Výběr domácího 16portového switche

Rev

Výběr domácího 16portového switche
« kdy: 26. 08. 2018, 08:21:47 »
Čau,

prosím o radu s výběrem 1Gb switche na domácí síť. (Chci min 16 portů) Cena ~3 000 Kč. Umístěný bude v domácím racku 19", místa je dost.

- 8 potrtů na místnosti
- 2 porty na IP kamery
- 1 port NAS
- 1 port vstup
- zbytek rezerva do budoucna
________

Přemýšlím nad dvěmi možnostmi:

1.) ZyXEL GS1900-24E (2 629 Kč)
https://www.alza.cz/zyxel-gs1900-24e-d2306366.htm#recenze

2.) Cisco SG110-16 (3 270 Kč)
https://www.mironet.cz/cisco-sg11016-16port-gigabit-switch+dp246530/

Pouhým srovnáním vlastností mi vychází lépe Zyxel (Více portů, web manageable, je levnější). Máte někdo zkušenosti s touto značkou, či tímto switchem? Upřímně mám jakousi nedůvěru k Zyxelu.

Díky,
L.
« Poslední změna: 26. 08. 2018, 19:35:41 od Petr Krčmář »

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
Re:16-ti portový switch
« Odpověď #1 kdy: 26. 08. 2018, 08:51:20 »
Kdyz jsem si delal rozvody v baracich tak jsem koupil na zkousku zyxel, netgear a jeste nejaky levny shit neco na d, uz si nevzpomenu jestli to byl dlink nebo neco jineho. Zyxel mel rozhrani ve kterem se dalo nastavit kulovy, vlany se tam nastavovali zpusobem jizdy bezrukeho slepce na bicyklu, v nejakem prohlizeci to vubec nefungovalo. Tak jsem vybral netgear a fungovali do vymeny za 10g. Jinak pokud to objednavas z internetu, mas 14dnu k vyzkouseni respektive vraceni, tudiz si klidne objednej oba, zkus si je a pak si nech ten co ti vyhovuje.

pepikx

« Odpověď #2 kdy: 26. 08. 2018, 09:53:34 »
1. nevim co chces na tak primitivni konfiguraci webmanagementovat.
2. cokoliv podle ceny bude vyhovovat.

MP

« Odpověď #3 kdy: 26. 08. 2018, 11:00:05 »
Pouzivam zyxely gsxxxx v produkci cca 10ks. Kdyz odmyslim trochu nedomysleny system nastavovani vlan a semtam neco (kazdy vyrobce ma neco), tak funguji spolehlive. Kazdopadne za 3k bych se kouknul i na ebay po nejakych pouzitych lepsich switchu(podle pozadavku na sw schopnosti).

MartinXxxx

« Odpověď #4 kdy: 26. 08. 2018, 12:04:28 »
Ja mam celkom dobru skusenost s TP-Linkami. Doma mam 2ks TL-SG2008 (8 x 1gbit/s) a podporuje to Etherchannel, VLANy, access control a okrem web rozhrania to ma aj command line, kde funguju Cisco prikazy.

MasoxCZ

« Odpověď #5 kdy: 26. 08. 2018, 15:03:10 »
Taktéž bych jako první řešil odpověď na otázku, co a proč konkrétně chceš "menydžovat". Jediný důvod, který v tak malé síti pro management vidím, je přípojka v jiné části objektu než router,a tedy potřeba po jedné VLAN dotáhnout WAN k routeru a druhou VLAN rozvést síť, případně do třetí "schovat" servery (pokud jsou opět jinde než router / hlavní switch).

Rev

« Odpověď #6 kdy: 26. 08. 2018, 15:22:40 »
Čau,

díky za rady. Přemýšlel jsem o manageovatelném switchi pouze z důvodu přítomnosti dvou IP kamer. Byly by v jiné síti. Moc těm čínským věcem nevěřím. Další věc, kterou jsem předpokládal bylo nastavení priority například pro IP TV.

Nic jiného zatím nepotřebuji. Předpokládám, že switch nebudu ~6+ let měnit, kdybych něco potřeboval, budu mít tu možnost..

Jimmy

« Odpověď #7 kdy: 26. 08. 2018, 16:22:03 »
Řešit prioritu packetů v domácí síti běžící na 1 Gbps je nesmysl. Jak často a na jak dlouho vytížíte alespoň jeden z portů plným 1 Gbps ? A zdroj IPTV vám poběží z toho samého stroje kde budete generovat ten 1 Gbps (tedy asi NAS) ? Switch není hub, když dva porty poběží naplno, tak na jiných dvou portech může bez problémů běžet IPTV.

MartinXxxx

« Odpověď #8 kdy: 26. 08. 2018, 16:54:33 »
Řešit prioritu packetů v domácí síti běžící na 1 Gbps je nesmysl. Jak často a na jak dlouho vytížíte alespoň jeden z portů plným 1 Gbps ?

Ja mam doma NAS pripojeny cez 2 portovy Etherchannel, jeden port uz nestacil.

jeniceek

« Odpověď #9 kdy: 26. 08. 2018, 17:17:29 »
Doporučil bych Quanta LB4M, sice nebude nový a chce to trochu nervů s nastavením (především CLI, Web UI je v pohodě).
Nevím jak moc to vyhovuje požadavkům, má to 48 portů, poměrně vysokou spotřebu (cca 20W) a vysokou hlučnost (hlavně při startu, existují modifikace kdy to jede pasivně), ale jako bonus to má 2xSFP+ a redundantní napájení.

Koupit se to dá např. na servershop24.de

Sten

Re:Výběr domácího 16portového switche
« Odpověď #10 kdy: 27. 08. 2018, 03:52:23 »
IP kamery mají většinou PoE (802.3af), stejně jako různé senzory a často bývá o dost jednodušší tam dotáhnout jen Ethernet, než tam tahat i 220 V. Jen takový nápad, jestli jste přemýšlel i o tom.

PetrM

« Odpověď #11 kdy: 27. 08. 2018, 13:14:39 »
Taktéž bych jako první řešil odpověď na otázku, co a proč konkrétně chceš "menydžovat". Jediný důvod, který v tak malé síti pro management vidím, je přípojka v jiné části objektu než router,a tedy potřeba po jedné VLAN dotáhnout WAN k routeru a druhou VLAN rozvést síť, případně do třetí "schovat" servery (pokud jsou opět jinde než router / hlavní switch).

Já třeba mám barák stylem "co nepotřebuju neleze ven", takže LANku pro věci ve stylu tiskárna, která je dostupná jenom zevnitř, extra síť na bastlení,... No nějaký čtyři VLANy se najdou :)

Zajímavý jsou diskuse, kde nejlepší řešení vyjde na oddělený LAN nebo VLAN a ztroskotá to na detailu, že "dotyčný by přece musel mít managovaný switch" a šmahem se to odepíše jako kravina (třeba oddělený kamery).

MasoxCZ

« Odpověď #12 kdy: 27. 08. 2018, 16:17:13 »

Já třeba mám barák stylem "co nepotřebuju neleze ven", takže LANku pro věci ve stylu tiskárna, která je dostupná jenom zevnitř, extra síť na bastlení,... No nějaký čtyři VLANy se najdou :)

Zajímavý jsou diskuse, kde nejlepší řešení vyjde na oddělený LAN nebo VLAN a ztroskotá to na detailu, že "dotyčný by přece musel mít managovaný switch" a šmahem se to odepíše jako kravina (třeba oddělený kamery).

Vždyť to dneska umí 8-porty za 5 stovek, což na doma stačí.

Rev

Re:Výběr domácího 16portového switche
« Odpověď #13 kdy: 27. 08. 2018, 18:30:45 »
Na POE jsem také myslel (IP kamery). Bohužel větší switch s POE je  cenově někde jinde.

S tím řízením priority na IP tv jsem to myslel tak, že když budu mít internet 100 mbit + IPTV, budu se na ní koukat a současně někdo začne stahovat větší film, nesebere mi to celou rychlost linky a TV se nebude trhat...

Nakonec jsem koupil D-Link:
https://www.mironet.cz/dlink-16port-101001000-easysmart-switch-16port-100basetx-autonegotiating-101001000mbps-switch-fanless+dp154948/

Snad budu spokojený.

pepikx

« Odpověď #14 kdy: 27. 08. 2018, 18:34:11 »
Jen ze tohle je domaci sit ... .