Dá se nějak zesílit Wi-Fi signál?

dvdmchl

Dá se nějak zesílit Wi-Fi signál?
« kdy: 13. 03. 2011, 21:55:52 »
Mam to dal k AP a iwconfig hlasi:

Bit Rate=24 Mb/s   Tx-Power=15 dBm   
Retry  long limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
Power Management:off
Link Quality=23/70  Signal level=-87 dBm 
Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:160  Invalid misc:2385   Missed beacon:0

Celkem slabota a hlavne se mi to dost casto odpojuje.

WiFinu mam intelackou:
description: Wireless interface
product: Ultimate N WiFi Link 5300
vendor: Intel Corporation

Neni nejakej zpusob, jak zesilit WiFinu?
« Poslední změna: 13. 03. 2011, 23:53:19 od Petr Krčmář »

kosta

Re: Da se nejak zesilit WiFi signal?
« Odpověď #1 kdy: 13. 03. 2011, 22:15:18 »
antenou? melo byti stacit tak +10dBm

« Odpověď #2 kdy: 13. 03. 2011, 22:31:22 »
Některé wi-fi routery mají možnost nastavení síly signálu - já mám naopak z důvodu bezpečnosti (a možná to má vliv i na spotřebu) nastavenou minimální.

Garlic

« Odpověď #3 kdy: 13. 03. 2011, 22:56:05 »
Ahoj, mam wifi router a je to priserna slabota, antena 5dB. Nevim, jestli to delaji ty zdi, ale zatim u kazdeho routeru ve vedlejsi mistnosti ztracim signal. Nevi nekdo proc? Vykon mam nastaveny na max.

Sten

« Odpověď #4 kdy: 13. 03. 2011, 23:24:15 »
Ahoj, mam wifi router a je to priserna slabota, antena 5dB. Nevim, jestli to delaji ty zdi, ale zatim u kazdeho routeru ve vedlejsi mistnosti ztracim signal. Nevi nekdo proc? Vykon mam nastaveny na max.

Zkuste výkon snížit. V uzavřených místnostech jsem už mnohokrát zažil, že se router zarušil odrazem (často i několikanásobným) signálu, který sám vysílal.

Btw. pokud jste v paneláku, tak panely jsou velmi dobrá elektromagnetická izolace.

dvdmchl

Re: Dá se nějak zesílit Wi-Fi signál?
« Odpověď #5 kdy: 14. 03. 2011, 00:01:23 »
Antenu bych bral, ale je to laptop a mne nenapda jak tam dat antenu.

Jenda

« Odpověď #6 kdy: 14. 03. 2011, 00:10:37 »
Některé wi-fi routery mají možnost nastavení síly signálu - já mám naopak z důvodu bezpečnosti (a možná to má vliv i na spotřebu) nastavenou minimální.
Pozor, v ČR je nejvyšší povolený výkon 20 dBm (100 mW) EIRP.

pecko

• 105
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14. 03. 2011, 08:08:48 »
v prvom rade si uprac kanaly... nastav vysielanie na svojom routeri na najmenej vyuzivany kanal. ak mas dostatok volnych kanalov medzi dvoma najvyuzivanejsimi, daj to doprostred. povedzme, ak ti tam vysiela 5 cudzich ap na 3. kanali a 3 na 7. kanali, ty svoje ap nastav na 5. kanal... ak nepomoze, skus sa pohrat s vykonom, ako to popisuju chalani vyssie. ak ani to nepomoze, pridaj na antene, potom sa skus znova pohrat s vykonom. alebo najdi lepsie miesto pre ap, ak sa da.

@sten: odkial mas, ze panely su dobra izolacia? pokial viem, panely ani nahodou netvoria faradayovu klietku a jedine ta je izolant. cez vsetko ostatne 2.4ghz prejde relativne v poho. takze relativne v poho chytis v panelaku signal od suseda cez 5 poschodi:) samozrejme, zalezi od konstrukcie a kvality panelov:)

@jenda: nevysielaju bezne routre niekde v hodnotach okolo -20dbm? mozno sa mylim, ale viem, ze sa urcite netreba bat hrat sa s vykonom ap. nikdy nim nedosiahnes hranicne hodnoty:)

dvdmchl

« Odpověď #8 kdy: 14. 03. 2011, 09:09:00 »
Tak se zadařilo dosáhnout stability. Zkompiloval jsem nové ovladače compat-wireless a stáhnul nový firmware(dmesg řval, že chce API verze 5 a má verzi 2). Připojení se hodně zlepšilo.
Takže kdo jste na ubuntu 10.10 s inteláckou wifinou, vyplatí se stáhnout nové ovladače. Ale pozor, balíček linux-backport-compat-wireless mi WiFinu úplně odstavil, takže pěkně po staru: make, make install...

Ale stejně bych chtěl mít ještě anténu, sice už mám k AP stabilně 18Mbs a wan je 6Mbs, takže na tomhle konkrétním připojení už bych si nepomohl, ale do budoucna...

Možná než bastlit vlastní anténu a ničit noťáska, měl bych raději koupit USB WiFinu s anténou....

Jakou WiFinu byste pořídili?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14. 03. 2011, 09:55:07 »
Tak si kupte USB wifinu s externi antenkou. V Cechach se da treba sehnat TP-Link. Pozor na chipset, napred zjistit, co v tom je. Ja mam jednu se ZD1211. Namisto antenky pak mam prisroubovanou smerovou antenu: http://www.alza.cz/tp-link-tl-ant2406a-d155279.htm . Neni to sice uplne perfektni, ale prijem signalu se silne stabilizoval. Predtim strasne kolisala uroven a padalo spojeni. BTW, maji tam ted i jine anteny. Tahle ma dost dementni drzak, antena se da smerovat akorat nahoru a ja ji potreboval dolu. Nastesti se do toho drzaku da nahulakat obracene. Zakladna drzaku ma v sobe tusim magnety, coz se muze hodit.

Pripojuji se s tim v jedne lokalite na souseda a i za spatneho pocasi - predtim s tou malou antenkou to za deste a mlhy take vubec nemuselo fungovat.. Pokud mi nestoji pred oknem dodavka, jede to dost dobre.

Jenda

« Odpověď #10 kdy: 14. 03. 2011, 15:06:01 »
@jenda: nevysielaju bezne routre niekde v hodnotach okolo -20dbm? mozno sa mylim, ale viem, ze sa urcite netreba bat hrat sa s vykonom ap. nikdy nim nedosiahnes hranicne hodnoty:)
Určitě ne, např. WL-5450AP vysílá 17 dBm a AR9285 dokonce 20 dBm (nebo to o sobě alespoň tvrdí).