Jak připravujete kávu?

Kožená Kšiltovka

Re:Jak připravujete kávu?
« Odpověď #15 kdy: 28. 07. 2018, 09:41:38 »
Jura Z8.

To máte v práci? Koukal jsem na cenu a to si domů snad nikdo nekoupí, ne? Nebo by to musela být celá rodina silných kafařů.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #16 kdy: 28. 07. 2018, 10:38:08 »
Moka konvička, káva čerstvě umletá v ručním mlýnku. Nejlepší káva, kterou lze vyrobit za pěkný peníze (aniž bych kupoval DeLonghi kávovary za 10 táců apod.). Navíc si ji pak více vychutnám, když vím, že nevznikla stiskem tlačítka, ale musel jsem se na přípravě aktivně podílet.

Takhle teda připravuju kávu doma. V práci taky moka konvička, ale už mletý kafe.

Do kafe dávám plnotučný mlíko v poměru cca 2:1 až 3:1 (kafe:mlíko, hodně záleží na velikosti hrnku a kolik kávy odliju dalším lidem), nesladím.

« Odpověď #17 kdy: 28. 07. 2018, 10:39:15 »
Připravuji expresso 7g kávy hrubost na expresso. Nechat stroj téct 20 až 25s. Tímto postupem, budou v kávě nejméně škodlivých látek.
V nouzi použiji Bialetti konvičku, hrubost kávy mezi french pressem a expressem. Jakmile se voda dostane přes kávu nahoru ihned vypnout, aby se káva zbytečně nevařila.Tímto postupem budou v kávě nejméně škodlivých látek.
Stejně když se káva praží, vznikají z oleje karcinogenní látky, káva je rakovinotvorný nápoj.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 28. 07. 2018, 11:29:32 »
Jura Z8.

To máte v práci? Koukal jsem na cenu a to si domů snad nikdo nekoupí, ne? Nebo by to musela být celá rodina silných kafařů.
To mam doma. Kupoval jsem to v DE, k tomu mam jeste ten jejich smart connect. Nebylo to levne, ale nic lepsiho na doma neznam a profi stroj za 12kEUR mi prisel opravdu zbytecny. Jinak 2x denne + 3x denne o vikendu.

balki

« Odpověď #19 kdy: 28. 07. 2018, 14:12:43 »
Jura Z8.

To mam doma. Kupoval jsem to v DE, k tomu mam jeste ten jejich smart connect. Nebylo to levne, ale nic lepsiho na doma neznam a profi stroj za 12kEUR mi prisel opravdu zbytecny. Jinak 2x denne + 3x denne o vikendu.

Rancilio silvia cca 520 EUR a k tomu bottomless portafilter za 30 EUR. Nie je treba kupovat za 12k EUR. Viem, ze asi ide o trolling, ale aj tak :)))

Kožená Kšiltovka

« Odpověď #20 kdy: 28. 07. 2018, 14:34:21 »
Jura Z8.

Je fakt, že když to rozpočítáš třeba na pět let, tak ta cena na jedno kafe při téhle spotřebě už není tak šílená, ale jednorázově je to pořád hodně (i když při platech 100k+ se to dá).

Můžu se zeptat, co do toho sypeš za kafe? Osobně preferuji spíš jednodušší způsoby přípravy (tudíž i levnější aparáty) a kvalitnější zrna než naopak → výsledky jsou lepší.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 28. 07. 2018, 15:03:17 »
Jura Z8.

Je fakt, že když to rozpočítáš třeba na pět let, tak ta cena na jedno kafe při téhle spotřebě už není tak šílená, ale jednorázově je to pořád hodně (i když při platech 100k+ se to dá).

Můžu se zeptat, co do toho sypeš za kafe? Osobně preferuji spíš jednodušší způsoby přípravy (tudíž i levnější aparáty) a kvalitnější zrna než naopak → výsledky jsou lepší.
Objednavam na amazonu ruzne selection balicky, dle nalady je pak zkousim. 15-25eur/500g.

kate

• 106
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 28. 07. 2018, 16:19:02 »
Ráno kávu z kavárny / pražírny, kterou máme po cestě do práce. Většinou americano.

V práci / doma si pak melu kávu z výše zmíněné pražírny, hario filtr. Doma občas aeropress. Ale domů zvažujem nákup moccamasteru a elektrického mlýnku.

P3

« Odpověď #23 kdy: 28. 07. 2018, 18:13:50 »
Keď mám prácu v teréne, tak ráno espresso z 18g kávy. Stroj mám jednoduchý za pár sto €, ale nameliem si kávu vždy ručne Hario mlynčekom (v rámci pracovnej doby), na každý druh kávy treba nastaviť hrúbku mletia aby tiekla cca 25s. Potom, keď mám čas, tak si zájdem aj do kaviarne, snažím sa dopredu odhadnúť či tam majú dobrú kávu, niekedy pomôže http://map.thirdwavewichteln.com ale nie je to 1/0.

Keď mám celý deň office day resp. viem že budem celý deň programovať a pod., tak si dopoludnia spravím filter /Chemex/ z 50g kávy, tiež ručne namletej, to je na celý deň.

Inak kávy mám rád z pražiarní Londýnskej Dark Arts, Berlínskej Barn, Bratislavskej Goriffe, v Čechách Double Shot alebo Rusty Nails.. ale to sú iba príklady, je toho veľa.

Niekedy v sebe riešim obrovský problém, keď občas mám ísť s niekým na stretnutie a vyberie nejakú random zlú kaviareň ;D akože áno, dá sa objednať niečo fľaškové, ale nie je to ono.

P.S. Javu obchádzam ako sa len dá, radšej Python alebo C/C++ ak to má byť niečo natívne.

balki

« Odpověď #24 kdy: 28. 07. 2018, 18:31:17 »
P.S. Javu obchádzam ako sa len dá, radšej Python ...

Ty we, takychto ludi nechapem, javu obchadza, ale python berie :))) To musi byt riadny butthurt, radim mazat chladivym kremom.

P3

« Odpověď #25 kdy: 28. 07. 2018, 18:38:31 »
P.S. Javu obchádzam ako sa len dá, radšej Python ...
Ty we, takychto ludi nechapem, javu obchadza, ale python berie :))) To musi byt riadny butthurt, radim mazat chladivym kremom.

Nebudem sa k tomu vyjadrovať, lebo v tomto threade je to offtopic, z mojej strany to bol iba provokatívny doplnok.

e3k

« Odpověď #26 kdy: 28. 07. 2018, 21:24:50 »
kotogo doma. espresso vonku. ale ked sa inac neda tak kludne aj turka. hlavne ne ziadne nesspresso a podobne instantne pikacuviny.

mhi_

« Odpověď #27 kdy: 28. 07. 2018, 21:52:29 »
Espresso, mam pressovac za par tisicikorun a k tomu levny elektricky mlynek od cinskeho Bosche.

Pro ty, kteri kupuji "drahou" kavu z ruznych praziren, zjistil jsem, ze Makro ma velmi levnou kavu Rioba, podle toho co ma clovek rad je ruzny mix robusta:arabica. Nechci-li konkretni chut' kavy, je to opravdu velmi dobry kompromis. Jediny problem je, ze to je velke baleni a blbe se to skladuje, aby kafe nezluklo. A taky je potreba z toho povybirat lišky a prepalena zrnicka.

Jak tu nekdo psal o instantnich sr*ckach, udelejte si pokus, ze nechate presovac bezet delsi dobu a postupne budete menit hrnicky. Schvalne u kolikateho bude chut odpovidat tem instantim (u mne to byl 4-5. hrnicek a pachem i "chuti" to odpovidalo perfektne).

Kožená Kšiltovka

« Odpověď #28 kdy: 29. 07. 2018, 08:23:05 »
Nechce se mi zakládat nové vlákno, tak přidám doplňující otázku sem:

Jak pijete kávu? Kde?

Upíjíte ji u stolu při práci? Nebo odejdete od počítače, vypijete a pak se vrátíte? Osobně si tím raději zpříjemňuji/zintenzivňuji nějakou činnost (programování, čtení knihy, trollování atd.) Ale jsou lidi, kteří odejdou na kafe, rychle ho vypijí, a pak jdou teprve zase pracovat. A pak jsou lidi, kteří ten čas prokecají s někým jiným.

Pinkman

« Odpověď #29 kdy: 29. 07. 2018, 09:13:59 »
Nechce se mi zakládat nové vlákno, tak přidám doplňující otázku sem:

Jak pijete kávu? Kde?

Upíjíte ji u stolu při práci? Nebo odejdete od počítače, vypijete a pak se vrátíte? Osobně si tím raději zpříjemňuji/zintenzivňuji nějakou činnost (programování, čtení knihy, trollování atd.) Ale jsou lidi, kteří odejdou na kafe, rychle ho vypijí, a pak jdou teprve zase pracovat. A pak jsou lidi, kteří ten čas prokecají s někým jiným.

Já osobně piju kávu z kávovaru, nejsem žádnej znalec. Občas programuju a dojdu si pro kávu, jen abych se na pár minut prošel, vlastně se jí občas ani nedotknu a o dvě hodiny později si jdu pro novou s plným hrnkem.