Vynucení nové stránky LaTeX

Doktor

Vynucení nové stránky LaTeX
« kdy: 12. 03. 2011, 15:17:26 »
Ahoj, píšu nějakou práci v LaTeXu a mám technický problém: používám newpage před novou kapitolou, aby mi vždy začínala na nové stránce. Někdy se mi ale stane, že v předchozí kapitole použiji obrázek v plovoucím prostředí. Ten mi ale odplave na další stranu, kde je už začátek další kapitoly a nacpe se nad název kapitoly. Tedy tam, kde má být nová stránka. Kapitola tak vlastně pak začíná v půlce stránky, protože horní půlku vyplňuje obrázek. Existuje nějaká možnost, jak skutečně tvrdě vynutit novou stránku? Díky za odpovědi.

alefo

Re: Vynucení nové stránky LaTeX
« Odpověď #1 kdy: 12. 03. 2011, 15:29:52 »
\clearpage, resp. \cleardoublepage?

Doktor

« Odpověď #2 kdy: 12. 03. 2011, 15:38:09 »
Super! Díky za rychlou odpověď. Zabralo to, obrázek je sice uprostřed samostatné stránky, ale to je asi v pořádku. Každopádně teď začíná nová kapitola na další straně. Jaký je tedy rozdíl v chování toho newpage a clearpage?

alefo

« Odpověď #3 kdy: 12. 03. 2011, 15:46:12 »
LaTeX ukladá plávajúce na stránku podľa priorít nastavených v parametri figure/table a pod. Tie, ktoré sa nepodarí umiestniť na požadované miesto, radí do fronty.

\clearpage spôsobí vyprázdnenie tej fronty (obrázky sa obvykle nasekajú na samostatné stránky), a následne zalomí stránku.

\newpage len ukončí aktuálnu stránku.

Doktor

« Odpověď #4 kdy: 12. 03. 2011, 17:25:00 »
Skvělé, díky moc za pomoc i vysvětlení. Ještě tu mám jeden problém: citace mám umístěné na konci pomocí prostředí thebibliography. Potíž je, že LaTeX nijak nezasahuje do pořadí odkazů, takže ty jsou ve výsledném dokumentu umístěny tak, jak je mám zapsané ve zdrojovém souboru. Potřeboval bych je seřadit podle výskytu v textu a nedaří se mi to. Poradíte stejně dobře i s tímhle? Díky moc.

alefo

« Odpověď #5 kdy: 12. 03. 2011, 17:48:04 »
Nerozumiem celkom, čo znamená ,,podľa výskytu v texte", môžete to objasniť? (LaTeX naozaj uvádza poradie podľa výskytu v zdrojáku.)

Doktor

« Odpověď #6 kdy: 12. 03. 2011, 18:22:11 »
Díky. Mě jde o to, aby se to na konci seřadilo do seznamu podle pořadí, v jakém se mi ty odkazy objevily v textu. Prostě podle toho, jak ty odkazy v práci používám a ne jak jsem je uvedl na konci. Tam je to pořadí špatně. Buď to potřebuju seřadit podle výskytu nebo podle abecedy, což je možná ještě lepší. Nepoužívám totiž číselné odkazy [22], ale slovní [Novák, 1998].

alefo

« Odpověď #7 kdy: 12. 03. 2011, 18:41:55 »
Jaj, už rozumiem :-)

Na to sa dá použiť bibtex (so separátnym kompilačným krokom), alebo skúste pozrieť na balíček natbib, ten umožňuje triediť a radiť a dokonca aj rozličné štýly citácií: http://merkel.zoneo.net/Latex/natbib.php