USB router k tiskárně

Re:USB router k tiskárně
« Odpověď #15 kdy: 27. 08. 2018, 14:51:04 »
S routerem na první pohled ušetříte, ale na použití to není moc praktické. Je to další blikající udělátko s chumlem kabelů, které jen překáží, žere elektriku a navíc se vypíná jiným vypínačem než samotná tiskárna.

IMHO nejpraktičtější možnost je koupit novou tiskárnu s WiFi. Ano, to se nevejde do 1000,-, ale výsledek je lepší.

No a nebo by možná šel prostě jen natáhnout dlouhý USB kabel (s aktivní prodlužkou).

Fen

« Odpověď #16 kdy: 27. 08. 2018, 15:16:54 »
Jedná se o nějakou HP 125 něco, laserovou, multifunkční. Funguje dobře na hplip. Propojení přes RPi mě nenapadlo, to asi bude ta správná cesta.

Lol Phirae

« Odpověď #17 kdy: 27. 08. 2018, 15:19:16 »
IMHO nejpraktičtější možnost je koupit novou tiskárnu s WiFi. Ano, to se nevejde do 1000,-, ale výsledek je lepší.

Tiskárny s wifi nedoporučuju. Akorát další díra do sítě.

No a nebo by možná šel prostě jen natáhnout dlouhý USB kabel (s aktivní prodlužkou).

To bych snad radši natáhnul ethernet.

Fen

« Odpověď #18 kdy: 04. 09. 2018, 21:46:46 »
Pokud by nekdo mel podobny problem, tak zde je popis, jak jsem to vyresil: Koupil jsem Raspberry Pi Zero W (500 Kc), redukci na USB (100 Kc) a pro instalaci i redukci pro miniHDMI, dal na nej Raspbian, nainstaloval hplip-cups, povolil pristup na cups z lokalni site, nastavil wpa_supplicant na pripojovani na Wifi (kupodivu Rpi chyta signal lepe nez notebook). Pak uz jen stacilo spustit hp-setup, protoze tiskarna potrebovala nejaky asi dodatecny ovladace. Pres webove rozhrani cups jsem pridal tiskarnu a vse bezi krasne uz nekolik dni.

MasoxCZ

« Odpověď #19 kdy: 05. 09. 2018, 10:25:10 »
Co by ne? Dá před ní printserver (třeba malinu s CUPS), a je to. Když to maliny strčí wifi dongle, má to i na wifině.

Proč strkat do plnotučné maliny wifi dongle? Raspberry Pi Zero W se mi na tohle jeví jako ideální, wifi má a je za pár korun. Místo kupování routeru bych šla touhle cestou.

Třeba proto, že tu malinu pak může použít i na něco jiného, třeba to může mít poblíž televize a rovnou do toho hodit CheapCast. Takhle ho to stálo skoro 9 stovek a má jeden USB port, zatímco velká malina by stála o 2 stovky víc a má USBčka 4 a RJčko. Až se ta tiskárna rozpadne, měl by k dispozici velkou malinu, teď má malou s hromadou zastrkovátek a další bude potřebovat.

MasoxCZ

« Odpověď #20 kdy: 05. 09. 2018, 10:25:59 »
Co by ne? Dá před ní printserver (třeba malinu s CUPS), a je to. Když to maliny strčí wifi dongle, má to i na wifině.

Proč strkat do plnotučné maliny wifi dongle? Raspberry Pi Zero W se mi na tohle jeví jako ideální, wifi má a je za pár korun. Místo kupování routeru bych šla touhle cestou.

Třeba proto, že tu malinu pak může použít i na něco jiného, třeba to může mít poblíž televize a rovnou do toho hodit CheapCast. Takhle ho to stálo skoro 9 stovek a má jeden USB port, zatímco velká malina by stála o 2 stovky víc a má USBčka 4 a RJčko. Až se ta tiskárna rozpadne, měl by k dispozici velkou malinu, teď má malou s hromadou zastrkovátek a další bude potřebovat.

P.S. navíc ten wifidongle platí samozřejmě pro malinu jedničkovou nebo dvojkovou, trojku by měl o cca 50 kaček dražší a rovnou s wifi a BTčkem.

MasoxCZ

« Odpověď #21 kdy: 05. 09. 2018, 10:26:56 »
přesně tak! nejlepším řešením je WiFi AP co umí mode: client

Další co nečetl že ta tiskárna je pouze USBčková…

Další co má problém se podívat na specifikace tiskárny a následně vybrat APčko s USB portem, že? Tyhle jednoúčelový automaty...

« Odpověď #22 kdy: 05. 09. 2018, 10:34:59 »
Já tyto věci řeším jednoduše, a u příbuzných to dělám stejně. Natáhnu kabel.

Pokud věci stojí na stejném místě, tak Wi-Fi má jedinou výhodu v tom, že nenatáhnu kabel. Dál už jsou jen mraky nevýhod. Kabel přenáší data rychleji, netrápí ho rádiové rušení, je mu u zadele kolik se přenáší dat vedlejšími kabely, není třeba řešit zabezpečení Wi-Fi, nemáte další potenciální díru do počítačové sítě, nic doma nezvyšuje intenzitu rádiového pole, atd. atd. atd.

Lišta podél zdi, v barvě podlahy či zdi, která nehyzdí - je za pár šupů. Kabel je natáhnutý za hoďku či dvě.

USB samo o sobě má dosah pro tiskárny cca 3-4 metry. Proto má převodník USB/Ethernet z dealextreme za cca 150 Kč na oba konce USB. Pak není problém, aby vzdálenost tiskárny od počítače byla desítky metrů.

PetrM

« Odpověď #23 kdy: 05. 09. 2018, 11:13:34 »

Pokud věci stojí na stejném místě, tak Wi-Fi má jedinou výhodu v tom, že nenatáhnu kabel. Dál už jsou jen mraky nevýhod. Kabel přenáší data rychleji, netrápí ho rádiové rušení, je mu u zadele kolik se přenáší dat vedlejšími kabely, není třeba řešit zabezpečení Wi-Fi, nemáte další potenciální díru do počítačové sítě, nic doma nezvyšuje intenzitu rádiového pole, atd. atd. atd.

+1

Lišta podél zdi, v barvě podlahy či zdi, která nehyzdí - je za pár šupů. Kabel je natáhnutý za hoďku či dvě.

Samolepící lišta (bez vrtání) je za 9Kč/m, kabel za 7Kč/m. Za ten litr může natat > 60m kabelu. S tím, že ho pak může využít i do budoucna, pokud by tam dal třeba kompl poblíž tiskárny ...

No a print server? U mě RPi1 (za kilo z druhé ruky) + SD karta za kilo + nabíječka k mobilu za další kilo. Kde je problém?

MasoxCZ

« Odpověď #24 kdy: 05. 09. 2018, 12:44:06 »
(...)
Kč na oba konce USB. Pak není problém, aby vzdálenost tiskárny od počítače byla desítky metrů.

No přesně. Pokud nejsem v cizím se zákazem vrtání děr nebo dokonce památkovou ochranou, je kabel VŽDYCKY lepší řešení. I kdyby to mělo jít powerline ethernetem. Kdyby nic jinýho, chybovost a latence budou vždycky o několik levelů lepší, což se u objemnějšího tisku může proměnit v rozdíl klidně pár desítek minut na tiskovou úlohu.