To máte z toho, že používate ty Linuxy. Kdybyste používali ty Windowsy, tak by vás netrápilo svědomí, že jste Microsoftu nezaplatili za používání operačního systému, neštvalo by vás, že počítač nefunguje, měli byste spoustu veselého pohybu, děvek, srandy a topili byste se v penězích.
Teď vážně - deprese je nemoc, v těžších případech často i smrtelná. S těžším případem se tady na fóru nesetkáte, obzvlášť ne takhle zrána. Než se depresák ráno rozjede, chvíli to trvá. Ale každý člověk je jiný, u každého se asi mohou projevovat příznaky jinak.
V prvé řadě: deprese bolí. Břicho, svaly, klouby... Spolu s tím je spojená špatná nálada a nechuť vůbec něco začínat. Pohyb tomu nepomůže, najezdil jsem v tomto stavu tisíce kilometrů na kole a s depresí to ani nehnulo. Řešením není ani veselá knížka, ani veselá společnost. Na chvíli může blbá nálada a bolesti ustoupit, ale pak stejně přijde probuzení do dalšího blbého dne. Depresí může trpět celá rodina, pokud si nemocný furt na něco stěžuje, furt ho něco bolí, je nervozní, nevrlý, děti kolem něj chodí po špičkách.
Antidepresiva zaberou nejdříve tak za měsíc (mezitím mi lítala nálada jak na houpačce s mnohem větší amplitudou než obvykle). Težko říci, kdy se vám udělá lépe. Já jsem to nikdy nepoznal (s desetiletým odstupem beru antidepresiva podruhé). Měl jsem štěstí, že se mi podařilo natrefit na vhodná antidepresiva hned napoprvé. Znám lidi, kteří vyzkoušeli několik různých skupin antidepresiv, než našli taková, ze kterých ji nebylo na blití a ulevilo se jim. Pro ně to bylo hledání třeba na půl roku.
K psychiatrovi mě poslal obvodní lékař, když jsem si byl poněkolikáté stěžovat na nějaké neurčité potíže bez příčiny. Psychiatr si nebyl jistý, tak mě poslal na psychologické vyšetření. Na několika návštěvách jsem pak absolvoval různé testy, které dle mého laického pohledu s depresí nijak nesouvisely. Ale bylo mi vysvětleno, že deprese se z různých reakcí pozná docela dobře.
S odstupem času se dívám na ten děs, ve kterém jsem žil, a ani si nechci představovat, jak to muselo působit na moje okolí, zvláště na děti. Na kolo se nemůžu ani podívat, po pár okamžicích na kole se mi vybaví pocity, které jsem v době nejhorších stavů prožíval. Stejně odpudivě na mě dnes působí hudba, kterou jsem tehdy poslouchal.
Dokud je v tom člověk utopený, vůbec si neuvědomuje, co se s ním děje a není schopný posoudit, že potřebuje pomoc. A pomocí není hromada vtipů: "Hele, bolí tě břicho? Povím ti vtip..." Vtipálka, který by vás chtěl takhle léčit, byste nejraději ukopali. Když na to máte sílu, pošlete ho do háje. Když na to sílu nemáte, jenom se otočíte na druhý bok. Když je neodbytný a nakonec se mu podaří vás vytrhnout z agonie, možná se ho skutečně pokusíte ukopat.