Placená Java SE?

anonym

Placená Java SE?
« kdy: 06. 07. 2018, 10:02:08 »
Zrovna jsem chtěl založit téma o tom, jestli Java EE definitivně končí, protože se ji Oracle zbavil, no a když jsem k tomu hledal zdroj na infoworld.com, je tam hned další zpráva:

https://www.javaworld.com/article/3284081/java-language/oracle-now-requires-a-subscription-to-use-java-se.html

Citace
Oracle now requires a subscription to use Java SE

Features of Java SE Subscription include:

Access to some Oracle Java SE versions past their end-of-public-update (EoPU) times.
Early access to critical bug fixes.
Licensing and support for cloud, server, and desktop deployments.
Performance, stability, and security updates.
Enterprise management, monitoring, and deployment capabilities.
Around-the-clock support.

To jako vážně nebo je to vtip? Opravte mě jestli se mýlím, ale doposud jsem si mohl stáhnout jakékoliv JDK, i starší verze (což je nutné, protože kompatibilita nikdy není 100%), a na to jsme přece vždýcky měli všechny updaty. Teď to jako bude jinak a kdo nezaplatí, nemá plnotučnou Javu pro komerční využití?

Franta <xkucf03/>

Re:Placená Java SE?
« Odpověď #1 kdy: 06. 07. 2018, 10:44:11 »
Tak používej OpenJDK – to je pod svobodnou licencí GNU GPLv2+ navíc s classpath výjimkou. Pokud chceš nějakou podporu nebo zvláštní servis, tak za to se platí, na tom není nic divného. Platí se za to i u RedHatu, SUSE, Ubuntu nebo jinde.

anonym

« Odpověď #2 kdy: 06. 07. 2018, 10:53:32 »
Pokud se nepletu, tak dosavadní model Javy byl, že Oracle/Sun se stará o Javu, za to má u lidí popularitu, a díky tomu jdou na odbyt jeho komerční produkty. Jenže Oracle je neschopný korporát, který pokazí na co šáhne, a tak tento model přestal fungovat, protože od něj lidi nic nechtěli. Takže ho nenapadlo nic lepšího, než zpoplatnit Javu. Ten Oracle, to bude Javy smrt.

V čase před touto politikou jsem si, pokud vím, mohl stáhnout libovolné JDK, a měl jsem pro něj podporu na hodně let. Prostě se nic neřešilo, byla to stabilita. Teď abych to měl, tak si za to musím platit.

A normální to není, nepřijde mi, že bych musel cálovat Ubuntu LTS.

anonym

« Odpověď #3 kdy: 06. 07. 2018, 10:56:01 »
To je prostě jako kdybych u Ubuntu při komerčním nasazení musel platit za LTS verzi, abych dostával aktualizace, a v opačném případě bych musel každý půlrok instalovat nové.  To bych se pak na to Ubuntu mohl vysrat. Přesně to udělal Oracle s Javou.

anonym

« Odpověď #4 kdy: 06. 07. 2018, 10:58:36 »
To je prostě jako kdybych u Ubuntu při komerčním nasazení musel platit za LTS verzi, abych dostával aktualizace, a v opačném případě bych musel každý půlrok instalovat nové.  To bych se pak na to Ubuntu mohl vysrat. Přesně to udělal Oracle s Javou.

Vlastně ono je to ještě horší, je to jako kdyby obecně aktualizace pro Ubuntu LTS byly placené pro kohokoliv, i pro Pepu co si ho nainstaloval na domácí kiosek.

A OpenJDK aktualizace pokud vím nedostává, tam aktualizuješ tím, že zvedneš verzi i s Javou. Jenže kdo dělal s Javou trochu víc ví, že JDK mezi sebou nejsou 100% kompatibilní a aplikace ti na jiné verzi, bez úprav, prostě nepojede.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #5 kdy: 06. 07. 2018, 11:08:16 »
Ten Oracle, to bude Javy smrt.

Možná se Oracle sám vyřadí ze hry, ale to je jeho problém. OpenJDK by pokračovalo dál bez něj. Ostatně takové PostgreSQL, GNU GCC, Rust, Python, LibreOffice, Linux… se taky vyvíjejí i bez nějakého Oraclu.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #6 kdy: 06. 07. 2018, 11:11:58 »
aplikace ti na jiné verzi, bez úprav, prostě nepojede.

Oprava: „špatně napsaná aplikace ti na jiné verzi, bez úprav, prostě nepojede.“

Co se týče zpětné kompatibility, Java patří k tomu nejlepšímu, co můžeš mít. Ostatní jazyky/platformy na tom bývají většinou o dost hůř.

balki

« Odpověď #7 kdy: 06. 07. 2018, 11:40:53 »

To je ako keby ste chceli 5 rokov po skonceni supportu na LTS verziu ubuntu mat v nej aktualne updaty zadarmo.  Pokial viem, tak na stiahnutie predpotopnej javy sa stacilo zaregistrovat. Ziadne peniaze po mne nechceli. Mozno sa to zmenilo, neviem, ale skumat to nebudem, cely topic mi znie ako anti-java butthurt bez ochoty zistit si informacie.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 06. 07. 2018, 11:44:55 »
Já jsem z jejich stránky pochopil, že ukončili podporu zdarma pro JDK8. O JDK10 to nepíší.

CiPiSeK

« Odpověď #9 kdy: 06. 07. 2018, 12:40:23 »
"Ten Oracle, to bude Javy smrt." - kéž by ....

DotNetGuy

« Odpověď #10 kdy: 06. 07. 2018, 12:42:37 »
Tak se vykašlem na Oracle a donutíme MS udělat pro .NET Core multiplatformní GUI.

« Odpověď #11 kdy: 06. 07. 2018, 13:09:49 »
Je to víceméně pořád stejné, jako to bylo dříve a jako to bylo už za Sunu. Je zdarma dostupná a podporovaná aktuální verze a nějaké starší verze, s placenou podporou pak můžete mít nějaká vylepšení a podporu pro starší verze. Akorát to dříve bylo jinak snad pro každou verzi, teď v tom Oracle konečně dělá pořádek – jednou za tři roky vydá Oracle LTS verzi s dlouhodobou podporou pro své zákazníky, LTS verze bude dostávat updatyaž do vydání následující LTS verze, resp. ještě nějakou dobu po něm. A vedle toho budou veřejné buildy OracleJDK, kde bude nová verze vydávána každého půl roku. Java 8 je teď ještě ve speciálním režimu LTS s dlouhodobou podporou, první standardní LTS verze bude 11, která vyjde na podzim. Mezi tím už vyšly verze 9 a 10, které ale nemají dlouhodobou podporu a po půl roce s verzí 9 se plynule přešlo na 10 a z 10 se na podzim plynule přejde na 11. Na jaře 2019 si pak budete moci vybrat, zda zůstanete jako placený zákazník na dlouhodobě podporované OracleJDK 11, nebo zda budete pokračovat s veřejnou OpenJDK 12. A tak dále.

Ptr

« Odpověď #12 kdy: 06. 07. 2018, 13:25:11 »
Taky se má smazat rozdíl ve funkčnosti mezi OpenJDK a OracleJDK - některé věci se odstaní a zbytek opensourcuje.
https://blogs.oracle.com/java-platform-group/faster-and-easier-use-and-redistribution-of-java-se

technomaniak

« Odpověď #13 kdy: 06. 07. 2018, 14:19:00 »
To jako vážně nebo je to vtip? Opravte mě jestli se mýlím, ale doposud jsem si mohl stáhnout jakékoliv JDK, i starší verze (což je nutné, protože kompatibilita nikdy není 100%), a na to jsme přece vždýcky měli všechny updaty. Teď to jako bude jinak a kdo nezaplatí, nemá plnotučnou Javu pro komerční využití?

Ale to už je tak půl roku stará informace. Jak uvedl Jirsák, Java11 nebude public, bude LTS a za její užívání se bude platit. Nicméně pořád se bude udržovat public OpenJDK, který bude vycházet každého 1/2 roku.

PS. Java8 bude podporována do 2022.

« Odpověď #14 kdy: 06. 07. 2018, 14:42:47 »
Java11 nebude public
„Java 11“ je označení verze programovacího jazyka, ne JRE nebo JDK. Od Oraclu existují dvě JDK – OpenJDK a OracleJDK. OracleJDK obsahuje nějaké funkce navíc, např. to, co bylo dříve součástí placeného JRockitu. OpenJDK bude vycházet každý půlrok a bude stále veřejné a dostupné komukoli, ale nebudou udržovány (alespoň ne Oraclem) staré verze. Vedle toho bude OracleJDK, které má ty funkce navíc pro platící zákazníky, a tam bude každá hlavní verze podporována několik let (záleží na úrovni podpory).

Navíc ještě ta „Oracle podpora“ neznamená, že si musíte koupit samostatnou podporu pro Javu – pokud má někdo WebLogic nebo další podporované produkty Oraclu, má v rámci toho i podporu pro Javu.