V podstatě každý systém se dá udržovat bez reinstalace po libovolně dlouhou dobu.
Záleží jen na schopnostech toho, kdo je udržuje.
Žádný systém vám to nezaručí sám od sebe.
Prošel jsem si na svých pracovních stanicích cestou DOS->Windows 3.11->Windows 95->Windows 98->Windows 2000->Linux->Windows XP->Linux->Windows7->Mac OS X (Tiger->Leopard->Snow Leopard->Lion->Mountain Lion->Mavericks)->Linux.
Když pominu své začátky, kdy jsem tomu prd rozuměl, tak jsem musel přeinstalovávat systém jen v situaci, když mi odešel harddisk. V tomto bodě jasně vítězí Mac OS s Time Machine, protože taková reinstalace je vlastně příjemný zážitek.
Nicméně čekat, že se vám zvýší produktivita práce jen výměnou systému je mírně řečeno dětinské. Pokud ovšem nedokážete systém "rozdrbat" několikrát do měsíce, to bych pak chápal, že jste zoufalý a hledáte způsob, jak situaci řešit.
Ano, Mac mnoho věcí řeší tak nějak sám od sebe, mnoho věcí prostě funguje. Resp fungovaly. Pro mě byl poslední použitelný Mac OS Mavericks. Pak to šlo brutálně rychle do kytek a když se dnes díky své profesi dostanu do styku s Macy dnešních dnů, rval bych si nejraději vlasy, kdybych nějaké měl. Pro oldschool Macaře je dnešní Mac OS tragickou zkušeností.
Tudíž jsem pro sebe jako nejpoužitelnější OS dnešní doby vyhodnotil Linux s tím, že na specializované věci, kterými se zabývám (skládání muziky, profesionální audio atd...) mám PC s Windows 7 a staré (ještě dobré) Macy. Díky ownCloudu si mezi nimi synchronizuji data a nějaké IT náboženské problémy neřeším, z toho jsem už vyrostl.