Postfix, Dovecot a klienti na Windows XP

Postfix, Dovecot a klienti na Windows XP
« kdy: 23. 08. 2018, 10:48:04 »
Upgradoval jsem linuxový server na Debian Stretch a někteří klienti začali mít problém s poštou. Zjistili jsme, že jsou to stanice s Windows XP, které nejsou sto vyjednat už jakoukoliv šifru pro výměnu dat.

U Dovecotu (imap) jsem to vyřešil parametrem umožňujícím posílat hesla přes nezašifrovanou linku aspoň v lokální síti:

Kód: [Vybrat]
login_trusted_networks = 192.168.1.0/24
U Postfixu v main.cf - submission jsem změnil hodnotu parametru

Kód: [Vybrat]
#smtpd_tls_security_level=encrypt
smtpd_tls_security_level=may

Tedy, když vyjednávání STARTTLS nedopadne, zkus to bez šifrování.

U Dovecotu mě to tak moc nevadí, ale Submission je tam pro přihlašování i mimo lokání síť a tam mi vypínání šifrování přijde hodně špatné.

Máte prosím někdo zkušenosti s podobným prostředím a měli byste nějaký tip, jak to udělat bezpečněji?

Díky moc
« Poslední změna: 23. 08. 2018, 19:15:36 od Petr Krčmář »

MP

Re:postfix, dovecot a klienti Win XP
« Odpověď #1 kdy: 23. 08. 2018, 10:58:49 »
1] zrusit WXP
2] zmenit mail klienty
3] pouzit mene bezpecne SSL misto STARTTLS

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 23. 08. 2018, 10:59:09 »
Máte prosím někdo zkušenosti s podobným prostředím a měli byste nějaký tip, jak to udělat bezpečněji?

Ano. Bezpečneji to uděláš, když se zbavíš mnoho let EoL-ed systému, který žádné bezpečné šifrování neumí používat.

daemon

« Odpověď #3 kdy: 23. 08. 2018, 11:25:25 »
Zjistili jsme, že jsou to stanice s Windows XP, které nejsou sto vyjednat už jakoukoliv šifru pro výměnu dat.

Jaký mailový klient?

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 23. 08. 2018, 11:43:15 »
1) Thunderbird na WXP umí i lepší šifrování. Ale ty máš Outlook Express / Outlook 2003 nebo tak něco, že?

2) Spusť na WXP socat (existuje i verze pro widle) a udělej forward z lokálního portu na TLS port mailserveru.

3) Na https://cipherli.st/ je napsáno jak zakázat starší šifry. Postupuj opačně.

Fantomas

« Odpověď #5 kdy: 23. 08. 2018, 12:04:08 »
Stari mail klienti urcite podporuji staticke ssl porty 993, 995 a 465. Otevri je na serveru a nastav je v klientech.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 23. 08. 2018, 12:11:09 »
Stari mail klienti urcite podporuji staticke ssl porty 993, 995 a 465. Otevri je na serveru a nastav je v klientech.

Což ti bude zcela k hovnu, protože problém zůstane naprosto stejný - server a klient se nedohodnou na použitelném šifrování.  ::)

« Odpověď #7 kdy: 23. 08. 2018, 14:11:47 »
1) Thunderbird na WXP umí i lepší šifrování. Ale ty máš Outlook Express / Outlook 2003 nebo tak něco, že?

2) Spusť na WXP socat (existuje i verze pro widle) a udělej forward z lokálního portu na TLS port mailserveru.

3) Na https://cipherli.st/ je napsáno jak zakázat starší šifry. Postupuj opačně.

Ad 1 - ano (OE je i dnes pro někoho nejlepší poštovní klient všech dob ;) 2, 3 - díky moc za tipy  Už to projíždím. :)

Jinak je to bohužel o tom, že ta firma na upgrade HW a SW nemá peníze... Asi to nebude úplná výjimka.

daemon

« Odpověď #8 kdy: 23. 08. 2018, 19:51:01 »
Ad 1 - ano (OE je i dnes pro někoho nejlepší poštovní klient všech dob ;)

Jinak je to bohužel o tom, že ta firma na upgrade HW a SW nemá peníze... Asi to nebude úplná výjimka.

Aha, takže to jsou nějací zoufalci a Ty jim v rámci dobročinnosti chceš pomoci... To je šlechetné gesto.

Zvážil bych přechod na Thunderbird/Seamonkey. Používat prehistorický OE je o průser.

David

Re:Postfix, Dovecot a klienti na Windows XP
« Odpověď #9 kdy: 23. 08. 2018, 20:48:25 »
Nemá peníze na použité počítače za jednotky tisíc s Win10? Zkuste jim to doporučit. Gigacomputer, incomputer apod.