Radeon R9 M370X dá jenom jeden 5k.
Já mám na stole MBP Late 2016 (sice novější než 2015), v pohodě dává LG 5k, Dell 4k a když otevřu víko, mám 3 „monitory“. A taky záleží do kterých portů to člověk zastrčí.
Jinak 2018 podporuje 4x 4k nebo 2x 5k.
Pokud ale pouzivate notas primarne se vstavenou klavesnici a displejem pak je na vas jestli vam vice sedne stara nebo nova klavesnice. Nova je luxusnejsi a vetsi tlacitka ale ma nizsi zdvih coz pro nekoho muze byt problem.
Klávesnice je vskutku lepší, ale ...
- šipka nahoru / dolů má poloviční velikost a mám s tím i po těch letech dost problémů,
- na Esc na touch baru jsem si zvyknul, ale pocitově je to nic moc.
Naštěstí 90% času trávím s externí klávesnicí. Kdybych si měl vybrat jenom podle klávesnice, chtěl bych 2015.
Ty kecy o poruchovosti si nevsimejte, mame ve firme kolem stovky
Tady bych byl opatrnější. Já už mám klávesnici vyměněnou. Ten mechanismus není zase tak perfektní jak se o něm všude píše. Naprosto běžně mi zůstávala klávesa zamačknutá, když jsem mezerník netrefil uprostřed, ale na straně, stávalo se, že to zůstal viset, ... Tím neříkám, že jsou brutálně poruchové. Po výměně se to už neděje.
Na vasem miste bych sel do noveho, 32G je 32G a pro programatory s vice virtualama to je skvely.
Mám 16GB, běžné mám otevřený CLion, PyCharm, ve Fusion mi běží Windows 10, Linux a nemám nejmenší problém. Dost zálěží na tom co člověk dělá a kolik paměti ta virtuálka potřebuje. Pro valnou většinu lidí je 16GB naprosto dostačujících.
A poslední věc, která mi u novějších modelů vadí je audio konektor vpravo (býval vlevo). Teď když tam člověk strčí sluchátka, tak se mu tam pořád motá kabel (u většiny sluchátek ten kabel končí vlevo), překáží to když mám relativně málo místa a používám malou cestovní myš, ...
Ale abych odpověděl tazateli, když už, tak bych šel do 2018 i přes všechny tyhle mouchy.