Výběr domácího 16portového switche

pepikx

Re:16-ti portový switch
« Odpověď #15 kdy: 27. 08. 2018, 18:35:35 »
Čau,

díky za rady. Přemýšlel jsem o manageovatelném switchi pouze z důvodu přítomnosti dvou IP kamer. Byly by v jiné síti. Moc těm čínským věcem nevěřím. Další věc, kterou jsem předpokládal bylo nastavení priority například pro IP TV.

Nic jiného zatím nepotřebuji. Předpokládám, že switch nebudu ~6+ let měnit, kdybych něco potřeboval, budu mít tu možnost..
Tak to si kup specielne pro kamery maly poe switch a rozdel to na dve site. Vyreseno.

pepikx

« Odpověď #16 kdy: 27. 08. 2018, 18:37:45 »
Řešit prioritu packetů v domácí síti běžící na 1 Gbps je nesmysl. Jak často a na jak dlouho vytížíte alespoň jeden z portů plným 1 Gbps ?

Ja mam doma NAS pripojeny cez 2 portovy Etherchannel, jeden port uz nestacil.
Coz je informace k nicemu protoe zalezi co se stim nas dela a co je to za zarizeni. Dovolim si tvrdit, ze tvuj problem ma tak jeden z miliknu domacich uzivavatelu.

Re:Výběr domácího 16portového switche
« Odpověď #17 kdy: 05. 09. 2018, 05:43:11 »
Mám doma 2 x osmiportový 1 Gbps switch TP-LINK. Nestály dohromady ani 1000 Kč. Navíc je to výhodné, protože nemusím tahat 16 kabelů po celém bytě, ale prostě do druhého konce vede 1 kabel a tam se to rozvětví kratší cestou z 2. switche.

« Odpověď #18 kdy: 05. 09. 2018, 10:04:57 »
Zatím co jsem viděl tak levné 5-8portové SoHo switche bez managementu zá pár set Kč a stejně tak levné "websmart" switche (16-24 portů pod 4000 Kč) mají společnou jednu achillovu patu: vodnaté elyty. Pokud ale navíc vládnete páječkou, nahradíte pár elytů za pár korun a switche získají nesmrtelnost. Obecně počet elytů v levných switchích v průběhu let s novými generacemi HW postupně klesá: čipsety míň žerou a SMD keramika je čím dál levnější, takže vytlačuje maličké elyty z lokálního blokování. = o důvod víc pořešit těch několik málo kurvítek, která uvnitř ještě zbyla.

« Odpověď #19 kdy: 05. 09. 2018, 10:26:49 »
Citace
Zatím co jsem viděl tak levné 5-8portové SoHo switche bez managementu zá pár set Kč a stejně tak levné "websmart" switche (16-24 portů pod 4000 Kč) mají společnou jednu achillovu patu...

Já bych si nedělal iluze, že dražší elektronika je dělána bůhvíjak kvalitněji. Dnes cena je určena daleko více drzostí výrobce/obchodníka, s kvalitou už nemá cena vůbec pražádný vztah.

Kromě toho je tu kurvítko zvané bezolovnatá pájka. Dar přímo z Brusele.

MasoxCZ

« Odpověď #20 kdy: 05. 09. 2018, 10:34:32 »
Taktéž bych jako první řešil odpověď na otázku, co a proč konkrétně chceš "menydžovat". Jediný důvod, který v tak malé síti pro management vidím, je přípojka v jiné části objektu než router,a tedy potřeba po jedné VLAN dotáhnout WAN k routeru a druhou VLAN rozvést síť, případně do třetí "schovat" servery (pokud jsou opět jinde než router / hlavní switch).
Jen ze tohle je domaci sit ... .

A to je nějaký důvod ji zprasit?

PetrM

« Odpověď #21 kdy: 05. 09. 2018, 10:59:58 »
Vždyť to dneska umí 8-porty za 5 stovek, což na doma stačí.

Tak to bych dost pochyboval, jenom v obýváku u TV mám aktuálně použitý tři porty. Pracovna aktuálně dalších pět. Další dvě pro APčka, počítač v děcáku, počítač manželky, ... Zmínil jsem tiskárnu a NAS? Stávající 16p přestává stačit a plný už je i router...

A i kdyby jich tam člověk narval víc, tak to stejně není lepší řešení. Víš proč?
1) Protože jeden port furt chybí (upink ze druhýho swithe).
2) Dostaneš dvě oddělený sítě na různých portech, ale pevně rozdělený na sedm zařízení na jedné síti a sedm na druhé. Když potřebuje 10 zařízení v jedné síti a čtyři v druhé, zaplatí další pětikio, nebo by bylo výhodnější si překliknout port na jinou VLANu?
3) Neušetří nic. 2x 500 (swith) + 800 (police do racku) + 2x 50 (patch kabel navíc) + vícnásobný pes pro víc zdrojů prostě není levnější, než jeden patch kabel + switch za 1800.
4) Na startu UPSky po delším výpadku je sakra poznat, kolik zdrojů (= zkratů vybitýma kondíkama) tam máš.

A to je nějaký důvod ji zprasit?

To bych taky rád věděl. Jako že střecha pro domácnost může být z prasklých zmetkových křidlic, cihly na doma není potřeba vypálit, auto pro soukromou osobu může mít brzdu jenom na jednom kole,... ? :(

Jednou je to síť a jako k síti by sek ní mělo přistupovat. Liší se jenom parametry.

« Odpověď #22 kdy: 05. 09. 2018, 11:19:02 »
Citace
To bych taky rád věděl. Jako že střecha pro domácnost může být z prasklých zmetkových křidlic, cihly na doma není potřeba vypálit, auto pro soukromou osobu může mít brzdu jenom na jednom kole,... ?

Asi dělám něco blbě. Mám domácí síť. Nemám doma ani rack, ani problémy PetraM. Nezasíťovávám Silicon Valley, ale byt či dům.

Takže nekupuji ke každému switchi polici do racku.

Každá síť má určitou potřebu rychlostí a počtu linek na různá místa bytu/domu. Rozdělením síťě do několika segmentů ušetřím dráty a o nic nepřijdu, když budu respektovat potřeby.

Celou síť jsem postavil s jedním routerem a dvěma 8portovými switchi 1Gbps - to je hrozné drama ve spotřebě a počtu zásuvek. Přímo armageddon, asi nastane konec světa a skončí rovnou celý vesmír, protože to žere celkově asi 15-20 W. Nejspíše vyhoří rovnou elektrárna, protože to nezvládne. UPSku 700 VA to zcela určitě nepřetíží.

Doufám, že stejně kvalitně blbnete doma i jinde.

Proč mít blbou laserovou tiskárnu za pár tisíc Kč? Věřím, že PetrM netroškaří a rovnou si domů pořídil celý tiskový ofsetový stroj pro velkoobjemové nakladatelství i s řezačkou!

Proč mít obyčejný počítač? PetrM zcela jistě obětoval celý obývák a postavil si rovnou celou serverovnu i s dvojím zálohováním zdrojů a provozuje v něm pár stovek počítačů.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 05. 09. 2018, 11:31:27 »
Miloslav, kazdy mame jine potreby a predstavy o vyuziti technologii. Ja treba upgraduji z gigabit na 10gbit, mam rack, obrovsky storage, nekolik 24port switchu a v dohledne dobe mi v ramci jednoho proof of concept pribude dalsich 100 portu. Vse v baraku.

« Odpověď #24 kdy: 05. 09. 2018, 11:42:03 »
Citace
Miloslav, kazdy mame jine potreby a predstavy o vyuziti technologii. Ja treba upgraduji z gigabit na 10gbit, mam rack, obrovsky storage, nekolik 24port switchu a v dohledne dobe mi v ramci jednoho proof of concept pribude dalsich 100 portu. Vse v baraku.

Ano, ale zajisté také chápeš, že nejsi běžný domácí uživatel. Jsi značný extrém na hranici statické chyby v domácích požadavcích na sítě. Jinak řečeno, kopírování tvé domácí sítě není pro většinu domácností příliš dobrý nápad.

Stejně tak věřím, že někde na světě se našel člověk, který si místo tiskárny pořídil velkoobjemový tiskový stroj. A možná dva lidi ze 7 miliard na světě to i využijí. Ale je to extrém, nikoli běžný use case.
« Poslední změna: 05. 09. 2018, 11:44:44 od Miloslav Ponkrác »

« Odpověď #25 kdy: 05. 09. 2018, 12:02:52 »
Zatím co jsem viděl tak levné 5-8portové SoHo switche bez managementu zá pár set Kč a stejně tak levné "websmart" switche (16-24 portů pod 4000 Kč) mají společnou jednu achillovu patu: vodnaté elyty.

Musím pochválit ten web, je skvělý. Asi na pár dní vynechám root i fórum a pročtu si ho.

ES

« Odpověď #26 kdy: 05. 09. 2018, 12:33:26 »
Ja bych se pridal s otazkou na spotrebu. Schanim menezovanej (vlany staci) gigovej 16ti portovej ale protoze provoz bude pouze z baterie  tak je nejdulezitejsi nizka spotreba  a provoz na SS napeti cokoliv od 1 az 14V (upravim si sam)

MasoxCZ

« Odpověď #27 kdy: 05. 09. 2018, 12:35:23 »
Vždyť to dneska umí 8-porty za 5 stovek, což na doma stačí.

Tak to bych dost pochyboval, jenom v obýváku u TV mám aktuálně použitý tři porty. Pracovna aktuálně dalších pět. Další dvě pro APčka, počítač v děcáku, počítač manželky, ... Zmínil jsem tiskárnu a NAS? Stávající 16p přestává stačit a plný už je i router...

A i kdyby jich tam člověk narval víc, tak to stejně není lepší řešení. Víš proč?
1) Protože jeden port furt chybí (upink ze druhýho swithe).
...
4) Na startu UPSky po delším výpadku je sakra poznat, kolik zdrojů (= zkratů vybitýma kondíkama) tam máš.

Jasně, hodnotil jsem to podle svého "doma": WAN downlink ze střechy do rozvaděče, v něm router + 16-port fullGbit, protože do pracovny, obýváku, i všech 3 ložnic vedou "jen" dva kábly, plus je všechno pokryto 2,4 i 5 GHz wifinou. UPS + NAS jsou v rozvaděči, resp. na polici pod ním, protože arogantní blbec elektrikář / CML dal rozvaděč poloviční než jsem chtěl a byl jsem línej to přesekávat, protože jsem ho vyhodil. Jelikož desktop nemáme ani jeden = všechny klienty kromě chromecastu mají vlastní baterku, potřebují UPSku jen PoE injektor na střechu, router, switch, a NAS. Dokupy to má asi 50 wattů, protože kotel má svoji vlastní, EZS má vestavěnou, čtečky knížek vydrží min. 5000 otočení stránky a papírovejch knížek a stolních her máme taky plnou almaru, a na zahradě pár kubíků dříví.

MasoxCZ

« Odpověď #28 kdy: 05. 09. 2018, 12:40:21 »
Ja bych se pridal s otazkou na spotrebu. Schanim menezovanej (vlany staci) gigovej 16ti portovej ale protoze provoz bude pouze z baterie  tak je nejdulezitejsi nizka spotreba  a provoz na SS napeti cokoliv od 1 az 14V (upravim si sam)

Myslíš něco takovýho, ale pokud možno zadarmo? :-)

https://ipc2u.cz/catalog/komunikace/ethernet-switch/managed-din-rail/igs-gigabit-ethernet-switch/
https://ipc2u.cz/catalog/nsm-316g
https://ipc2u.cz/catalog/komunikace/ethernet-switch/rack-mount-managed-switch/igs-s2804tm/

« Odpověď #29 kdy: 05. 09. 2018, 12:51:55 »
Zatím co jsem viděl tak levné 5-8portové SoHo switche bez managementu zá pár set Kč a stejně tak levné "websmart" switche (16-24 portů pod 4000 Kč) mají společnou jednu achillovu patu: vodnaté elyty.

Musím pochválit ten web, je skvělý. Asi na pár dní vynechám root i fórum a pročtu si ho.

Děkuji za veřejné uznání :-) Myslím že zrovna Vy se tam mnoho nového nedočtete. Uvítám pokud najdete nějaké chyby a dáte o nich vědět.