Seznam.cz mzda programátora

Bubik

Re:Seznam.cz mzda programátora
« Odpověď #135 kdy: 26. 07. 2018, 09:19:58 »
Vývojář pod 40k měsíčně je buď úplný junior a nebo blázen. To Vás radši zaměstnám sám. Určitě Vám dám více jak 40k měsíčně :)

Ale oni nosí CheGueavaru na tričku a peníze na konci měsíce obřadně pálí jako buržoazní přežitek a vypráví o tom na FB.
(Pak se přežerou v McDonaldu.)

cppman

« Odpověď #136 kdy: 26. 07. 2018, 10:18:36 »
inb4 nástěnka na matfyzu: ...

Taky jsem při studiu dělal na částečný úvazek za pakatel. A nelituji toho, byla to cenná praxe, která mi hodně dala, a na rozdíl od většiny spolužáků jsem dělal v oboru. Ale nemůžeš srovnávat studentskou brigádu s normální prací pro člověka pár let po absolvování nebo dokonce s prací pro seniora (komerční praxe v oboru pět až deset let).

Studentům se běžně platí málo a někde dělají i úplně zadarmo, když je to prestižní firma (stáže na pár měsíců). Je to oboustranně výhodný obchod. Takový student víc nasává (znalosti) než kolik práce odvede + zatěžuje seniory, kterých se pořád na něco ptá.

A pak jsou softwarové montovny, kde chudáka studenta postaví k pásu a nechají ho bouchat kód. Nic se nenaučí a odvede celkem mizernou práci. To je ale víceméně podvod - jak na tom studentovi, který nedostane ani moc zaplaceno, ani znalosti, a na zákazníkovi, který platí sazby za seniora a dostane výsledek práce nezkušeného studenta.

anon

« Odpověď #137 kdy: 26. 07. 2018, 11:01:59 »
Nez delat za 150/hodinu pro nekoho jineho je, bez debat, lepsi delat ne necem svym/nejakem open-source klidne zadarmo.

grgs

« Odpověď #138 kdy: 26. 07. 2018, 11:09:08 »
Nez delat za 150/hodinu pro nekoho jineho je, bez debat, lepsi delat ne necem svym/nejakem open-source klidne zadarmo.
a předpokládám že žereš písek a piješ vodu z rybníka

Alesak

« Odpověď #139 kdy: 26. 07. 2018, 11:10:11 »
Musím říct, že tahle diskuze je zajímavá :)
Nebudu zde rozepisovat svojí životní cestu. Řeknu jen tolik, že jsem bývalý senior developer, který nakonec založil vlastní společnost. Za svůj život jsem prošel mnoha pohovory. V posledních letech už jen jako pohovorující (ať už pro firmu, pro kterou jsem pracoval či pro svou vlastní). Pro představu se jedná o cca 20 až 30 pohovorů s potencionálními kandidáty. Díky tomu si dovolím tvrdit, že mám vcelku dobrou představu o tom, jaké jsou průměrné požadavky vývojářů a kolik je reálné jim zaplatit i z pohledu rentability.

Nejvíce peněz je mezi Java a JavaScript vývojáři. Java má svůj důvod, který asi nemá smysl popisovat. U JavaScriptu je tím důvodem současný stav, kdy se tento jazyk začíná používat i na backend systémech a jakýkoli nový frontend je téměř vždy SPA aplikace (React, Vue, Angular).

Klíčoví a senior developeři mají cca kolem 6 až 8 na MD.
Junior vývojáři či testeři (automatické testy) mají v rozmezí 4 až 6 na MD.
Samozřejmě existují i výjimky, ale v průměru to vychází takto.

Když tady čtu některé příběhy lidí, tak mi je jich upřímně líto. Kluci, nebuďte blázni. Vývojář pod 40k měsíčně je buď úplný junior a nebo blázen. Jak jednou řekl můj bývalý kolega: "Chceš znát svojí cenu? Řekni si to, co ti nikdo nedá :)"

To Vás radši zaměstnám sám. Určitě Vám dám více jak 40k měsíčně :)

Kdyz uz tu nekdo zminujete MD castky tak bych uvital jestli je to na svarc nebo na zivnost - je v tom celkem hodne velky rozdil.

Nákladově. Věřím, že každý si to umí dopočítat, jak to vychází v případe HPP.
Většině firem je dnes jedno, zda pracujete na IČ či jako HPP. Ve výsledku je to náklad jako náklad. Je naprosto milná představa, že být zaměstnán na HPP přináší větší jistoty. To bohužel není pravda. Nakonec rozhoduje jen a jen vaše schopnosti, nikoli to, v jakém vztahu jste.

anon

« Odpověď #140 kdy: 26. 07. 2018, 13:26:24 »

a předpokládám že žereš písek a piješ vodu z rybníka
[/quote]

za 150/hodinu nepochybne

E

« Odpověď #141 kdy: 26. 07. 2018, 13:49:10 »
Musím říct, že tahle diskuze je zajímavá :)
Nebudu zde rozepisovat svojí životní cestu. Řeknu jen tolik, že jsem bývalý senior developer, který nakonec založil vlastní společnost. Za svůj život jsem prošel mnoha pohovory. V posledních letech už jen jako pohovorující (ať už pro firmu, pro kterou jsem pracoval či pro svou vlastní). Pro představu se jedná o cca 20 až 30 pohovorů s potencionálními kandidáty. Díky tomu si dovolím tvrdit, že mám vcelku dobrou představu o tom, jaké jsou průměrné požadavky vývojářů a kolik je reálné jim zaplatit i z pohledu rentability.

Nejvíce peněz je mezi Java a JavaScript vývojáři. Java má svůj důvod, který asi nemá smysl popisovat. U JavaScriptu je tím důvodem současný stav, kdy se tento jazyk začíná používat i na backend systémech a jakýkoli nový frontend je téměř vždy SPA aplikace (React, Vue, Angular).

Klíčoví a senior developeři mají cca kolem 6 až 8 na MD.
Junior vývojáři či testeři (automatické testy) mají v rozmezí 4 až 6 na MD.
Samozřejmě existují i výjimky, ale v průměru to vychází takto.

Když tady čtu některé příběhy lidí, tak mi je jich upřímně líto. Kluci, nebuďte blázni. Vývojář pod 40k měsíčně je buď úplný junior a nebo blázen. Jak jednou řekl můj bývalý kolega: "Chceš znát svojí cenu? Řekni si to, co ti nikdo nedá :)"

To Vás radši zaměstnám sám. Určitě Vám dám více jak 40k měsíčně :)

Kdyz uz tu nekdo zminujete MD castky tak bych uvital jestli je to na svarc nebo na zivnost - je v tom celkem hodne velky rozdil.

Nákladově. Věřím, že každý si to umí dopočítat, jak to vychází v případe HPP.
Většině firem je dnes jedno, zda pracujete na IČ či jako HPP. Ve výsledku je to náklad jako náklad. Je naprosto milná představa, že být zaměstnán na HPP přináší větší jistoty. To bohužel není pravda. Nakonec rozhoduje jen a jen vaše schopnosti, nikoli to, v jakém vztahu jste.

Ale na HPP / švarc musíte proplatit dovolenou, sick daye, svatky a další benefity. Zatímco na IČ ne. A to během roku dělá klidně i 25-30% nebo i víc.

Uznavam, že jistoty jsou zhruba stejné (až na výpovědní dobu 2-3 měsíce, kdy se to většinou udělá jako dovolena - tj. jste doma a dostáváte plat a přitom si hledáte novou praci)

lead

« Odpověď #142 kdy: 26. 07. 2018, 14:03:18 »
Švarc a freelance je cenově úplně jinde. Když pominu, že švarc je nelegální. 160 na švarc je super, ale pro freelancing je to dost na hraně. Plus je problém, že freelance nejde dělat 160+ hodin měsíčně dlouhodobě, maximálně jednou za čas.

john.doe

« Odpověď #143 kdy: 26. 07. 2018, 14:22:59 »
Ale na HPP / švarc musíte proplatit dovolenou, sick daye, svatky a další benefity. Zatímco na IČ ne.

Tak toto slysim poprve. "svarc" je regulerni icar, ktery dodava dlouhodobe jedinemu zakaznikovi. Placena dovolena a jine benefity - nic, 0.

(Svarc neni legalni kvuli tomu, ze mene bystri lide tak pracuji za almuznu, protoze si neumi spocitat, co to pro ne realne znamena; ... coz neplati v pripade IT, ale holt stat nas - prostacky - musi nejak chranit)

Švarc a freelance je cenově úplně jinde. Když pominu, že švarc je nelegální. 160 na švarc je super, ale pro freelancing je to dost na hraně. Plus je problém, že freelance nejde dělat 160+ hodin měsíčně dlouhodobě, maximálně jednou za čas.

Tyhle fantaskni castky z fora mne neprestavaji bavit. Muzete nam prosim prozradit, kde samostatny vyvojar (Java, JS, .NET, Python... (PHP vubec nezminuji)) dostane vic jak 5-6k/MD? (ted mam na mysli svarc; u freelancingu bych si to jako strop predstavit asi dokazal - ale je to pak spise teoreticka castka pri plnem vytizeni)

lead

« Odpověď #144 kdy: 26. 07. 2018, 14:34:56 »
Samostatnej freelancer nebude dělat jako blbec na švarc. Švarcákům se spíše směje, protože jsou to pro něj blbečci, kteří nepochopili, k čemu je práce na IČO. Nevím, proč bys jako freelancer dával cenu za MD. Kde máš studium, kde máš pracovní schůzky, kde máš administrativu? Takže freelancing je běžně třeba od 1200,- na hodinu za vývoj/konzultace, což si blbci překládají hned na švarc a hrozně se diví :D

Pina!

« Odpověď #145 kdy: 26. 07. 2018, 14:58:53 »
Prekvapuje ma ta priposranost cechov a slovakov. Ked uz ten zapad na nas kladie rovnake naroky, tak by sme mali byt drzejsi a pytat si rovnake mzdy ako na zapade. Myslim, ze 30 rokov drancovania nasich krajin je dost a kedze nam teraz chcu nasackovat sem aj africke darceky tak bud nech zacnu platit poriadne prachy aby sme si mohli postavit oplotene a strazene biele stvrte alebo nech si zoberu cely ten zapad a hlavne EU a strcia do svojich polepenych riti. Staci sa pozriet na ceny potravin v CR/SR, na ich kvalitu a porovnat mzdy. A o byvani ani nehovorim, tie ceny su uplne absurdne, ak si dobry vyvojar nemoze za 5 rokov kupit 3+kk bez hypo z uspor, tak je nieco velmi velmi velmi zle.

« Odpověď #146 kdy: 26. 07. 2018, 15:12:23 »
A o byvani ani nehovorim, tie ceny su uplne absurdne, ak si dobry vyvojar nemoze za 5 rokov kupit 3+kk bez hypo z uspor, tak je nieco velmi velmi velmi zle.

Ako vyvojar si lopata ktoru zamestnava niekto iny a teda alternativa k tomu robotnikovi, ktory sklada VW za pasom. Ked chces v zivote mat prachy tak sa musis presunut do pozicie zamestnavatela.

To uz kde by sme boli keby kazdy lopatak, ktory podpise zmluvu si kupil z pozicie zamestnanca kazdych 5 rokov 3+kk bez hypo.

Btw. o akom 3+kk sa bavime? Lebo v hlavnom meste si 3+kk  za 5 rokov z uspor nekupis. V mensom meste ano.
A co sa tyka mzdy tak v BA mam momentalne taku mzdu, ze vo Viedni by som dostal za to iste o cca 25 percent viac.. Ked si to prepocitas na nasledne naklady tak sa to v podstate neoplati.
« Poslední změna: 26. 07. 2018, 15:16:05 od snuff1987 »

peter.pan

« Odpověď #147 kdy: 26. 07. 2018, 15:19:39 »
Prekvapuje ma ta priposranost cechov a slovakov. Ked uz ten zapad na nas kladie rovnake naroky, tak by sme mali byt drzejsi a pytat si rovnake mzdy ako na zapade. Myslim, ze 30 rokov drancovania nasich krajin je dost a kedze nam teraz chcu nasackovat sem aj africke darceky tak bud nech zacnu platit poriadne prachy aby sme si mohli postavit oplotene a strazene biele stvrte alebo nech si zoberu cely ten zapad a hlavne EU a strcia do svojich polepenych riti. Staci sa pozriet na ceny potravin v CR/SR, na ich kvalitu a porovnat mzdy. A o byvani ani nehovorim, tie ceny su uplne absurdne, ak si dobry vyvojar nemoze za 5 rokov kupit 3+kk bez hypo z uspor, tak je nieco velmi velmi velmi zle.

• Mzdy - nabídka versus poptávka - oni si lidé i více říkají, ale nezdá se mi, že by si firmy mohly dovolit takové královské* mzdy.
  • Ceny - nabídka versus poptávka - pokud je něčeho nedostatek, žijete v celkem bezpečné zemi, v které si rusové mohou nakupovat byty za hubičku, byl byste hloupý, kdybyste nemovitost nezkusil prodat dráž.

... celkově s Vámi nesouhlasím, mezi řádky totiž čtu, že byste raději naší zemi zakonzervoval a oplotil. A to k prosperitě nepovede. Důležité je vzdělání a práce s přidanou hodnotou. Pokud zůstaneme montovnou, západ nedoženeme.

* z pohledu českého trhu

Lama

« Odpověď #148 kdy: 26. 07. 2018, 20:07:54 »
Oplocení neznamená zakonzervování.  Jen to znamená, že by pohyb přes hranice byl kontrolovaný.  Občané Schengenu by měli průchod volný, ostatní by si museli vyjednat povolení.

cppman

« Odpověď #149 kdy: 26. 07. 2018, 20:50:04 »

+1