Je lepší Li-ion baterii částečně vybít nebo nechat 180 dní nabitou?

Energomentor.cz

Mám takové dilema, jel jsem mimo domov, takže jsem si nabil baterii na 100% (4.19V). Nicméně tam jsem zařízení nevyužíval (nebo jen okrajově), takže na baterii zůstalo 4.14V (týden asi). 
Četl jsem, že dlouhodobé skladování nabité nebo vybité Li-ion baterie (otázka do pléna: zhruba v jakém stavu nabití+ vybití nebo vyjádřeno napětím) vadí (otázka do pléna, jak ji to poškozuje)?

Takže teď zvažuji, jestli baterku řízeně vybít na 3.87V a NEBO nechat nabitou na 4.14V. Minimálně půl roku.
« Poslední změna: 22. 07. 2018, 21:02:27 od Petr Krčmář »

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
dji phantom 4 pro baterky maji na nabijecce nejaky rezim pro skladovani, kde se baterky castecne vybiji na urcitou uroven a tam se udrzuji. Tudiz predpokladam, ze tech 180dnu ti jednak nevydrzi nabita na 100%, jednak to asi neni z nejakeho duvodu dobre.

Vybít, ty chytré to samy dělají...
Jakmile uběhne několik dní automaticky se malým proudem začnou vybíjet, dokud nedojdou k nějaké "přijatelné" hodnotě třeba 60%.
Nechat jí mnoho dní plně nabitou jí zásadně škodí, ztrácí kapacitu, nafukuje se.
Jednomu článku ani moc nevadí hluboké vybití, ale je problém ho nabít. Baterie obvykle odejde, protože nějaký článek se nakonec přepóluje a je mrtev.

Uskladnit v chladu ideálně v pytlíku se silica-gelem.
Mám takové dilema, jel jsem mimo domov, takže jsem si nabil baterii na 100% (4.19V). Nicméně tam jsem zařízení nevyužíval (nebo jen okrajově), takže na baterii zůstalo 4.14V (týden asi). 
Četl jsem, že dlouhodobé skladování nabité nebo vybité Li-ion baterie (otázka do pléna: zhruba v jakém stavu nabití+ vybití nebo vyjádřeno napětím) vadí (otázka do pléna, jak ji to poškozuje)?

Takže teď zvažuji, jestli baterku řízeně vybít na 3.87V a NEBO nechat nabitou na 4.14V. Minimálně půl roku.
« Poslední změna: 22. 07. 2018, 17:49:48 od Jan Forman »
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Energomentor.cz

Byl jsem blbý, že jsem to nenapsal hned, ale mé baterky jsou blbý, takže se samy ani nevybíjejí (dokonce ani nic tomu by mi takový krám nesměl, protože takovou chytračinu považuji za šílený hazard, někde to zapomenu a ono se to vybije samo zrovna na nejnevhodnějčí příležitosti <i pokud se to vybije jen na tu půlu>, pokud to ovšem není řešeno nějak inteligentně, napřiklad nějakou páčkou,  ze které je jasné, že tato funkce řízeného vybíjení je aktivní, nebo nějak že bateriový článek pozná, že je zapojen v zařízení nebo naopak není, prost nevím, jak tuhle funkci implementovat,aby nebyla ke škodě)
Nicméně otázka implictině předpokládala, že jde o baterky, které tuhle "pekelnow" 'featuru' nemají.

Kit

Je třeba ji hlavně odpojit od nabíječky a uchovat v chladu. Pokojová teplota vyhovuje. Pokud ji vybiješ na stav 60-80 %, bude jí to vyhovovat ještě víc.

Pepa

LiOn baterie se můžou skladovat nabitý, nijak se nenafukujou. Mám takto Aku vrtačku a i když ji vytáhnu po roce je prostě nabitá a baterie jsou OK už 5 let.
Kromě toho mám několik LiOn akupaků z 16850 baterií do dronů a vždycky je nabiju do plna i když nelítám měsíc. A mají pořád svojí kapacitu.

A jestli jim to trošku vadí, tak to je tak málo, že mi nestojí za to se tím zabývat.

To vybíjení platí pro LiPol, ty se rádi nafukují, těm vadí úplně všechno.

Milan

Vím o NTB, kde nabíječka je poslední dva roky stále připojena k NTB a baterie je tak dobíjena stále na 100%. A ta baterie je asi 6 letá, nespozoroval jsem dnes při provozu pouze na baterii, že by byla potřeba její výměna, odhadem víc jak 50% kapacity. Je fakt, že NTB je používán velmi málo a většinu času je v chladných teplotách +5 až 20°C, v létě max. do 23°C.

romanz

obecne zasady pro Lixx baterie jsou skladovat nabite na cca 2/3 kapacity a uchovavani v mirnem chladu (teplo skodi).
Dlohodobe plne nabiti kazdopadne zkracuje zivotnost  (Lipol se nafukuji,. LiIon sice ne, ale oboje pak ztraci kapacitu).
Taky je rozhodne nenechavat delsi cas vybite, hrozi zniceni nektereho clanku.

romanz

Vím o NTB, kde nabíječka je poslední dva roky stále připojena k NTB a baterie je tak dobíjena stále na 100%. A ta baterie je asi 6 letá, nespozoroval jsem dnes při provozu pouze na baterii, že by byla potřeba její výměna, odhadem víc jak 50% kapacity. Je fakt, že NTB je používán velmi málo a většinu času je v chladných teplotách +5 až 20°C, v létě max. do 23°C.

tady je otazka jak vyrobci notebooku (ale i telefonu) nabiji a ukazuji 100% stav..  to zrejme neznamena plne nabiti (4.2V), ale treba 90-95%.. a tim je zaruceny ze ta baterie se nebude zbytecne prebijet.

Obecná odpověď pro LiIon/LiPol: zbytečně necyklovat, radši držet přístroj na "nabíječce". Nadměrné vybití pod spodní mez je velký problém, ale i napětí blízká obchodně-jmenovité spodní mezi mají vliv na životnost baterie. Lepší je držet se v horních 30%. Otázka je, jak stanovíte horní 100% práh ve smyslu napětí, a jakému napětí odpovídá 30% proteklého náboje (vybíjecí křivka apod.) Někde jsem četl, že LiIon baterky na družicích jsou naschvál kapacitně předimenzované a za normálních okolností se nevybijou pod 80%, díky čemuž fungují mnoho let. A rozumím tomu, že levná spotřební elektronika se může snažit, cyklovat baterku v co nejširším rozmezí napětí, protože se tím nažene pár mAh navíc. Tzn. otázka je, co to znamená 100 % nabití.

mirek

Obecná odpověď pro LiIon/LiPol: zbytečně necyklovat, radši držet přístroj na "nabíječce". Nadměrné vybití pod spodní mez je velký problém, ale i napětí blízká obchodně-jmenovité spodní mezi mají vliv na životnost baterie. Lepší je držet se v horních 30%. Otázka je, jak stanovíte horní 100% práh ve smyslu napětí, a jakému napětí odpovídá 30% proteklého náboje (vybíjecí křivka apod.) Někde jsem četl, že LiIon baterky na družicích jsou naschvál kapacitně předimenzované a za normálních okolností se nevybijou pod 80%, díky čemuž fungují mnoho let. A rozumím tomu, že levná spotřební elektronika se může snažit, cyklovat baterku v co nejširším rozmezí napětí, protože se tím nažene pár mAh navíc. Tzn. otázka je, co to znamená 100 % nabití.
Nesouhlasím. Pro Lixxx baterie je problém, když se dlouhodobě nabíjejí na technologickou horní hranici. Pro prodloužení  životnosti se naopak doporučuje nenabíjet "do plna", ale skončit o něco dříve (cca 5mV - v podstatě v oblasti, kdy končí nabíjení CI a přechází se na CV).

Energomentor.cz

No jo, jenže konstantní proud si mohu zvolit dle libosti , případně každá baterie se nabíjí jiným konstantním proudem (jediné měřítko pro objektivní srovnání je kapacita článku v mAh – článek s 2 násobnou kapacitou si lze představit jako 2 články paralelně, a tedy proud se rozdělí.)

Nebo se v těchto úvahách počítá s nějakým obecně běžným nabíjecím proudem  (například proud I =kapacita v Ah / 1 h * faktor 0.25) (v elektroslangu 0.25C - nikoli culoumb ale "Ampér na kapacitu")?

Jo a prosím nechytračit , nevymýšlet složitosti ohledně definice 100% nabití. Mám prostě vyndavací akumulátor do mobilu a na něm je napětí. Tečka, žádný battery systém, balancer, natož řízené vybíjení.

Stále by mě zajímalo, co přesně se děje při skladování ve vysokém stavu nabití (jaké procesy), a jak se to projeví na venek (laicky si představím například, že baterie samovybíjí, ale třeba její napětí neklesá z 4.20V, takže klesá kapacita, po jako dobu (jaký náboj) se dá do ni nacpat než překročí 4.2V)

Obecná odpověď pro LiIon/LiPol: zbytečně necyklovat, radši držet přístroj na "nabíječce". ... Tzn. otázka je, co to znamená 100 % nabití.
Nesouhlasím. Pro Lixxx baterie je problém, když se dlouhodobě nabíjejí na technologickou horní hranici. Pro prodloužení  životnosti se naopak doporučuje nenabíjet "do plna", ale skončit o něco dříve (cca 5mV - v podstatě v oblasti, kdy končí nabíjení CI a přechází se na CV).

5 mV při napětí na článku cca 4 V ? Čtu správně 1.2 promile? :-) Pak dává smysl, kupovat LiOnky jenom v packu opatřeném palivoměrem, který má ve flashce uloženo maximální napětí, a nejlíp taky kompenzuje závislost na teplotě. A jeho ADC (měřící napětí) by měl být zkalibrovaný s přesností řekněme o řád lepší, tzn. 10^-4...

Spíš mi přijde realističtější, nastavit horní prahové napětí třeba o 50-100 mV níž, a připravit se tak o 2-5% kapacity. Tolik jenom k otázce "definice 100% nabití".

BTW appnote od RichTeku se spoustou grafů.

Hehe asi už vím, proč synkův matlafoun přepne do introvertního režimu s výhružnou baterkou ve chvíli, kdy spadne cca na 10% nabití. Když se podívám na vybíjecí křivku, tak z hlediska životnosti baterky je to zřejmě dobrý kompromis.

hhtr

Najdi si holku ...

RDa

• 2 618
    • Zobrazit profil
Se vam tady vetru do vlakna - mate nekdo nejaky merak, ktery zvladne promerit vlastnosti clanku, pripadne je umi regenerovat? Se me tady nasbiralo X baterii od fotaku, telefonu po notebooky a rad bych vedel co z toho vyhodit a co ne. Lze kapacitu nejak zvysit par cyklama, kdyz to roky nebylo pouzivano? Nebo se jedna o potencialne nestabilni zbozi a bude lepsi se toho zbavit?