KVM snapshoty

Jimmmm

KVM snapshoty
« kdy: 24. 07. 2018, 12:57:51 »
Ahoj, potřebuji požádat o radu. Mám KVM/QEMU virtualizaci a před deployem nového Gitlabu jsem uděla lsnapshot jeho stroje. Nyní se dle snapshot-list gitlab --tree zdá, že ten aktuální snapshot je potomkem prvního, který jsem dělal při tvorbě toho stroje. Mohu nyní vymazat ten snapshot z 2017, nebo to potom lehne celé? Případně doplním informace kaké bude třeba.

Děkuji.

root@host:~# virsh snapshot-list gitlab --tree
gitlab
  |
  +- pred_g_v11

root@host:~# virsh snapshot-list gitlab
 Name                 Creation Time             State
------------------------------------------------------------
 gitlab               2017-10-31 15:36:01 +0100 running
 pred_g_v11           2018-07-23 15:32:04 +0200 running

Jakub

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:KVM snapshoty
« Odpověď #1 kdy: 24. 07. 2018, 15:04:25 »
pri smazani nadrazeneho snapshotu, se do jeho potomku slouci jeho stav vudci nanadrazenemu, btw: info mas v man:
Kód: [Vybrat]
snapshot-delete domain {snapshot | --current} [--metadata] [{--children | --children-only}]
           Delete the snapshot for the domain named snapshot, or the current snapshot with --current.  If this snapshot has child snapshots, changes from
           this snapshot will be merged into the children.  If --children is passed, then delete this snapshot and any children of this snapshot.  If
           --children-only is passed, then delete any children of this snapshot, but leave this snapshot intact.  These two flags are mutually exclusive.

Jimmmm

« Odpověď #2 kdy: 24. 07. 2018, 17:08:20 »
Takže jen pro jistotu, je to tak a pokud zadám:

Kód: [Vybrat]
virsh snapshot-delete gitlab gitlab
Zůstane mi v pořádku poslední funkční verze. Nebo ještě jinak, pokud bych vymazal všechny snapshoty, běh stroje to nijak nenaruší? Mate mě, že v grafickém náhledu se skoro zdá, jako by to aktuálně běželo právě ze snapshotu. Přikládám náhled.

Moc děkuji: :)

k3dAR

• 3 193
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24. 07. 2018, 23:17:31 »
ano, zustane (pokud ses paranoidni, vypni virtual, zkopiruj si nekam image a az pak snapshot smaz ;-)

pokud bys vymazal vsechny snapshoty, mas stale aktualni (nezasnapshotovanej) stav (samozrejme pokud si ho predtim nezrusil obnovenim nejakeho snapshotu pred jeho smazanim)

ve virt-manageru se (bohuzel) nezobrazuje neco jako "aktualni stav se lisi od posledniho snaphostu"(jako to tusim zobrazoval VirtualBox kterej uz roky nepouzivam), pouze ti rika "tohle (s fajfkou) je posledni vytvorenej snapshot"...

pokud se nepletu, nelze ani pomoci virsh nebo qemu-img, zjistit zda se aktualni stav lisi od posledniho snapshotu, teoreticky bys mohl pomoci qemu-nbd "vyexportovat"(~zpristupnit) z qcow2 aktualni stav a stav konkretniho snapshotu jako blokova zarizeni, tem pak pomoci kpartx primapovat loop zarizeni pro oddil(y), ty primountovat a pomoci diff porovnat rekurzivne obsah...
« Poslední změna: 24. 07. 2018, 23:19:06 od k3dAR »