Notebook Gigabyte T1028X a nefunkční touchpad

Luboš Hořínek

Notebook Gigabyte T1028X a nefunkční touchpad
« kdy: 12. 03. 2010, 13:45:24 »
Nainstaloval jsem si netbook Ubuntu Karmic Koala a vše kromě dotykové obrazovky a touchpadu funguje prefektně. Obrazovku jsem rozchodil, ale potřeboval bych pomoc s touchpadem. Všude se píše, že mám přidat bootovací parametr 'i8042.noloop=1'. Problém je v tom, že nevím kam ho mám napsat, protože soubor /boot/grub/menu.lst neexistuje. Nemáte někdo nějaký nápad??
« Poslední změna: 12. 03. 2010, 14:45:08 od Petr Krčmář »

trubicoid

Re: Gigabyte t1028x - Touchpad
« Odpověď #1 kdy: 12. 03. 2010, 14:24:57 »
no to bude tim, ze mas grub2
takze asi  /boot/grub/grub.cfg

Re: Gigabyte t1028x - Touchpad
« Odpověď #2 kdy: 12. 03. 2010, 14:43:45 »
Špatná odpověď. Soubor /boot/grub/grub.cfg není určen pro ruční editaci. Doporučuji k přečtení můj čerstvý článek Poznejte boot loader GRUB2. Tam je popsáno, jak se s novým GRUB nakládá.

Nejrozumnější v tomto případě bude poeditovat soubor /etc/default/grub a změnit volbu GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT. Za něj za rovnítko do uvozovek vražte parametry, které chcete mít u linuxových jader. Aby se změna použila, musíte pak ještě jako root pustit příkaz update-grub.

Luboš Hořínek

Re: Notebook Gigabyte T1028X a nefunkční touchpad
« Odpověď #3 kdy: 12. 03. 2010, 15:08:45 »
Tohle je přesně to co jsem hledal, touchpad je funkční. Děkuji za pomoc  ;)

Martin Klouda

« Odpověď #4 kdy: 09. 07. 2010, 08:58:44 »
Nainstaloval jsem si netbook Ubuntu Karmic Koala a vše kromě dotykové obrazovky a touchpadu funguje prefektně. Obrazovku jsem rozchodil, ale potřeboval bych pomoc s touchpadem. Všude se píše, že mám přidat bootovací parametr 'i8042.noloop=1'. Problém je v tom, že nevím kam ho mám napsat, protože soubor /boot/grub/menu.lst neexistuje. Nemáte někdo nějaký nápad??

Dobrý den,
chtěl jsem Vás poprosit o radu. Píšete, že se Vám dotykové ovládání na tomto stroji podařilo rozchodit. Mohl byste k tomu napsat více - třeba i nějaký postup. Mám stejný počítač, nainstalováno Kubuntu 10.04 a i přes velkou snahu dotykové ovládání stále nefunguje.
Díky moc.

Luboš Hořínek

« Odpověď #5 kdy: 20. 08. 2010, 12:07:53 »
To dotykové ovládání jsem rozchodil na 9.10 bez problému, stačilo pouze nainstalovat evtouch (xserver-xorg-input-evtouch) a poté spustit kalibraci displaye v předvolbách. Po zkalibrování se mi ale začalo zasekávat ovládání (systém běžel ale nereagoval na žádné vstupní zařízení) a tak jsem zjistil, že stačí jenom do systému souborů přidat jeden soubor (obsah souboru a jeho umístění najdete na http://swiss.ubuntuforums.org/showthread.php?t=1275975). Na Lucidu po instalaci evtouch se právě kalibrace displaye nezobrazila a po několika dalších marných pokusech (spuštění z příkazové řádky a jiné aplikace, ovladače) se mi to už nechtělo řešit a vrátil jsem tam zpět 9.10. Našel jsem jednu diskusi, kde se tyto věci na tomto netbooku řeší a podle něj jsem mimo jiné postupoval. Vypadá to, že už to možná na 10.04 někdo rozchodil, tak se tam můžete podívat a třeba se Vám to podaří rozchodit na Lucidu (odkaz výše v příspěvku). Přeji hodně štěstí :-)

Roman

« Odpověď #6 kdy: 02. 10. 2010, 17:02:26 »
Ahoj, četl jsem si celý článek a udělal jsem vše podle něho, ale bohužel mi nefungue touchpad ani touchscreen (ta se chová jako by mebyla nakalibrována, kdiž se dotknu na obrazovku, tak se chová, jako bych klikl miší. ale pořád jen na jednom místě). Ubuntu nenám nainstalované, jen mám udělanou "live flasku". Ubuntu mám na jiném pc a tam mechám z flashky uděla startovací disk. A dám tam hodně volného místa na uložení nastavení. Zkoušel jsem to udělt dle návodu na http://samiux.blogspot.com/2010/07/howto-ubuntu-1004-on-gigabyte-touchnote.html. Ale marně, spustil jsem si kalibraci a pouze první bod jsem mohl odkliknou, pak už žádný. A to jen dotykem na obrazovku.