Velikost mikroslužby

balki

Re:Velkost mirkosluzby
« Odpověď #30 kdy: 06. 07. 2018, 16:24:28 »
No, ale nie je pravda, ze cim je aplikacia mensia, tym je vykonanie poziadavky rychlejsie. Moze byt aplikacia mensia a obsahovat "naivny"  kod. (Naivny je moj nazov pre kod, ktory je priamociaro a jednoducho napisany).  Potom moze byt aplikacia, co obsahuje komplikovany kod, ktory je vsak plny roznych vychytavok, ktore napokon podstatne skratia vykonanie.

Bohužel mám zkušenost, že komplikovaný kód s různými vychytávkami obvykle prodlužuje dobu zpracování. Často mi stačí udělat kvalitně zapouzdření objektů. Kód se tím nejen významně zkrátí, ale i zrychlí.

Pokud neco prodluzuje dobu zpracovani, tak je to prave "dobre zapouzdreni objektu". Rycheji to bezi, kdyz se kod napise vhodnym zpusobem multiparadigmovo.

« Odpověď #31 kdy: 06. 07. 2018, 16:43:05 »
Malá mikroservisa zrychlí její start, deployment apod. Jinak to není zase tak dramatické... já bych to zase tolik neprožíval, prostě to beru jako soubor funkcionalit, které patří k sobě a jsou správně oddělitelné (jakože správná granularita služeb).
Takže jedna mirkoservisa poskytuje X funkcionalit, a zabírá od 50MB-2GB :) - pokud to je nějaká vobludná analytika s umělou inteligencí dohromady.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Kit

« Odpověď #32 kdy: 06. 07. 2018, 17:01:17 »
Bohužel mám zkušenost, že komplikovaný kód s různými vychytávkami obvykle prodlužuje dobu zpracování. Často mi stačí udělat kvalitně zapouzdření objektů. Kód se tím nejen významně zkrátí, ale i zrychlí.

Pokud neco prodluzuje dobu zpracovani, tak je to prave "dobre zapouzdreni objektu". Rycheji to bezi, kdyz se kod napise vhodnym zpusobem multiparadigmovo.

Prodlužování doby zpracování často mívají na svědomí gettery a settery, ale nikoli zapouzdření.

trt

« Odpověď #33 kdy: 06. 07. 2018, 17:05:10 »
Takže jedna mirkoservisa poskytuje X funkcionalit, a zabírá od 50MB-2GB :)
50MB je celkom vela. Moze to byt kludne 452 bytov (extremny pripad), ak si makac a je to hello word mikroservice https://blog.hypriot.com/post/build-smallest-possible-docker-image/. Myslim, vsak ze to zacina od 5MB - to su moje staticky kompilovane, stripovane Go veci. a to este mozes binarku kompresnut cez upx a pod.

balki

« Odpověď #34 kdy: 06. 07. 2018, 17:19:40 »

Prodlužování doby zpracování často mívají na svědomí gettery a settery, ale nikoli zapouzdření.

Gettre, settre az tak nespomaluju, tie len zbytocne zvacsuju objem zdrojovych kodov .  Problem je skor s boilerplate objektovym kodom a manazmentom objektov, ktory pri multiparadigmovom navrhu nemusi existovat.

Kit

« Odpověď #35 kdy: 06. 07. 2018, 17:58:38 »

Gettre, settre az tak nespomaluju, tie len zbytocne zvacsuju objem zdrojovych kodov .  Problem je skor s boilerplate objektovym kodom a manazmentom objektov, ktory pri multiparadigmovom navrhu nemusi existovat.

To by ses divil, jaký výkonnostní dopad má zpracování dat objektu mimo ten objekt.

O boilerplates nebyla řeč a managementu objektů také ne. Je fakt, že hodně výkonu se dá ušetřit vypnutím GC, je to užitečné hlavně v PHP.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 06. 07. 2018, 18:17:33 »

To by ses divil, jaký výkonnostní dopad má zpracování dat objektu mimo ten objekt.

O boilerplates nebyla řeč a managementu objektů také ne. Je fakt, že hodně výkonu se dá ušetřit vypnutím GC, je to užitečné hlavně v PHP.
Kite, on nekdo vazne pouziva PHP na nejake high performance/high volume veci?

« Odpověď #37 kdy: 06. 07. 2018, 18:31:17 »

Ta tvoje obcese accessory see vzala kde?

Kit

« Odpověď #38 kdy: 06. 07. 2018, 18:41:45 »
Kite, on nekdo vazne pouziva PHP na nejake high performance/high volume veci?

Jistě, divil by ses. PHP není zas tak pomalé, jak se nám některé benchmarky snaží namluvit. Také se velmi dobře škáluje. Pokud se však budeš snažit střelit do nohy, nebude ti v tom bránit.

Pokud skutečně budu potřebovat high performance typu drcení čísel, tak to napíši ve Fortranu, případně si z PHP zavolám aplikaci nebo službu, která mi to spočítá.

Kit

« Odpověď #39 kdy: 06. 07. 2018, 18:48:44 »

Když si přečteš pár knížek, které se věnují OOP (R. C. Martin, Martin Fowler, Bruce Eckel,...) tak na to možná přijdeš.

« Odpověď #40 kdy: 06. 07. 2018, 19:17:53 »

;D
Pokud si to dobře pamatuju, tak díky zapouzdření se k datům objektu nedostaneš jinak, než třeba pomocí těch get/set-rů...

JSH

« Odpověď #41 kdy: 06. 07. 2018, 19:22:47 »
;D
Pokud si to dobře pamatuju, tak díky zapouzdření se k datům objektu nedostaneš jinak, než třeba pomocí těch get/set-rů...
No a díky zapouzdření taky není úplně jednoduché poznat zvenku jestli je to jen get/set-ter, nebo to dělá i něco víc. Ono se to dokonce může v průběhu času i měnit.

Kit

« Odpověď #42 kdy: 06. 07. 2018, 19:26:02 »

Metody, které pracuji s daty objektu, dám dovnitř toho objektu. Říká se tomu zapouzdření.

« Odpověď #43 kdy: 06. 07. 2018, 19:43:19 »

Když si přečteš pár knížek, které se věnují OOP (R. C. Martin, Martin Fowler, Bruce Eckel,...) tak na to možná přijdeš.

Ciwe neuč orla létat.

(Btw z téhle trojky nakonec stojí za to jenom Fowler, i když přes ty další dva se stejně musí zamlada prokousat každý.)

Kit

« Odpověď #44 kdy: 06. 07. 2018, 19:51:42 »

Ciwe neuč orla létat.

(Btw z téhle trojky nakonec stojí za to jenom Fowler, i když přes ty další dva se stejně musí zamlada prokousat každý.)

Není třeba, aby ses učil létat. Stačí, když se naučíš číst.

Fowler je z nich skutečně nejlepší, ale pokud ho chceš pochopit, musíš si přečíst i zbývající dva autory.