Deprese

Lama

Deprese
« kdy: 07. 07. 2018, 22:18:01 »
Zdravim vespolek.

Zajímal by váš názor na depresi. Měli jste někdy depku, pokud ano, jaké to je a jak to řešíte?
A co to vlastně je ta deprese?

Proč se ptám, poslední dobou každou chvíli čtu nebo slyším o depresi. Tenhle má depresi, tam ten má depku. Skoro mi připadá, že nejmíň půlka lidí kolem mě má depku...

Navíc si nejsem jist, jestli dobře chápu ten pojem a tím pádem nejsem schopen jednoznačně říct, jestli jsem depku měl či nikoliv. Jako zažívám různé stavy a pocity - smutek, zlost, zášť, úzkost, vystrašenost, frustrace, někdy různě nakombinovaný, ale většinou až na výjimky to netrvá dlouho, řádově řekněme minuty, někdy možná hodiny. Bylo pár situací, kdy mi nebylo dobře několik dní, třeba když umřel někdo blízký v rodině např. babička nebo pes.
Je tohle deprese? Možná neni, možná je to normální.

Docela by mě zajímaly vaše názory, příběhy.

anna

Re:Deprese
« Odpověď #1 kdy: 07. 07. 2018, 22:39:40 »
Tak tedy, zlato, jelikož vidím, že na toto téma kouká přes 110 lidí, a nikomu se nechce na tabu téma psát: pravá deprese bolí a trvá několik let.

balki

« Odpověď #3 kdy: 07. 07. 2018, 23:17:57 »
Radovan

Vas pristup je nieco ako poradit cloveku s otvorenou zlomeninou behat maraton :)

Kit

« Odpověď #4 kdy: 07. 07. 2018, 23:26:38 »
Pokud ten stav trvá méně než asi dva týdny, tak je to obyčejná depka, kterou zažívá prakticky každý. Každý z nás má občas blbou náladu.

Naproti tomu deprese je setrvalý stav, který trvá měsíce a roky. Postižený jen trpí a není schopen provádět často i běžné činnosti. Okolí to na něm zpravidla nepozná - vyhodnotí to obvykle tak, že je prostě lenoch.

Radovan.

« Odpověď #5 kdy: 08. 07. 2018, 07:16:50 »
Radovan

Vas pristup je nieco ako poradit cloveku s otvorenou zlomeninou behat maraton :)
Tak v tom případě jsem zaběhl maraton s otevřenou zlomeninou. Osobní zkušenost, sedm měsíců kdy jsem občas skoro lezl po čtyřech a málem nevěděl ani jak se jmenuji, plus dalších pět let hlídání se, abych do toho nespadl znovu ;)

Ale tenhle způsob má i jednu nevýhodu, když mi teď někdo chce říct nějaký vtip, tak mu ho obvykle dopovím, nebo přidám několik dalších verzí ;D

Potkají se dvě dávné spolužačky, klábosí spolu na chodníku, a kolem jedné z nich se honí chumel dětí, povykují, perou se, vyvádějí...
"Ty nepoužíváš antikoncepci?" ptá se jí ta druhá.
"Ne, já místo toho beru antidepresiva."
"A to funguje?" diví se kamarádka.
"Jistě, už mám pět fakanů a je mi to úplně jedno."

CoffeeMan

« Odpověď #6 kdy: 08. 07. 2018, 07:47:29 »
Taky kdo by tady z toho neměl depku. Vždyť je to v tom státě vesměs jako v potěmkinově.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 08. 07. 2018, 08:10:39 »
Nevim na co si furt stezujete. Prumerna lopata tady pod 250k nebere, do prace chodi max 6hodin 3dny v tydnu. K tomu ma zenu se kterou nema spolecny ucet a zena netusi ani o vysi prijmu. Tudiz malo chlastate/pichate/bastlite/kodite/doplnsicochces. Pokud presto vse mas deprese a nic te nebavi, existuji vyborne leky ktere ti predepise kazdy psychiatr.

« Odpověď #8 kdy: 08. 07. 2018, 08:21:39 »
Radovan

Tak v tom případě jsem zaběhl maraton s otevřenou zlomeninou. Osobní zkušenost, sedm měsíců kdy jsem občas skoro lezl po čtyřech a málem nevěděl ani jak se jmenuji, plus dalších pět let hlídání se, abych do toho nespadl znovu ;)

Ale tenhle způsob má i jednu nevýhodu, když mi teď někdo chce říct nějaký vtip, tak mu ho obvykle dopovím, nebo přidám několik dalších verzí ;D

Potkají se dvě dávné spolužačky, klábosí spolu na chodníku, a kolem jedné z nich se honí chumel dětí, povykují, perou se, vyvádějí...
"Ty nepoužíváš antikoncepci?" ptá se jí ta druhá.
"Ne, já místo toho beru antidepresiva."
"A to funguje?" diví se kamarádka.
"Jistě, už mám pět fakanů a je mi to úplně jedno."

Takže jsi dlouhodobě trpěl jako zvíře a jediná věc, co jsi nezkusil, bylo léčit to?

CoffeeMan

« Odpověď #9 kdy: 08. 07. 2018, 08:22:07 »
Nevim na co si furt stezujete. Prumerna lopata tady pod 250k nebere, do prace chodi max 6hodin 3dny v tydnu. K tomu ma zenu se kterou nema spolecny ucet a zena netusi ani o vysi prijmu. Tudiz malo chlastate/pichate/bastlite/kodite/doplnsicochces. Pokud presto vse mas deprese a nic te nebavi, existuji vyborne leky ktere ti predepise kazdy psychiatr.

Támhle na Reflexu se vypindává JXD. On mu každý říkal, ať už to nehulí, ale ještě to šlo. Od té doby, co začal lítat ale na Xanaxu, už by potřeboval, aby mu někdo vzal klávesnici. Takže bacha s tím fetem, co si člověk přeje 8)

Zzzz

« Odpověď #10 kdy: 08. 07. 2018, 08:41:08 »
Endogenni depresi jsem trpel 5 let s porad se lecim, ale je to o dost lepsi, dokazu fungovat. Lidi co si stezujou ze maj depku nemaj skutecnou depresi. Ja jsem necitil nic, byl jsem uplne prazdnej. Nemohl jsem se prinutit vstat z postele, nevidel jsem v tom smysl. Nejedel sem, skoro nepil, do vseho me musela nutit zena. Neexistovalo nic co by me bavilo nebo zajimalo, koukal jsem treba 3 hodiny do zdi. Asi nejlip to vystihuje psychiatrickej termin “abolie”, absence vule, coz je ustredni vec u deprese. Nechcete nic, nikoho, vsechno je fuk. Musim rict ze kdyby se mi to melo vratit, skoncil bych to, zpetne vnimam jaky to bylo peklo a nejhorsi je, ze je vam v tu chvili uplne fuk, co prozivaj ty okolo vas. Muzou na vas rvat, brecet a vy necitite nic, jako bych koukal na film a nerozumel.
Zabrala mi az nekolikata kombinace leku skoro po 4,5 letech.
Musim rict, ze kdyz venku slysim lidi jak si stezujou ze maj depresi, je mi uzko, protoze kvuli takovym rada lidi s opravdovou depresi posloucha nesmysly jako “jsi na slunicko” a bude to dobry.

anonym

« Odpověď #11 kdy: 08. 07. 2018, 09:09:13 »
Citace
Než si diagnostikujete depresi a nízké sebevědomí, ujistěte se, zda nejste obklopen idioty.

Sigmund Freud

A takhle to je hoši  8)

jdusizasvym

« Odpověď #12 kdy: 08. 07. 2018, 09:10:59 »
7 návyků skutečně efektivních lidí. Ale doporučuji spíš audioknihu, člověk s depkou nemá na nic náladu a čtení je aktivní činnost. Poslech naopak je pasivní činnost, kdy může ležet a zkusit přemýšlet o životě.

Depka je následkem nenaplněného/nenalezeného smyslu, člověk neví, proč žije, nechápe, proč ráno vstát z postele, nechápe, proč by se měl radovat, nechápe, proč by měl konat nějakou činnost. Je potřeba si vytyčit ne cíle, ale právě smysl, osobní poslání, osobní vizi. Jako si jednatel volí vizi společnosti, tak člověk si musí volit vizi svého života. Ideálně to, co toho člověka baví a naplňuje. Vize, poslání, smysl se nedá splnit a odškrtnou jako cíl, dá se jen naplňovat a žít v souladu s těmito hodnotami. To je problém, pokud člověk má cíle a nemá smysl. Splní si cíl a neví co dál, protože už má odfajfkováno, to u smyslu nehrozí.

jdusizasvym

« Odpověď #13 kdy: 08. 07. 2018, 09:12:36 »
7 návyků skutečně efektivních lidí. Ale doporučuji spíš audioknihu, člověk s depkou nemá na nic náladu a čtení je aktivní činnost. Poslech naopak je pasivní činnost, kdy může ležet a zkusit přemýšlet o životě.

Depka je následkem nenaplněného/nenalezeného smyslu, člověk neví, proč žije, nechápe, proč ráno vstát z postele, nechápe, proč by se měl radovat, nechápe, proč by měl konat nějakou činnost. Je potřeba si vytyčit ne cíle, ale právě smysl, osobní poslání, osobní vizi. Jako si jednatel volí vizi společnosti, tak člověk si musí volit vizi svého života. Ideálně to, co toho člověka baví a naplňuje. Vize, poslání, smysl se nedá splnit a odškrtnou jako cíl, dá se jen naplňovat a žít v souladu s těmito hodnotami. To je problém, pokud člověk má cíle a nemá smysl. Splní si cíl a neví co dál, protože už má odfajfkováno, to u smyslu nehrozí.

Důležitá poznámka, funguje pouze, pokud se do depky uvrhnete psychicky. Pokud je to fyzický problém (vrozený, po úrazu, nemoci), tak vám nefunguje správně chemie v mozku a bez antidepresiv s tím nic nenaděláte.

CoffeeMan

« Odpověď #14 kdy: 08. 07. 2018, 09:17:50 »
Hele to jsou takové kecy o ničem. Prostě se to stane. Třeba jedna moje bývalá kolegyně prostě šla nakoupit do nějakého supermarketu, najednou se prý zasekla, vypadl jí košík z ruky a nemohla se ani hnout. A já se tomu vůbec nedivím. Tady lidi běhají nesmyslné krysí závody.
Vemte si takové Kubánce. Všichni se tomu diví, ale u nich je výskyt poruch minimální a věk dožití mají lepší, než my v ČR. Protože ti lidé tam žádné krysí závody nepořádají. Sice disent kňučí, ale to je tak všechno.